Víkend na australské farmě



Z Jižní Austrálie do New South Wales. Nebo také, ze seriálové farmy Drovers Run na jednu skutečnou Mowbray Park Farm, která leží nedaleko Sydney.
 


Seriálové hrdinky ukázaly, jak nesnadné je udržet farmu v extrémních podmínkách Austrálie. Skuteční farmáři mají vše samozřejmě daleko, daleko, složitější a těžší. Proto se někteří z nich rozhodli pomoci si tím, že na své farmě provozují např. camp pro turisty. Každý dolar je totiž dobrý! Nikdy nevíte, jak bude vašemu farmaření nakloněno počasí.

Asi 80 km jihozápadně od Sydney je městečko Picton. Dnešním cílem je ale camping na Mowbray Park Farm.


Na Austrálii 80 km, to není vlastně žádná vzdálenost. Cestou ze Sydney se projede National Park. Krajina se pozvolna mění a už jsou tady ty krásné scenérie, známé i z obrazů australských malířů. Kopečky a pastviny. Nádhera. Miluju tyto pohledy.

Cesta utíká velmi rychle a farma brzy otevírá svou bránu.

Mowbray Park Farmstay



Farma má rozlohu 69,28 hektarů. Najdeme tady mimo jiných budov také velkou cihlovou usedlost, která pochází asi z roku 1880 a dnes je památkově chráněna. Jak je vidět, tak farma má bohatou historii. Ta začíná někdy kolem roku 1822.



Rodina, která zde celá léta farmaří, zachovává tradice. Ví ale, že farma není jen historie, ale je to zejména budoucnost. A tak se zde díky majitelům snoubí moderní farmaření s tradicí a historií.



Samozřejmě hlavní důraz je kladen na zemědělskou produkci. Majitelé se ale rozhodli zprostředkovat zážitek z farmaření také návštěvníkům, kteří sem přijedou. A nemusí to být jen cesta za prázdninami a dovolenou. Konají se tady také konference či svatby.



Návštěva farmy Mowbray poučí a pobaví zástupce všech věkových kategorií. Posuďte sami. Lukostřelba, plavání, tenis, kanoistika. Nestačí. Dobrá. Bushwalks, rybaření, cyklistika. Nebo jen lenošení. Můžete si najít klidné místo pro čtení, hrát hry apod.

Určitě ale, když už jsme na farmě, stojí za to, užít si farmářský program: krmení zvířat, dojení krav, jízdu traktorem, házení bumerangem, praskání bičem atd. atd. https://www.farmstayholidays.com.au/



Je to tak. Také já si opět po letech užila kempování. Kdy jsem vlastně stanovala naposledy? Utíká to. Bylo to někdy v roce 2007 v Rudém centru Austrálie. Ale o tom někdy jindy.

Nyní zpět na farmu Mowbray. Byla jsem tady s přáteli a měli jsme štěstí. Ve dnech, které jsme tam trávili, jsme byli jedinými návštěvníky. Takže sprchy a vše ostatní jsme měli jen pro sebe. Nádhera. Nájezd turistů očekávali v dalších dnech.

Kempování na farmě. To se vám také může stát, že se ovečky v klidu pasou kolem vašeho stanu. To v běžném campu nezažijete. Občas vás zkontrolují i pejskové majitelů. Nejraději tyto kontrolní návštěvy provádějí, když připravujete jídlo.



Večer nádherný klid. A ta noční obloha! Nebe Jižní Polokoule. To je neskutečná nádhera. Zážitek zážitků. Celé té podívané vévodí Jižní Kříž. Ten ostatně zdobí také vlajku Austrálie.

Tolik hvězd. Škoda, že to hvězdné divadlo nejde zachytit běžným fotoaparátem. Pečlivě proto vše ukládám do paměti k podobným, a ještě intenzivnějším zážitkům např. z Rudého centra.

Nejdříve západ slunce a potom nebe plné hvězd. Tady na jihu je jich nějak více. Romantika se vším všudy.



Další den jsme si užili farmu. Provázela nás milá průvodkyně, zdejší farmářka.

Napříč farmou jsme jeli stylově. Nebylo to ani v autě, ani na motorce a ani na koníčkovi. Ale na vlečce za traktorem! Traktor připraven, nasedat! Jede se. Výhled z vlečky je jedinečný.



Krmení zvířecích obyvatel nesmělo chybět. Kravičky, koně, ovečky a alpaky.



K programu patří také jedna činnost na farmách s dobytkem zcela běžná. Ano. Vyzkoušeli jsme si dojení kravičky. Ještě že byla zvyklá na neznalé nešikovné turisty a měla s námi trpělivost.



Činností bylo dost a dost. Nuda se nekonala. Skvělý den, skvělá zábava. Mnoho nových poznatků a zážitků.

Počty zvířat, tak to se omlouvám. To si nepamatuji. A ani to není podstatné. Hlavní je přece krásný zážitek. Poznání něčeho nového, jiného.

Na této farmě myslím žije a pracuje jen 8 lidí. Klobouk dolů, jak vše zvládají.



Součástí programu byla i ukázku stříhání ovcí. K ovečkám se váže jedna informace, která pro mě byla novinkou. Koberce, strop, a ještě mnohem více částí v letadlech je z ovčí vlny. Z vlny z Austrálie. Tedy hlavně z Austrálie, která je jedním z největších dodavatelů vlny na světě. A protože vlna je díky lanolinu nehořlavá, využívá se při výrobě letadel.



Zážitků za tak krátkou dobu jsme měli skutečně plno. Nejen těch farmářských. Nedaleko stanu jsme např. zahlédli hada. Ale ubytovat se k nám naštěstí nešel. Asi nebyl příznivec stanování.


Na závěr k této části mé malé farmářské trilogie jen dodám, že v Austrálii se nachází ta nejrozsáhlejší farma světa. Je to Anna Creek Station v Jižní Austrálii. Rozloha je neuvěřitelných 23,677 km² (pro srovnání dodám, že Belgie má rozlohu 30 689 km², Izrael 20 770 km², Morava 22 349 km²).


Foto z knihy Australia Everything you ever wanted to know

Farmářské téma odstartoval seriál. A tak bych měla doplnit, že farmy ve filmu či na televizních obrazovkách, to nejsou jen McLeod's Daughters, ale také např. seriál The Farm (Farma) s mým oblíbeným hercem Colinem Frielsem, či reality show Farmer Wants a Wife. Ano, je to tak. Farmář hledá ženu. Ten se v české variantě objevil myslím i na obrazovkách některé české soukromé televizní stanice.

Jiný druh farmaření ukazuje film Oyster Farmer, protože farma nemusí být jen plná krav, ovcí, koní či obilí. Farmařit můžete i s ústřicemi.

Na farmu v západní Austrálií se dostaneme prostřednictvím filmu Rams (Berani).

Dramatický příběh Unfinished Sky (Nekončící nebe) se koneckonců také odehrává na odlehlé australské farmě. Mimochodem, nádherný příběh. Doporučuji.

Nebudu ale končit dramaticky, i když farmaření je více drama než pohádka. Pohádkový pohled na život na farmě, tak to je dnes už klasický film Babe.

Jestli budete mít možnost, určitě se na některý z nich podívejte.
Nyní už jen: Good Bye Mowbray and thank you.
 


PS: Objevila jsem na internetu, že tzv. zážitkovou dovolenou na farmě si můžete užít i v České republice. Tady to budou „malinko" jiné farmy. Ale práce bude dost tak jako tak. A zážitků také. Např. https://www.prazdninynavenkove.cz/

Komentáře