Fotograf světa hudby, Tony Mott


Vybavíte si tuto fotografii, kterou jsem měla v jednom z minulých příspěvků? Má ji na svědomí fotograf hudebních hvězd, Tony Mott.
 
V State Library v Sydney proběhla od října 2015 do února 2016 výstava jeho prací.



Tony se narodil v dubnu 1956.

Je slavným a uznávaným australským fotografem anglického původu. Během více než třicetileté kariéry se jeho fotografie objevily v místních i mezinárodních časopisech, novinách a na obalech alb.

Vyrůstal v Sheffieldu v Anglii. Studoval na střední škole Jordanthorpre Comprehensive a před příjezdem do Austrálie v roce 1976 se vyučil kuchařem na Sheffield Polytechnic. Deset let pracoval v hotelech ve Spojeném království a v Austrálii.

Pracoval jako šéfkuchař v Sydney Opera House a v hotelu Gazebo na Kings Cross. Pomohl založit restauraci v Armidale, Nový Jižní Wales. Poté se musel vrátit do Anglie kvůli končícímu pracovnímu vízu.

Další 2 roky pracoval jako šéfkuchař na výletní lodi. Navštívil tak více než 60 zemí a začal se zajímat o cestování a fotografování. Po návratu do Sydney v roce 1981 se zde usadil natrvalo. Opět se věnoval práci šéfkuchaře v hotelu Gazebo na Kings Cross. Po večerech začal prozkoumávat hudební scénu v Sydney.



Mottova kariéra „rockového" fotografa začala v roce 1983 v hotelu Piccadilly na Kings Cross. Šel se sem podívat na sydneyskou kapelu Divinyls a začal fotografovat zpěvačku skupiny Chrissy Amphlett. Manažer kapely Vince Lovegrove si jednu z Mottových fotografií vybral pro plakát na jejich turné.

A kariéra fotografa byla odstartována. Kariéra Anthonyho Mouldse, jak zní jeho pravé jméno. To si ale změnil na Tonyho Motta podle kapely svého života, „Mott The Hoople".

Jeho fotografie se začaly objevovat v hudebních časopisech jako např. Drum Media, RAM, Juke, Creem, and Rolling Stone.

Na začátku 90. let se jeho fotografie dostaly na obálku časopisu Rolling Stone. No a potom už to šlo rychle a Tonyho fotografie zdobily titulní stránky celkem 900 časopisů. Bohužel, dnešní doba časopisům nepřeje a mnohé z nich už neexistují.

Mottovy fotografie najdeme také na obalech alb. Když v roce 1988 Mick Jagger propagoval v Austrálii své první sólové album, byl Mott najat jako fotograf tohoto turné. Spolupráce byla úspěšná, a tak se Mott stal fotografem dalších koncertů.

Ve stejném roce, kdy byl Mott najat Jaggerem, spolupracoval také s Bobem Dylanem a Fleetwoodem Macem. Tím si vybudoval mezinárodní reputaci.



Mottovy portréty se staly nejznámějšími fotografiemi mnoha hudebníků a kapel, např. Chrissy Amplett z Divinylů v hotelu Piccadilly, Kings Cross, 1983; klasický snímek Petera Garretta v Sydney Entertainment Centre v roce 1985; velmi publikovaný portrét islandské zpěvačky Björk na Big Day Out, 1994; rozhodující záběr Sex Pistols zpěváka Johnnyho Rottena (Lydon) v Hordern Pavilion, Sydney, 1994; a dynamické portréty Kylie Minogue a Nicka Cavea, kteří zpívali duet „Where the Wild Roses Grow", 1996.

Na konci 80. let se Tony začal věnovat fotografování hudebních festivalů. Zpočátku navštěvoval letní festivaly v Evropě a ve Spojených státech.

Zásadní průlom pro Motta nastal v roce 1992 založením prvního australského rock'n rollového festivalu Big Day Out. Stal se jeho oficiálním fotografem.



S příchodem digitálních technologií byl bohužel zaznamenán pokles poptávky po fotografiích z koncertů, protože fanoušci mají vlastní digitální fotoaparáty a mobilní telefony. Pro srovnání: v roce 2000 Mott prodal na mezinárodní úrovni 28 snímků kapely Red Hot Chili Peppers. V roce 2013 pouze 3!

V roce 2006 pracoval jako fotograf na filmu Suburban Mayhem a zde se seznámil s produkční manažerkou Libby Sharpeovou, kterou si v roce 2008 vzal. Mají spolu dvě děti, dvojčata Harveyho a Lucindu, narozené v roce 2011. Rodina žije v Sydney.

Práci filmového fotografa se věnuje i nadále. Spolupracoval např. na filmech Cactus (2008), Animal Kingdom (2010), Tomorrow When the War Began (2010), A Few Best Men (2011), The Darkside (2013), The Rover (2014).

Tony Mott je držitelem mnoha ocenění:
  • 1991 Australian Music Industry Awards: Best Rock Photographer
  • 1992 Australian Music Industry Awards: Best Rock Photographer
  • 2001 Australian Music Week: Best Live Concert Photography
  • 2002 Australian Live Music Award: Best Live Concert Photography
  • 2003 Australian Live Music Award: Best Live Concert Photography
  • 2005 Jack Rock Photographer of the Year
  • 2006 Jack Rock Photographer of the Year


Jak jsem v úvodu zmínila, v roce 2015 se konala v State Library of NSW v Sydney retrospektivní výstava Tonyho díla nazvaná „What A Life". Katalog z této výstavy mi posloužil jako inspirace a fotomateriál pro tento článek.
 
Katalog byl vydán State Library of NSW v roce 2015. 
Pro milovníky fotografií už jen doplním odkaz na Tonyho webové stránky: http://www.tonymott.com/

Komentáře