Místo, které mně vždy nabije pozitivní energií. Jinými slovy: „Zahrada mého srdce“



Kde a která zahrada to asi je? Kdo si tipnul Royal Botanic Garden v Sydney tak získal jeden bezvýznamný bod. Úvodní fotografie ovšem hodně napověděla. Vybrala jsem ji, abych navázala na nedávné Did you know. Pamatujete? Ano!! Slaměnka!
 
No jo, ale kde začít? Jak začít? O čem psát? No to jsem si dala!
OK, začnu fotografií toho nejoblíbenějšího místa. Je to takový můj kout s překrásnou vyhlídkou.



Zahrada byla založená v roce 1816 Guvernérem Macquarie a je nejstarší botanickou zahradou v Austrálii.

Je rozdělena do několika tematických částí. Každý si najde to své, od bylinek, přes růže, palmy, kaktusy až po australskou říši rostlin. Herb Garden, Succulent G., Tropical G, Rose G., Oriental G., Palm Grove, Camelia G, First Farm, Fernery (kapradinová zahrada), Pioneer G, Old Will G, Australian Native Rockery, Rainforest Walk, Begonia G, Australian Native Plant Border.

Myslím, že bude nejlepší postupně se v dalších příspěvcích věnovat jednotlivým částem a zajímavostem zahrady. Tentokrát jen všeobecnými informacemi připomenu tuto botanickou zahradu a její 205. výročí. Když už zahrada slaví, nemůžu ji přece nechat bez povšimnutí!



Neuvěřitelná škála rostlin z celého světa. Ale také ty místní, australské! Jezírka, lavičky, místa pro piknik, vyhlídky, sochy. Na každém kroku je co vidět, čím se potěšit.



Botanická zahrada, to je samozřejmě flora. Flora a fauna ovšem nerozlučně patří k sobě, a tak tady potkáme i mnoho zástupců zvířecí říše. Od ibisů (ti si ostatně celou Sydney osvojili a chovají se všude jako doma), kakadu, přes posumy, netopýry, kachny, ještěrky, samozřejmě racky, ……



Začala jsem pohledem na Opera House se slaměnkami. Ano, právě tyto něžné nenápadné kytičky patří k těm místním, australským. Proto bývají vysázeny v části nazvané „Australian Native Rockery".


Zahrada (nejen) v číslech:

  • Botanickou zahradou ročně projde přes 3,5 milionů návštěvníků.
  • Rozkládá se na ploše kolem 30 hektarů.
  • Najdeme zde přes 50.000 rostlin, které reprezentují kolem 9.000 druhů.
  • Jen stromů je tady kolem 4.000.
  • Palmový háj byl založen v roce 1862 a dnes zde roste kolem 180 druhů palem.



Zahrada se rozprostírá na místě první farmy. Vzorky rostlin, které Joseph Banks nasbíral během plavby s kapitánem Cookem kolem jižního poloostrova v roce 1770 si lze prohlédnout v Národním herbáriu.

Z tzv. Macquaries zdi, která měla oddělovat trestanecké území od „ctihodných občanů", dnes najdeme jen malou část. Původně ovšem byla dlouhá 290 m a začala se budovat už v roce 1810.



Zahradu zdobí nejen nejroztodivnější rostliny a jezírka, ale také sochy! Jednu z nich vytvořil český emigrant a nese jméno „I wish".


Na jaře je naprosto dokonalá a nezapomenutelná procházka po tzv. Springs walk. Člověk ani neumí najednou všechny ty barvy a vůně a neskutečné množství krásných květů vnímat.



Milovníci růži si také přijdou na své.



Sukulenty, kaktusy. Nebojte, nechybí.



Royal Botanic Garden nabídne každému, co má rád. Slunce, stín. Rostliny nejen australské, (...)



...ale ze všech koutů světa. Procházka zahradou se vlastně rovná procházce světem.

Je nádherná v každém ročním období, v každém počasí. Vždy zde něco kvete. Voní. Láká. Třeba i jen měkoučký trávník vybízí k procházce na boso. To je paráda!

Stručně řečeno, jde o úžasné místo k setkávání, odpočinku, vzdělávání, k procházkám, sportu, pikniku.

Když jsem v Sydney, tak jsem tady velmi častým hostem. Je to balzám nejen pro oči, ale hlavně pro duši.

Vůně zatím technika neumí přenést. Ale v pošmourných dnech (hlavně těch smutných nekonečných zimních) by mohlo být hezké se alespoň virtuálně „fotograficky" projít touto kouzelnou sydneyskou zahradou.


Komentáře