My věděli, že ho ti krokouši dostanou!


Bohužel i výročí, ke kterým se váže neradostná událost patří k životu. Jedna taková smutná zpráva obletěla svět 4. září 2006.

Vždy usměvavý, optimistický a plný energie. Svou radost a pozitivní energii přenášel přes obrazovky, když nadšeně představoval známé i neznámé zástupce zvířecího světa. Snažil se popularizovat i ta méně oblíbená zvířata (pavouky, hady, krokodýly, …). Ukazoval nám, že každý živočich má svůj význam a úlohu. Připomínal jedinečnost a nenahraditelnost přírody. To, že člověk je její součástí a musí ji chránit a ne ničit (jenže říkejte to „mocným", kterým peníze zaslepily oči a mozek!).

Takto se proslavil po celém světě Steve Irwin, The Crocodile Hunter (Lovec krokodýlů).



Steve zahynul 4. září 2006 při potápění. Ani se mi nechce věřit, že je to už neuvěřitelných 15 let, kdy tak nešťastně odešel.

Natáčel v oblasti Velkého bariérového útesu dokumentární pořad Ocean's Deadliest. Osudného 4. září 2006 však kvůli špatnému počasí museli natáčení přerušit. Jenže Steve se rozhodl využít volného času k natočení několika záběrů pro dokumentární pořad své dcery Bindi (Bindi the Jungle Girl). Nešťastnou náhodou se dostal příliš blízko rejnokovi.

Celou tragédii popsal John Stainton, který vše sledoval skleněným oknem z lodi. "Steve se dostal nad rejnoka. Ten se zastavil, otočil a prudce zvedl svůj ocas s bodcem, který Steva zasáhl přímo do hrudi. Je to obranné chování. Steve bodec vytáhl a do minuty byl mrtvý."

Přestože byl Steve okamžitě převezen do nemocnice na Low Isles, lékaři již nemohli dělat nic, než konstatovat smrt.

O měsíc později se totéž stalo jinému muži na Floridě, ten si ale bodec ze srdce nevytáhl a přežil.

Steve zemřel mladý (ročník 1962) a nechal tady svou ženu a 2 malé děti.

Terri, jeho žena, řekla: "Nikdo na světě nebyl jako on. Vypadal jako Tarzan ochraňující přírodu, superhrdina v nadživotní velikosti." Krásné vyznání, že?

Protože se vše odehrálo během natáčení, tak existuje nahrávka celé tragédie. Samozřejmě se objevily „zaručené zprávy", že tento dokument bude zveřejněn. Naštěstí to ale byla spekulace zřejmě bulváru. Manželka Terri striktně odmítla zveřejnění této nahrávky a také producent Stainton řekl, že by ta páska měla být zničena.

Steve jednou poznamenal:

"Jestli se mi někdy něco stane, lidé řeknou: My věděli, že ho ti krokouši dostanou!"

Ne, Steve, bohužel žádný pětimetrový krokodýl, ale třiceticentimetrový rejnok ukončil tvůj akční jedinečný život zasvěcený smysluplné práci. Díky za vše, co jsi pro záchranu přírody udělal. A je skvělé, že tvá rodina v tom pokračuje.

A takto si Steva asi všichni pamatujeme ze všech těch dokumentů a filmů, díky kterým je stále s námi:


Komentáře