Sydney z ptačí perspektivy



To je výhled! Odsud, ze Sydney Tower, máme Sydney, a když je dobrá viditelnosti, tak nejen Sydney, jako na dlani. Nádhera!



Sydney Tower je nejvyšší volně stojící stavbou v Sydney a druhou nejvyšší stavbou v Austrálii. Tou nejvyšší je snad se svými 323 metry mrakodrap Q1 (Queensland Number One) na Gold Coast. Podle oficiálních stránek Q1, jde o nejvyšší bytovou stavbu světa.

Sydney Tower je též druhou nejvyšší vyhlídkovou věží na Jižní Polokouli. O 19 metrů vyšší je Sky Tower v Aucklandu na Novém Zélandu.



Stavba věže trvala 6 let a Sydney Tower byla otevřena v roce 1981.

1981 až 2021= 40.výročí.

K této malé matematice doplním ještě několik zajímavých, nejen číselných, faktů:

Věž stabilizuje 56 ocelových lan, které váží 7 tun. Pokud by tato lana byla natažená, dosáhla by ze Sydney až do Alice Springs. Nebo ze Sydney na Nový Zéland. Takže jejich celková délka bude něco kolem 2 100 km.
 


Vodní nádrž o objemu 162 000 litrů, primární tlumicí systém věže, současně funguje i jako její stabilizátor.

K údaji o váze Sydney Tower jsem našla rozdílné informace. Proto jsem raději požádala o pomoc přímo pracovníky věže. Napsala jsem email a říkala jsem si, že pokud mi nikdo neodpoví, údaj o váze raději vynechám. Ovšem ihned následující den přišla ze Sydney odpověď (thank you Leigh, from Sydney Tower Eye Support Team):

„Celková váha věže je 4 067 tun. To je jako váha 37 plejtváků nebo 10 Jumbo jet či 4 Manly Ferries!"



420 oken věže je čištěno poloautomatickou čistírnou oken jménem 'Charlie'. 'Charlie' recykluje a filtruje 50 litrů vody a čištění všech oken trvá dva dny.



V případě nouze je tady 1 504 „přetlakových" schodů, které jsou pečlivě monitorovány ochrankou. Upřímně, nechtěla bych na věži nouzový stav zažít.
  • Celková výška Sydney Tower odspodu až na samotný vrchol je 309 metrů.
  • Její součástí jsou dvě úrovně otočných restaurací a vyhlídková část.
  • Vrchol věže je využíván pro telekomunikační a navigační účely.
  • Věž má kapacitu 960 osob.
Cestu z přízemí do vyhlídkového patra zajišťují 3 výtahy. Ty s námi „vzlétnou" do výšky 250 m během 40 sekund. Bezpečnost nade vše (zvláště v posledních letech), a tak před vstupem musí každý návštěvník projít bezpečnostní kontrolou.

Ještě před tím, než se výtahem vzneseme do výšin, je připravena projekce poutavého 3D filmu o Sydney. (Ostatně o tom jsem se zmiňovala už v článku věnovanému Monorailu.)

Ve výšce 250 m se nám naskytne nádherný výhled na Sydney, a když máme štěstí a je jasno, tak i za hranice města. To se potom můžeme kochat např. také asi 100 km vzdálenými Blue Mountains.



Nemusíme do restaurace, drobné občerstvení a kafíčko si můžeme dát i ve vyhlídkovém patře. Takže s kávou v ruce můžeme kroužit a kroužit a kochat se městem pod námi. Nebo si jen tak sednout a relaxovat s podívanou lepší, než jakou přináší televize.



Nechybí ani obchod s upomínkovými předměty.



Pro milovníky výšek, pro které je málo kochání se městem v bezpečí za sklem, je tady navíc ještě tzv. SKYWALK, také známý jako 'Sydney's Highest Outdoor Adventure'. Návštěvníci se mohou procházet na vzduchu na (zatím) nejvyšší venkovní vyhlídce (268 m) v tomto městě, s centrem Sydney přímo pod nohama!

Kdybychom na Sydney Tower strávili celý celičký den (tím myslím den i noc, takže celých 24 hodin), budeme první, kdo uvidí východ slunce v Sydney, a poslední, kdo si užije soumrak a západ sluníčka. To by byla nádhera!



Závěrem už jen, že věž se nachází v centru města a patří k předním turistickým atrakcím. Ale to bylo asi zbytečné dodávat.

Komentáře