Dá si někdo výbornou australskou kávu?



Káva a kavárenská kultura. V Evropě existuje již více než 200 let. V Austrálii až tak dlouhou historii nemá. Velký boom kaváren začal až někdy v druhé polovině 20. století.
 
Například espresso se v Austrálii poprvé objevilo ve 30. letech spolu s italskými přistěhovalci. Kavárny se začaly objevovat až v 50. letech s přílivem evropských přistěhovalců a jako houby po dešti rostly zejména v 80. letech.

První káva se ovšem do Austrálie dostala už v roce 1788 s První flotilou, která semena a rostliny nasbírala během své zastávky v Rio de Janeiru.

Dnes je káva velmi oblíbeným a vyhledávaným nápojem Australanů. Australská káva se připravuje ve stylu espressa. Každý nápoj se dělá samostatně a jeho příprava je o něco delší. Ovšem každý si na tu dobrotu rád počká.



Dnes jsou kavárny velmi oblíbené. Mají svou jedinečnou atmosféru. Každé ráno se před nimi setkávají mnohdy již stálí zákazníci, a buď si své oblíbené krásně vonící probuzení vychutnají přímo na místě u novin či poklábosením nebo si ji odnesou s sebou ať už cestou do práce nebo třeba na pláž (to často a ráda dělám já).



Ano, káva s sebou je v Austrálii oblíbená a proto v rámci ochrany životního prostředí tady před lety vymysleli tzv. keep cups.



Velkému rozvoji kaváren pomohla i poměrně vysoká životní úroveň v Austrálii. Lidé měli čas vychutnat si šálek kávy jako společenskou událost.

Jak jsem již zmiňovala, nejdříve se o rozvoj kaváren zasloužili Evropané, kteří se přistěhovali do Austrálie a začali otevírat kavárny a cukrárny ve stylu své země původu. Vím, že např. na Bondi v Sydney bylo v 80. letech dost maďarských ale i českých kaváren.

Vzhledem k rostoucí oblíbenosti kávy, se začaly objevovat ryze australské kavárny, které mají svůj styl a náladu.



Dnes se káva v Austrálii i pěstuje, a to zejména v tropickém severním Queenslandu a také v subtropických podmínkách v jihovýchodním Queenslandu a severovýchodním Novém Jižním Walesu.

Australská káva chutná vážně skvěle. Právě australská kavárenská kultura se v posledních letech velmi zdokonalila a zdejší káva patří mezi ty nejchutnější.

„Australská káva patří mezi nejlepší na světě" říká také kritik či chcete-li hodnotitel gastronomie, Pat Nourse, který předsedá komisi „the World's 50 Best Restaurants awards". A já s ním mohu jen souhlasit. Australská káva je vážně vynikající a mně po příletu do ČR trvá dost dlouho, než si zvyknu na tu českou.



Pokud byste chtěli australský styl kávy ochutnat v centru Prahy, tak doporučuji Coffee Cube
Ke kávě by byl dobrý nějaký moučník. Proč ne rovnou kávový! Mám vyzkoušené dva. Kterým začít?



Básnila jsem o vynikající australské kávě. Upečeme si něco dobrého překvapivě ale z rozpustné kávy. Ne vždy platí rozpustná káva rovná se nekvalitní. Chlebíček chutná vážně dost dobře.


Kávový chlebíček

  • 2/3 hrnku vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku mléka
  • 2 lžičky rozpustné kávy
  • 2 hrnky mouky
  • 2 lžičky sody
  • 3 lžičky skořice
  • 2 vejce
Předehřejeme troubu na 160 C. Chlebíčkovou formu vyložíme papírem na pečení.

A dáme se do díla:
Máslo, cukr, mléko a kávu společně rozehřejeme. Zahříváme asi 2 minuty, ale nevaříme.

Mouku smícháme se sodou, skořicí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlejeme rozpuštěné máslo s kávou a mlékem. Promícháme a postupně přidáme nasekané ořechy a jedno po druhém vejce. Na dno formy můžeme dát poloviny ořechů, zalejeme připraveným těstem. Pečeme asi 45 min.

Poleva:
  • 2 lžíce vařící vody
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 lžíce cukru, kdo má rád sladší, tak dá více
Všechny ingredience dobře smícháme. Polevou potřeme ještě teplý chlebíček.



PS: Škoda, že vám ke čtení tohoto příspěvku nemůžu poslat i tu neodolatelnou vůni, která se line po celém bytě.



Komentáře