Nejen sportem živ je Australan. Jde se za uměním!



A to rovnou za uměním moderním. To je k vidění v budově, kterou najdeme v centru Sydney.

Museum of Contemporary Art Australia (Muzeum současného umění) bylo otevřeno v roce 1991.
30. výročí! Skoro už to vypadá, že stejně jako někdo sbírá známky či obrazy, tak já sbírám australská výročí!



Muzeum bylo založeno díky odkazu australského umělce Johna Powera (1881-1943), který svůj majetek odkázal Univerzitě Sydney.

MCA (použiju oficiální zkratku, abych nemusela stále vypisovat název muzea) má ve svých sbírkách i na programu výstav současné umění, a to jak z Austrálie, tak z celého světa.



MCA sídlí v osobité budově inspirované stylem Art Deco, která původně patřila australskému námořnictvu (Maritime Services Board).

Na plánech pro stavbu budovy začal pracovat architekt Withers už v roce 1939. Projekt byl ale v době války kvůli nedostatku jak pracovní síly, tak materiálu, pozastaven. Práce byly obnoveny v roce 1944. Základní kámen byl položen až v roce 1949 a v roce 1952 byly otevřeny impozantní prostory šestipodlažní budovy sídla Maritime Services Board.

V roce 1989 námořnictvo opustilo tuto nádhernou budovu a přesídlilo do větších prostor. Vláda státu NSW poskytla dlouhodobý pronájem této budovy the University of Sydney (Univerzitě Sydney) pro založení Muzea současného umění.

Budova byla zrekonstruovaná a rozšířena a v listopadu 1991 bylo Museum of Contemporary Art oficiálně otevřeno.

Velká přestavba MCA za 53 milionů dolarů, kterou provedl sydneyský architekt Sam Marshall ve spolupráci s kanceláří New South Wales Government Architect's Office, byla zahájena v srpnu 2010.

Zrekonstruovaná budova byla otevřena 29. března 2012. Celková rozloha MCA se touto rekonstrukcí zvětšila o téměř 50 % přidáním 4 500 metrů čtverečních včetně nového pětipodlažního křídla.



Nová budova byla navržena tak, aby byla co nejlépe využita její úžasná poloha. Z foyer si tak můžete vychutnat nádherný výhled na Sydney Harbour. Z terasy restaurace je jedinečný pohled na Sydney Opera House a Harbour Bridge.



Jde skutečně o výjimečný pohled na záliv a Operu. Často ale tento nevšední výhled znemožňují obří zaoceánské lodě, kotvící v blízkosti MCA.



Harbour Bridge je z terasy ale vždy krásně vidět.



Kdybychom se podívali mnohem dále do historie, tak se MCA nachází na místě, kde v roce 1788 přistála První flotila. Jedenáct lodí, které přepravovaly trestance a vojáky z Británie do Austrálie, sem přijelo založit novou kolonii. Jako takové je toto místo mimořádně významnou lokalitou v australské historii. Je to začátek koloniálních dějin země.



Během raného osídlování, byly zde, v místě dnes známém jako The Rocks, postaveny domy, přístaviště, vězení, nemocnice a sklady.

Významné archeologické nálezy prvního doku v Austrálii, založeného v roce 1797, se nacházejí právě pod novým křídlem muzea.

Historie budovy a vůbec místa, kde se nachází, je velmi poutavé téma. Ale jde o muzeum umění. Ano, také budovy jsou umění. Ale přece jen, jaká díla najdeme uvnitř?

MCA Collection obsahuje více než 4000 děl australských umělců. Jde o díla napříč uměleckými formami, tj. obrazy, díla fotografická, sochařská, práce na papíře či pohyblivé obrazy.



Mnohem a mnohem více informací najdete na stránkách muzea:
Museum of Contenporary Art Australia

Jak říká slogan MCA:
„Oslavujeme práci současných umělců, přinášíme výjimečné výstavy mezinárodního a australského umění co největšímu počtu lidí. Každoročně přivítáme přes milion návštěvníků s vírou, že umění je pro každého."

MCA je nezisková organizace. 70 % ročních příjmů je z nevládních zdrojů, jako jsou dary, firemní sponzorství, pronájem míst, vstupenky na výstavy a akce.

Musím dodat, že vstup do muzea je zdarma. Platí se pouze vstupenky na zvláštní výstavy.



Nejen sportem živ je Australan, jak jsem již v úvodu poznamenala. K životu patří také přece umění. Obojí se ale dá vtipně skloubit. Odolali byste třeba rozcvičce před muzeem, kdyby předcvičovali takoví krásní zajíčci?!



Prozradím, že šlo o instalaci vtipně navržených znamení čínského horoskopu, která každoročně provází oslavy Čínského nového roku.

V tu dobu se vždy naskytne zcela jiný pohled na Operu, Harbour Bridge nebo právě budovu MCA.

Komentáře