Vittoria Coffee aneb australské kávy není nikdy dost



Je to tak, kávy není nikdy dost! A když jde o kávu značky Vittoria, tak to platí dvojnásob. Alespoň pro mě. Bohužel v končinách střední Evropy je tato značka nedostatkovým zbožím. Přímo neznámým. Škoda.

Co zaručeně zlepší špatný den? Co doladí ten krásný? Co platí na stres? A co atd, atd, atd? Přece...



Káva! Kávička.
Že je vynikající nejen k moučníku, ale také pro jeho přípravu, víme. Mám v záloze ještě jednu kávovou dobrůtku.


Kávový chlebíček nebo dort

  • 185 g másla
  • ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku silné černé kávy
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • ½ hrnku zakysané smetany
  • lze přidat nasekané vlašské ořechy
Poleva
  • ½ hrnku cukru (já dávám podstatně méně)
  • 10 g másla
  • 2 lžičky horké silné kávy


Troubu předehřejeme na 160 °C.

Uvaříme půl hrnku silné černé kávy. Umícháme máslo s cukrem, přidáme uvařenou kávu a mícháme, dokud hmota nevychladne. Potom opatrně vmícháme jedno po druhém vejce, dále mouku smíchanou se sodou a nakonec smetanu. Kdo chce, tak přidá nasekané ořechy.

Vložíme do dortové nebo chlebíčkové formy (10 x 20 cm). Pečeme asi 50 až 60 minut, podle toho, jak peče vaše trouba.
Ještě horký moučník potřeme připravenou polevou (máslo rozpustíme, promícháme s cukrem a kávou).
Ale to už se neodolatelná vůně kávy skutečně line celým bytem.



Jednoduchý, rychlý a dobrý moučník je hotov.



Ke kávě a kavárnám už neodmyslitelně patří posezení nejen s přáteli, ale také s novinami. Otevřeme tedy jedny imaginární australské a začteme se do příběhu značky Vittoria.



Vittoria Coffee je rodinným podnikem, který se stal jakýmsi průkopníkem australského kávového průmyslu.

Jeho historie se začala psát už někdy v roce 1947, kdy Italové, bratři Orazio a Carmelo Cantarella, otevřeli v Sydney obchod s italskými specialitami. Pořád jim ale chyběla ta pravá italská káva a tradiční italský kávový rituál. A tak se rozhodli, že si kousek Itálie udělají ve svém novém domově. A od roku 1958 už se píše historie vonící kávou. Historie značky Vittoria. V tom roce totiž začali dodávat malé várky nejkvalitnější kávy Arabica do prvních italských kaváren a restaurací v Sydney.

Značka Vittoria Coffee si stále udržuje svou vysokou kvalitu a díky mnohaleté rodinné tradici a tvrdé práci se stala synonymem australské kavárenské kultury.

Věřte, že je vážně vynikající.



Rodinná firma se díky svým zkušenostem, předávaným z generace na generaci, stala věhlasnou a oblíbenou značkou v Austrálii. Dnes firmu vede již třetí generace.

Pod značkou Vittoria Coffee v současnosti najdeme nepřeberné množství druhů kávy. Zrnkovou, mletou, rozpustnou, v kapslích, v sáčcích podobných těm čajovým … Nabízí také několik druhů čokolády. Takže si doma můžete připravit horkou čokoládu hořkou, bílou, mátovou, … E-shop má ve své nabídce také stylové hrnečky a vůbec vše, co potřebujeme k přípravě kávy.

Kávu značky Vittoria najdeme nejen v kavárnách a na stolech Australanů, ale také např. na linkách Qantas Airlines, v univerzitních kampusech, luxusních hotelech, v restauracích, … sydneyskou restauraci CityExtra nevyjímaje.



V úvodu jsem si posteskla, že kávu této značky nelze koupit v evropských končinách. Je to škoda, protože Vittoria svou kávou nezásobuje pouze Austrálii, ale vyváží ji také na Nový Zéland a dále do USA, Japonska, Singapuru, Thajska, Jižní Koreje, Číny a na ostrovy Pacifiku. Třeba se někdy dočkáme i v Evropě. I když tady je Austrálie dost opomíjená. Bohužel.

Abych ale nekončila pesimisticky, tak závěrem dodám, že Vittoria se podílí také na charitě. Je hrdým dlouholetým partnerem Dětské nemocnice v Sydney na Randwicku a podporuje nadaci Starlight Foundation.

Nyní už si ale užijte posezení s kafíčkem, protože už voní jak z hrnečku, tak i z připraveného moučníku.

Komentáře