Angel Place – místo zapomenutých či ztracených písní



Centrum Sydney, tzv CBD. Mrakodrap vedle mrakodrapu. Pro jednoho krása, pro druhého děs. Naštěstí centrum města zdobí i řada nádherných historických domů. Domů, které mají duši a příběh. Kdo hledá, najde. Krásné domy, malebné uličky a zákoutí.

Pokud se z Martin Place vydáte po George Str směrem k Harbour Bridge nenechte si ujít jednu malinkou zdánlivě nenápadnou uličku. Jmenuje se Angel Place.



Co se to tady ozývá? Ptačí zpěv!? Tady?! V centru? Začnete se rozhlížet, zvednete hlavu a nestačíte se divit. Nad vámi je celá sbírka ptačích klecí. Ano, čtete dobře. Ptačí klece zdobí tuto uličku.


Jsou ovšem prázdné! Opuštěné. Žádní ptáčci v nich nejsou.

Jde totiž o netradiční umělecké dílo, které zde bylo instalováno v roce 2009. Autorem je Michael Thomas Hill a nazval jej „Forgotten Songs" („Zapomenuté písně"). Původně mělo jít jen o dočasnou instalaci. Ale obyvatelé Sydney si tuto výzdobu velmi oblíbili a „vybojovali si" její zachování. A to je dobře.



V uličce je zavěšeno 120 prázdných ptačích klecí. Ozývá se zpěv asi 50 druhů ptáků, kteří tato místa kdysi obývali. Jejich jména si můžeme přečíst na chodníku pod klecemi. Dnes tyto ptáky najdeme ve čtvrtích, které jim ještě poskytují útočiště a dostatek potravy.

Právě ty prázdné klece takto symbolicky nahrazují ony ptačí druhy, které rychlá urbanizace vyhnala z jejich domovů. Přírodu nahradily obludné mrakodrapy. Ptačí zpěv hluk velkoměsta.



A tak dnes už jen neviditelní ptáci cvrlikají v těchto místech a místo nich nad hlavami chodců visí prázdné klece. Jména dřívějších ptačích obyvatel jsou vyryta do kamene pod nohama chodců.



Nechci ale končit smutně. Naštěstí je ještě dost lidí, kteří si uvědomují a vědí, že člověk je součást přírody. Že bez fauny a flory nebudeme ani my. A bojují za záchranu přírody, jak umí. Umělci např. takovýmito instalacemi.

Naštěstí centrum Sydney není jen ve znamení až obludných mrakodrapů. Najdeme tady mnoho parků a zeleně.

Zjistila jsem, že v Sydney je kolem 400 parků. Přímo v centru města je nádherná Royal Botanic Garden nebo Hyde Park, Centennial Parkland a další a další parky, zahrady a také národní parky. Např. The Royal National Park má rozlohu kolem 154 km²  a je druhým nejstarším národním parkem na světě.



Ale...
Zkrátka Angel Place je sice malebná ulička se zajímavou výzdobou. Ale je také varováním a zdviženým prstem.

Komentáře

  1. Toto je mimořádně krásný příspěvěk od Australanky. Díky. David z Webevize

    OdpovědětVymazat

Okomentovat