Jablko denně = zdraví půl



Určitě znáte pořekadlo či starou pravdu: Jedno jablko denně = půl zdraví. Nebo také: Kdo denně sní jablíčko ušetří za lékaře.
 
Zde je pár „křupavých" faktů o jablíčkách:
  • Chcete hubnout? Dejte si jablíčko. Jablko denně totiž pomůže regulovat chuť k jídlu.
  • Výzkumy ukazují, že konzumace jablek podporuje růst zdraví prospěšných bakterií ve střevech.
  • Pravidelná konzumace jablek chrání před rakovinou.
  • Jablíčka prospívají našemu srdci a také snižují riziko vzniku cukrovky.
  • Pravidelná „dávka" jablíček pomáhá snižovat cholesterol, zlepšuje zdraví našich kostí.
  • Jablíčko obsahuje hodně živin, a tak je ideální svačinou jak pro děti, tak dospělé.
Když to zestručním: denně jablíčko = zdravé srdíčko. Už jen dodám, že jablíčka jsou elixírem mládí. 

Zkrátka takový malý kulatý zázrak plný zdraví. Dnes je moderní říkat „superpotravina".



Jablka jsou velmi oblíbeným ovocem také v Austrálii. Pěstují se na farmách, které najdeme zejména ve Victoria, na Tasmánii a v chladnějších oblastech Západní a Jižní Austrálie a také NSW.



Oblíbenými odrůdami jsou zejména Granny Smith, Red a Golden Delicious, Cripps Pink, Fuji a Gala.

Golden Delicius patří k těm nejsladším odrůdám a hojně se využívá v kuchyni při přípravě moučníků.

V jednom vánočním příspěvku jsem už předkládala recept na dobré cookies z jablíček. Zkoušeli jste?

Jablíčka lze použít jak pro přípravu slaných jídel, zejména salátů nebo chutney, tak také k výrobě mnoha druhů pečených i nepečených moučníků.



Dnes přináším 2 skutečně moc dobré a na přípravu více než jednoduché recepty získané v Austrálii.

Jablko-ořechový dort

  • 2 hrnky mouky
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 30 dkg na kostičky nakrájených jablek
Na ozdobu: 6 půlek vlašských ořechů a na tenké měsíčky nakrájené jablíčko

Smícháme suché ingredience, přidáme nakrájená jablíčka, olej, mléko a vejce, dobře promícháme.

Dáme do dortové formy, ozdobíme půlkami vlašských ořechů a nakrájeným jablíčkem a potom už pečeme asi 40 min.



Pokud dáme do chlebíčkové formy, pečeme o něco déle, asi 50 min.



Jako bonus mám ještě mnohem jednodušší a super rychlý moučník s jablíčkem.


Jednoduchý jablko-borůvkový koláč

Potřebujeme:
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička sody na pečení
  • ½ hrnku cukru
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 celá vejce
  • ½ hrnku mléka
Na ozdobení: 1 jablíčko nakrájené na plátky a borůvky

Všechny ingredience smícháme dohromady. Vložíme do formy o průměru cca 22 cm nebo menší chlebíčkové formy a ozdobíme nakrájenými jablíčky a borůvkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 min.
Hotovo. Jde se mlsat. Dobrou chuť



PS: Kdo se dnes ještě dosyta nenamlsal, tak dodávám, že jsme vyzkoušeli také variantu s hruškami. Obava, že by se snad nesnědl, byla rozhodně zbytečná. Dlouho se na tácu neohřál.



Vím, že nejlepší a nejzdravější jsou jablíčka (nebo hrušky) čerstvé. Ale uznejte, že někdy je nutné dát si v neděli ke kávě nějakou tu dobrotu.


Komentáře