Blahovičník = Eucalyptus = Gum Tree



Že je australská fauna jedinečná, je více než jasné. Rostliny ale nejsou o nic méně zajímavé a určitě si zaslouží pozornost.
 
May Gibbs a její Gumnuts Babies jsou už naši staří známí. Poprvé se dětem představili v roce 1916. Výročí! Do letošní sbírky.



Tentokrát se z pohádkového lesa plného eukalyptových skřítků přesuneme do australské přírody. Bude to výprava za nádhernými stromy. Stromy pro Austrálii tak typickými. Stromy, které na mě působí jako umělecká díla.

Vydáme se za eukalypty.

 

Eucalyptus

Eucalyptus česky též blahovičník, a jak už víme, tak „australsky" je to Gum tree. Tolik názvů má rod rostlin z čeledi myrtovitých. Jsou to aromatické stromy a keře s jednoduchými celokrajnými listy. Nejvyšší druhy dorůstají do výšky 80 až 100 metrů. To už jsou ale pořádné stromy, že! Dokonce se uvádí, že v dutině jednoho z eukalyptů údajně žil domorodec se čtyřčlennou rodinou.

Květy obsahují větší počet tyčinek. Jsou uspořádané v okolíkových květenstvích. Nejsem ale žádný odborník oboru botanického, a tak bych řekla, stručně a jasně, že květy jsou nádherné. Něžné.

 
Plodem je dřevnatá tobolka. A už jsme zpět u eukalyptových skřítků z pohádek May Gibbs. Tobolka, která vypadá jako čepička. Čepička pro skřítka. Pro Gumnut Baby.

 
Eukalyptů je více než 700 druhů. Převážná většina z nich je doma v Austrálii. Jen několik se vyskytuje na Nové Guineji a východních ostrovech jihovýchodní Asie.

Z těchto více než 700 druhů eukalyptů si koaly pochutnávají jen na některých. Prý je to asi 120 druhů, které vyhovují koalím chuťovým pohárkům. A to prý ještě preferují listy jen asi z 6 z nich. Ze kterých? Asi z těch nejchutnějších. Kdo ví. No kdo. Koaly přece!!!



Na australském kontinentu jsou blahovičníky dominantními dřevinami. Vlivem pěstování se rozšířily do tropů a subtropů téměř celého světa a řada z nich zdomácněla i na jiných světadílech. Navzdory vitalitě nejsou příliš silnými invazními rostlinami. Květy jsou opylovány převážně hmyzem. Druhy rostoucí v sušších oblastech jsou dobře přizpůsobeny požárům. Vlastně jsou na požárech reprodukčně závislé. Blahovičníky v Austrálii mají tak silnou kůru, že dokážou odolat i ohni. Po požárech netrvá moc dlouho, než se znovu zazelenají.



Blahovičníky jsou dřeviny mnohostranného významu. Jsou zejména zdrojem dřeva a paliva, celulózy pro papírenský průmysl. Používají se k zalesňování a rekultivaci, vysazují se jako stínící a okrasné dřeviny.

Eukalyptové silice mají výrazné antimikrobiální a protizánětlivé účinky a mají význam v medicíně. Eukalypty patří k tradičním léčivým rostlinám domorodých obyvatel Austrálie a našly si cestu i do lidové medicíny na jiných kontinentech.

Využití mají nejen v medicíně, ale také v kosmetice.



Jsou to nádherné a také velmi fotogenické stromy. Možná toto spojení vypadá zvláštně. Ale když se podíváte na obrazy australských malířů, tak na nich většinou právě eukalypty dominují a vypadají úchvatně. Na obrazech i fotografiích. Ale zejména samozřejmě v přírodě.

Já eukalypty také miluji. Nejen jejich kouzelné květy, které lákají hmyz. A září do dálky. Jsou nádherné, když se jejich kůra sloupává, a právě to vytváří nádherná až umělecká díla. To potom malíři neváhají a uhánějí se svým malířským nářadíčkem do plenéru a už se snaží zachytit tu krásu na plátno.



Myslím, že i malíře písma tyto stromy oslovily. O May Gibbs už víme. Ale není sama. Například australský spisovatel Murray Bail nazval svůj román jednoduše. Eucalyptus.

Jistě nejednu zmínku o eukalyptech najdeme v románech Judy Nunn.
Klasická dětská knížka Normana Lindsaye The Magic Pudding není výjimkou.



Ale nemá cenu vyjmenovávat knihy všech australských autorů, kde se tento strom objevuje. Jistě by jich nebylo málo. A co hudba? Ani písničky nemohou zůstat stranou. Jedna dětská má gum tree přímo v názvu. Je to Kookaburra Sits In The Old Gum Tree.
 


Také šperkaři si tyto stromy zamilovali. Listy se „jednoduše" postříbří nebo pozlatí a originální šperk je na světě.



Strom tak typický pro Austrálii se zákonitě objevuje také na suvenýrech.



Dočetla jsem se, že v symbolice eukalyptový strom představuje sílu, soustředění, vedení, léčení, cíle, jasnost, omlazení atd.

Eukalyptovou vůni bohužel zatím přes obrazovku počítače nejde zprostředkovat.

Blue Mountains. Ano, Modré hory získaly své jméno podle namodralého oparu, který se v horkých dnech vznáší nad krajinou. Právě při vysokých teplotách se vypařují oleje z listů eukalyptů. V Blue Mountains se vyskytují vzácné druhy těchto stromů.



Ve své vlasti mají eukalypty také svůj den. A to je 23. březen. A právem.

Komentáře