Hoďme se do gala, jde se na koníčky, aneb Kde mám klobouk?!



Klobouk? Koníčci? Možná pro někoho neobvyklé spojení. Nejen v Británii, ale také v Austrálii se na dostihy chodí v gala. Dámy se přímo předhánějí v těch nej kloboukových kreacích (nejbizardnějších, nejdražších, nej… nej… nej…).
 
Začátek listopadu je v Austrálii už tradičně ve znamení dostihu. A ne ledajakého.
Ale slavného Melbourne Cup!



První Melbourne Cup se konal v roce 1861 na Flemington Race Course. Další významné výročí do letošní „sbírky". 160 let! Páni! Klobouk dolů.

Jde o nejsledovanější australský dostih, který se koná vždy první listopadové úterý (v tento den se závod koná myslím od roku 1877).

Koně od startu do cíle zdolají 3 200 m.

Koník jménem Archer je historicky prvním vítězem. Jako první doběhl do cíle jak v 1. tak i ve 2. ročníku Melbourne Cup (1861, 1862).

Melbourne Cup je událost, která na jeden den naprosto změní život v celé Austrálii. Všichni se sejdou a společně a s napětím sledují závod koníčků. Ano, jak název napovídá, koná se v Melbourne. Ale žije jím celá Austrálie. Ostatně ve státě Victoria (jehož hlavním městem je Melbourne) je tento den státním svátkem. A tím pádem i volným dnem.

Malý osobní zážitek: Rok 2006. V pondělí 6.11. toho roku nastupuji do jazykové školy v Sydney. Hned následují den, tj. v úterý 7.11. (první listopadové úterý!), byl ve znamení, jak jinak, Melbourne Cup. Dopolední vyučování jsme ještě strávili ve škole. Ovšem program byl ryze dostihový. Vzhledem k tomu, že studenti byli ze všech koutů světa, nesmělo chybět vysvětlení, jaký den právě prožíváme. Informace o dostihu brzy vystřídal netypický školní program. Stali jsme se např. žokeji a koníčky. Legrace musí být. Potom už následoval přesun do nejbližšího pubu, kde si každý z nás také vsadil. U australského pivka jsme potom napjatě sledovali dostih. To byl nervák!

Věřte, nevěřte, ale vsadila jsem na nesprávného koníčka. Nevyhrála jsem. Opět jsem nevyhrála vůbec nic. Asi tradice! Řeknu vám, někdy by se tradice asi přece jen mohla porušit.

Který sydneyský pub jsme tenkrát navštívili, už si dnes bohužel nevybavím. Vítězem dostihu byl kůň Delta Blues. Přiznávám, tady mi pomohl Mr Google, protože to jsem si dnes už nevybavila.

Z historie ale opět do roku 2021.



Datem konání letošního ročníku je 2. listopad 2021! 160. ročník. Bohužel jsem četla, že většina vstupenek je určená pro sponzory, majitele koní apod. K normálním lidem se jich dostane jen směšná část. Ale na druhou stranu, kdo si může dovolit vstupenku za AUD 120?! Doma nebo v pubu s rodinou a přáteli sice sledování nebude tak snobská záležitost, ale o to bude příjemnější a také levnější. I když zásoby pivka taky přijdou na nějaký ten dolárek.

Napadlo mně ještě jedno téma, které se k tomuto dostihovému svátku nebo obecně koním, váže. A to jsou filmy.

Každý z nich je námět na samostatný článek. Vybrala jsem jen dva, které jsou podle mého názoru nejzásadnější.



Jako první mě napadl film Phar Lap.

Koník Phar Lap vešel do dějin. Stal se legendou. "Australia's wonder horse", takto byl a je v Austrálii přezdíván. „Zázračný kůň Austrálie".

Stejnojmenný australský film natočil režisér Simon Wincer v roce 1983. Hlavní role ztvárnili herci T. Burlinson, M. Vaughan, J. Morris, R. Leibman, V. Ball.

Jak film, tak život nádherného ryzáka si zaslouží samostatný článek.



Film The Cup (český název Velký závod) je další australský film věnovaný dostihovému sportu. Stejně jako Phar Lap, i tento byl natočen podle skutečných událostí. Hlavními hrdiny jsou žokej Damien Oliver, trenér Dermot Weld a kůň Media Puzzle.

Damien pochází ze slavné žokejské rodiny. Jeho starší bratr Jason je také žokejem. Jejich otec Ray Oliver tragicky zahynul na dostihové dráze, když bylo chlapcům pět a tři. Ve filmu se samozřejmě představují další postavy, a to jak z rodiny (matka, manželky žokejů) tak z dostihového prostředí (vrchní stájník Pinner, nebo největší konkurent, korunní princ z Dubaje, který závod obsazuje svými nejlepšími steeplery).

Týden před hlavním dostihem má Jason při závodu smrtelnou nehodu. Trenér Weld počítá s psychickým otřesem jeho bratra Damiena, žokeje, který měl sedlat favorita. Pět dní se Damien vůbec neozve. Nakonec se ale rozhodne dostih jet a vyhrát. Zvítězit pro svého bratra. V rámcových závodech ovšem Damien dojíždí mezi posledními, ale při samotném Melbourne Cup 2002 slavně zvítězí v sedle koníčka Media Puzzle, a to o několik délek.

Už to vidím! V průběhu dnešního článku se objevily náměty na minimálně 3 další. Minimálně! A to jsem ještě ani nezmínila ženy v sedle. A tím pádem film Ride Like a Girl.

Vypadá to, že se k tématu jak Melbourne Cup, tak vůbec koním či filmům a knihám na toto téma, zase někdy vrátím.


Komentáře