![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZZTE0LAYFSDKW4iIuhbd7be14li8FrUnzD_BscszY3RNSrNnkfQh5ya7CY3XE4aVQU3B0Sz7klpS-LZOBLU14o6om5DFzZs5AyTrCTJ13EmvLm3oWXzw3EZdHlw-oKMKwoLtEeLcae2U/s16000/1+aussie-apple.jpeg)
Určitě znáte pořekadlo či starou pravdu: Jedno jablko denně = půl zdraví. Nebo také: Kdo denně sní jablíčko ušetří za lékaře.
Zde je pár „křupavých" faktů o jablíčkách:
- Chcete hubnout? Dejte si jablíčko. Jablko denně totiž pomůže regulovat chuť k jídlu.
- Výzkumy ukazují, že konzumace jablek podporuje růst zdraví prospěšných bakterií ve střevech.
- Pravidelná konzumace jablek chrání před rakovinou.
- Jablíčka prospívají našemu srdci a také snižují riziko vzniku cukrovky.
- Pravidelná „dávka" jablíček pomáhá snižovat cholesterol, zlepšuje zdraví našich kostí.
- Jablíčko obsahuje hodně živin, a tak je ideální svačinou jak pro děti, tak dospělé.
Když to zestručním: denně jablíčko = zdravé srdíčko. Už jen dodám, že jablíčka jsou elixírem mládí.
Zkrátka takový malý kulatý zázrak plný zdraví. Dnes je moderní říkat „superpotravina".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUdc9vhUyD8IACATcy9LO30HaqFUPKLT9DBtTcYsxmE1iHNs9BRKPX3Zt66YjFviSylAQMAhxZpO3bbuheqeg770CO4QCU7K6TgmtqiXhFB8DT-57ReQ-_BXNb6_DK9fx6jQvr4jS_03E/s16000/2+apple.jpeg)
Jablka jsou velmi oblíbeným ovocem také v Austrálii. Pěstují se na farmách, které najdeme zejména ve Victoria, na Tasmánii a v chladnějších oblastech Západní a Jižní Austrálie a také NSW.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7dzRS_7WBXA7EDNvfvBF2gs_islKPoAf_02fEIqx73-by06Avh3la89X2f6_sIS7VPUpwhRWL3eybAso0Vs2Wgd6rI4RDgvBUvYvjlDZhGNbQSed7S7EQRc-RMpo_sAAZ2pavVK8VvRA/s16000/3+apple-map.jpeg)
Oblíbenými odrůdami jsou zejména Granny Smith, Red a Golden Delicious, Cripps Pink, Fuji a Gala.
Golden Delicius patří k těm nejsladším odrůdám a hojně se využívá v kuchyni při přípravě moučníků.
V jednom vánočním příspěvku jsem už předkládala recept na dobré cookies z jablíček. Zkoušeli jste?
Jablíčka lze použít jak pro přípravu slaných jídel, zejména salátů nebo chutney, tak také k výrobě mnoha druhů pečených i nepečených moučníků.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbk0fzF6Li1_RkiITJI7CWCThPmQk3qoYP_rDQEq06JbvxptW589FDwOPb8iq_-kz2xQhyphenhyphenBLZgPDZcCw25CfLgtBUNR0eTedg5VlkF76sW6QDAqjSZ148uhhB2wEKEQyRZ01w4pvfQ8T4/s16000/4+apple-cake.jpeg)
Dnes přináším 2 skutečně moc dobré a na přípravu více než jednoduché recepty získané v Austrálii.
Jablko-ořechový dort
- 2 hrnky mouky
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- ½ hrnku cukru
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku mléka
- 1 vejce
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 30 dkg na kostičky nakrájených jablek
Smícháme suché ingredience, přidáme nakrájená jablíčka, olej, mléko a vejce, dobře promícháme.
Dáme do dortové formy, ozdobíme půlkami vlašských ořechů a nakrájeným jablíčkem a potom už pečeme asi 40 min.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4Mr3hyphenhyphenVSFFxs40DOGYE3asbBT2GGEvV_wpNkcTxzTDdkejH4MUESpNKIfIsLx5Ikq5Il4Prb7rpx9aJMgkrCFh9-6lpw8bssjJK2f3UTbJe4wjxkbc4_sQI1AoGD48eK0ZOk88ggNi_Q/s16000/5+cake-with-apples.jpeg)
Pokud dáme do chlebíčkové formy, pečeme o něco déle, asi 50 min.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhH3tS90wYb3vkMSUTg7hdfi1wdINZAimmagGyH2ginkJkK8T9nsYobbmw3gENFFxmTNGqv3veu1KXoU9tk5GglsGN56CIBSs8WVx5trEhofFFURQYOr4okbCqZYO6puRp_cc10pdP-Q0w/s16000/6+apple-loaf.jpeg)
Jako bonus mám ještě mnohem jednodušší a super rychlý moučník s jablíčkem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGkQY4x2rNGES1kpKEcOhmOr_6CyznUKtpm7YBbWUm2HgDTkLM0n2xyFskM7fLrjiNdPQrwVJHNJPMO2OfJGIn2N0MRJNKB6Qz9RjZPvIPTXjrsJcCeZIMeRN29UAJUAWQ7T4tieqqDZw/s16000/7+apple-blueberries-cake.jpeg)
Jednoduchý jablko-borůvkový koláč
Potřebujeme:- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička sody na pečení
- ½ hrnku cukru
- 125 g rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 celá vejce
- ½ hrnku mléka
Všechny ingredience smícháme dohromady. Vložíme do formy o průměru cca 22 cm nebo menší chlebíčkové formy a ozdobíme nakrájenými jablíčky a borůvkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 min.
Hotovo. Jde se mlsat. Dobrou chuť
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrCm8riURhbIJ4eWYrRQeyF0n3w4R39MWNZSxpVezv0YNtmKClbIu8eH8WteXWQb8RN26yheTzPvL2WrAZXVP9atEquJMReQM6e0GaAQoLR7_9cJk_Gj7Qx0LrdYaU8fUqf2ql4fzDGdM/s16000/8+apple-blueberries-bread.jpeg)
PS: Kdo se dnes ještě dosyta nenamlsal, tak dodávám, že jsme vyzkoušeli také variantu s hruškami. Obava, že by se snad nesnědl, byla rozhodně zbytečná. Dlouho se na tácu neohřál.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXk4RVUJE3_MNUUMwJAsOhlbOOVavOPc-z4qlPUgyKrlmDHJkwy_kwFFM_P3nXXfd69RnirLvKOkpVNn07ViB-C07K-AqvDPtAatFYW9nk10_3iF0PjRV7VWhoJAq9mMMZYeH08aYLK4c/s16000/9+pear-loaf.jpeg)
Vím, že nejlepší a nejzdravější jsou jablíčka (nebo hrušky) čerstvé. Ale uznejte, že někdy je nutné dát si v neděli ke kávě nějakou tu dobrotu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYBL5bZ4W5YgTfc36Mzb1IgwyIOuSJQ3AUoUHd05eh-hxNyX9BqJBSF2NyI5pP0EDbZOa4fa89GiDLScwsm47GCltNSCQrgyXZ3eGTzhZgSAooEvUDwkhgJ8-OIhyQ9izQwvSOeUqaCNI/s16000/10+cake.jpeg)
Komentáře
Okomentovat