Nick Cave opět v Praze! Bohužel, turné zrušeno. Nick ale bude!



Nick Cave měl 30. 5. 2020 po delší době opět zavítat do Prahy. Nastupující pandemie ovšem začala měnit všechny plány. A tak byl termín tohoto koncertu přesunutý, a to na květen 2021.

7. 12. 2020 jsem dostala email, ve které mimo jiné stálo:

"Vážení zákazníci, pořadatel akce nás informoval, že koncert Nick Cave & The Bad Seeds, který se měl konat dne 17. 5. 2021, byl zrušen."

A Nick Cave ve svém vzkazu fanouškům ještě dodal:

„Kvůli komplexnosti a rozsahu turné jsme se museli uchýlit k tomuto rozhodnutí, protože navzdory tvrdé práci všech, kteří se na tom podíleli, nebylo možné zaručit, že se koncerty budou moci odehrát."

(Fotografii jsem pořídila při sledování filmu One more Time with feeling)

Když už ale květen měl být ve znamení Nicka, tak v jeho znamení bude! A basta!

Víte o tom, že asi jedno z Nickových nejslavnějších a moje 100% nejoblíbenější album letos slavilo? Murder Ballads. Tak zní jeho název a 5. února 1996 jej vydala firma Mute Records.



Jak už název alba napovídá, nejde o žádné veselé skladby, ale balady, které vyprávějí o vraždách a příbězích, které jim předcházely.

Na albu se objevil i duet s australskou pop star Kylie Minogue. Všechny tehdy toto spojení dvou tak rozdílných umělců šokovalo. Skladba Where the Wild Roses Grow se ale rozhodně stala největším hitem alba. Klip, který k této písni vznikl a který vysílala hudební televize MTV, nominovala Nicka na zpěváka roku. Sám Nick ale později požádal o stažení své nominace.



Hudební styly Nicka a Kylie byly a jsou naprosto odlišné. Nick si ale moc přál zazpívat si s Kylie duet. Se svým přáním se svěřil kamarádovi Michaelovi Hutchence. Michael byl v té době přítelem Kylie. Řekl jí, že jeho kamarád Nick Cave by si s ní rád zazpíval duet. Kylie vůbec netušila, kdo Nick Cave je. A tak jen řekla: „Ach, to je hezké".

Nick chtěl pro Kylie napsat píseň již delší dobu, ale až právě Where the Wild Roses Grow se mu zdála tou pravou. A jak už víme, měl pravdu.

Nick tedy poslal Kylie kazetu s touto písní. Kylie se o Nickovu práci začala více a více zajímat. Potkali se ale až v nahrávacím studiu v Melbourne. Kylie si rychle přečetla Nickův životopis, aby o něm něco věděla. No a potom se dali do nahrávání.

Kylie sice skladbu nikdy nezařadila na svá studiová alba, ale zařadila ji na tři své kompilace The best …

"Everything I did with him was just so tender and epic and close," Kylie admitted. "He's so amazing and loving, and it's one of my favourite things I've ever done."

"He's definitely infiltrated my life in beautiful and profound ways."


Jak je vidět, Kylie je ze spolupráce s Nickem nadšená a jak mj. říká, krásným a hlubokým způsobem vstoupil do jejího života.

A tak píseň, kterou Nick napsal z touhy, vytrvalosti a posedlosti, stála u zrodu jejich přátelství. Jak říká Nick „Kylie Minogue is the greatest thing that has happened to Australian music,"



Nick i Kylie se vždy, když se na podiu sejdou, k této oblíbené skladbě vrací a rádi ji zazpívají. Kylie se objevila i v Nickově filmovém dokumentu 20.000 Days on Earth.

Mimochodem právě při natáčení tohoto filmu se oba umělci po dlouhé době sešli na jednom podiu v londýnském KOKO klubu. A jejich společný hit nemohl chybět. Jak řekli režiséři Iain Forsyth a Jane Pollard: "Chtěli jsme udělat něco speciálního pro fanoušky. A když jsme natáčeli scény s Nickem a Kylie v Brightonu, zeptali jsme se jí, jestli by nechtěla přijít a zpívat jejich slavný duet. Kylie využila té příležitosti a o pár týdnů později zazpívala 'Where The Wild Roses Grow' s Nickem Cavem & The Bad Seeds poprvé po patnácti letech. Ten okamžik byl pro každého, kdo tam byl, zlatým hřebem večera, a tak jsme se rozhodli sdílet jej pro každého."



Jak víme, Nick žije ve Velké Británii, je ale Australan. Do své vlasti se samozřejmě rád vrací. A hrdě se k ní hlásí.

Měla jsem to štěstí, že jsem jako zázrakem získala vstupenku na Nickův speciální program v Sydney Opera House v lednu 2019. Conversation with Nick Cave: an evening of talk and music. Jak už název napovídá, nešlo o klasický koncert.



V tomto programu Nick vystupoval sám. Vyprávěl, odpovídal na dotazy diváků, zpíval a sám se doprovázel na piano. Zpíval ty své nej skladby. Takovémuto programu bylo přizpůsobeno i uspořádání jeviště a hlediště. Podium bylo umístěno uprostřed mezi diváky.

Fotografovat se během představení nesmělo, proto mám na fotografii pouze jeviště a pomalu se plnící hlediště. Takto krásně a blízko jsem do té doby nikdy na jeho koncertě nebyla.



Vzpomínám si, že když jsem krátce po příletu do Sydney šla do Opery zkusit štěstí, slečna v pokladně si vůbec nebyla jistá, zda ještě nějaká vstupenka k mání bude. Řekla mi, že když se předprodej otevřel, tak zájem byl tak velký, že totálně zkolaboval prodejní počítačový systém. No ale přece jen tam na mě nějaká ta hezká vstupenka čekala.

Rok 2019 jsem tedy zahájila úžasně. Opět v Sydney Opera House, a ještě k tomu na vystoupení oblíbeného umělce.

Toto jeho vystoupení se pro mě stalo mou kulturní akcí roku 2019.



Nick ovšem nezahálí ani během covidové doby. Vydal album Idiot Prayer.
A v letošním roce překvapil dalším novým albem Carnage.

Carnage is a new album by Nick Cave & Warren Ellis, recorded over a period of weeks during lockdown. Although the pair have composed & recorded many soundtracks together, and Warren is a long-term member of The Bad Seeds, this is the first time they have released an entire album of new songs as a duo.

Carnage is out now on all digital platforms and available to pre-order on Vinyl and CD.




A tak, když už nemáme Nicka živě na koncertě, můžeme si jeho skladby užít alespoň doma, a to jak ty osvědčené, tak i ty nejnovější.

Malý dodatek závěrem

Tony Mott (Kylie a Nick, čtvrté foto) je australský fotograf, který se narodil v dubnu 1956 v Británii!! Další narozeniny!!! Je to slavný a uznávaný fotograf rockových a vůbec hudebních hvězd. S částí jeho díla jsem měla možnost se seznámit na výstavě v State Library v Sydney. Opět je vidět, jak jedno téma vyvolá námět na minimálně jedno další.

Komentáře