To není nůž! TOHLE je nůž!



Crocodile Dundee. Ano, Krokodýl Dundee, a jeho slavná hláška. Film, který mně vždy dobře naladí.

Je až neuvěřitelné, že tato komedie měla v Austrálii premiéru 30. 4. 1986, v USA v září stejného roku. Je to možné, že od jeho premiéry letos uběhlo neskutečných 35 let?!

Příběh všichni znáte. Nevěřím, že někdo tuto komedii neviděl. Hlavní role ztvárnili Paul Hogan a americká herečka Linda Kozlowski.



Hrdina filmu je, jak známo, lovcem krokodýlů. Paul Hogan se při psaní scénáře inspiroval skutečným lovcem Rodem Ansellem a jeho příběhem, který obletěl svět a v roce 1977 ho „proslavil" po celém světě. Tehdy Rod uvízl na velmi odlehlém místě v Northern Teritory, kde bojoval za záchranu svého života s velmi omezenými zásobami neskutečných 56 dní. Poté se stal hrdinou novinových titulků nejen v Austrálii.

Film Krokodýl Dundee se v Austrálii stal nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Víte, že existují 2 verze? Ta australská a potom mezinárodní, kde byla velká část australského slangu nahrazena obecnější angličtinou a je asi o 7 minut kratší.

Název dnešního příspěvku už naznačil, která slavná filmová hláška patří v Austrálii k těm nejoblíbenějším. „That´s not a knife! That´s a knife!" Ano: „Toto je nůž!"



Určitě by bylo úžasné moci se vydat po stopách filmového hrdiny a navštívit místa, kde se film natáčel. Možná. Někdy. Alespoň některá. Kéž by!

Jedno místo ale znám. Hurááá! Kde film začíná? No ano. V Sydney!



Opera House přece ve filmu nesměla chybět. Sue telefonuje do New Yorku ze svého sydneyského apartmá, odkud má nádherný výhled na záliv a Operu.



Walkabout Creek Hotel se ve skutečnosti nachází v městečku McKinlay, Queensland. Hotel byl postaven v roce 1900. Jeho původní název byl Federal Hotel. Díky filmu se stal oblíbenou turistickou atrakcí, a to rozhodlo a jeho jméno bylo změněno právě na to, které známe z filmu.

Mick a Sue se vydávají do buše, aby našli místo útoku krokodýla. A my, diváci, se takto zprostředkovaně můžeme podívat do národního parku Kakadu.

Kakadu National Park se nachází v The Northern Territory (asi 170 km jihovýchodně od Darwinu). Má rozlohu 20 000 km čtverečních a je největším australským národním parkem.

Tady filmaři našli ty hlavní australské lokace. Pamatujete například jak se Mick „holil" nožem a Sue se po jeho poznámce rozhodne dál vyrazit na vlastní pěst? V pozadí je vidět Burrunggui. Skála, která má velký význam pro původní obyvatele. Je zdobena skalními malbami a je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Nebo „Echo Lake", jejich konečný cíl, kde oba plavou a Mick kopím loví barramundi? To je Gunlom Waterfall Creek.

Potom už nás a naše filmové hrdiny letadlo Qantas přesune z Austrálie do New Yorku.



Krokodýl, který se ve filmu objevil, byl samozřejmě dokonale vyrobená mechanická rekvizita. Vypadal dost věrohodně, protože filmový štáb prý dokonce někdo nahlásil úřadům pro podezření z pytláctví.

(Foto z knihy Paul Hogan: The Tap-Dancing Knife Thrower)

Krokodýl byl tedy rekvizita. Ale buvol, který zatarasil cestu, tak ten byl skutečný. Jak Paul Hogan vzpomínal, buvol byl velmi tvrdohlavý. Když se rozhodl, že nic dělat nebude, tak s ním nikdo a nic nepohnulo. Vzhledem k jeho váze by to ani moc nešlo. Natáčení této scény se díky zvířecí filmové hvězdě pěkně protáhlo a trvalo celý natáčecí den!

Paul a Linda se vzali nejen ve filmu, ale i ve skutečném životě, Svatba byla v roce 1990. Mají spolu syna Chance. Manželství se ovšem v roce 2013 rozpadlo.



Napadlo mně ještě, že by mohlo být zajímavé podívat se na plakáty k filmu. Jak byl prezentován v různých koutech světa? Přiznávám, že ten český plakát si vůbec nepamatuji. Plakáty doma nemám, našla jsem je na internetu, a tak tomu odpovídá i kvalita fotografií.





Už se těším, až se na Dundeeho zase podívám a opět se krásně pobavím a odreaguju.



Jak ukazuje poslední fotografie, která už je z Crocodile Dundee II., možná se pustím do takového krokodýlího maratonu. Maratonu dobré nálady. A Austrálie.



Asi jste si všimli, že 3 fotografie jsem „cvakla" při sledování filmu. Pomohla mi také kniha Paula Hogana a obal DVD. Plakáty jsem objevila na internetu.

Komentáře