Čas vykročit do dalšího roku už je zase tady


Čas! To je pojem.
 
Někdo si dává načas! (Např. NG Praha. Abych uzavřela malou soukromou pátrací akci „Tom Roberts" tak jen stručně sděluji, že na můj email z února 2021 dosud, a to jako jediná z oslovených světových galerií, nereagovala právě ta česká Národní! Asi nemají čas.)

Nemám čas. Můj čas je drahý! Čas je proti nám. Kolik máš času? Čas jsou peníze! Časy se mění! Jó to byly časy! Ten čas tak utíká. Chci vrátit čas. Chci zastavit čas …

Takto bych mohla pokračovat. Ale už není tolik času. Půlnoc se blíží. Půlnoc? No ano, ta jedna jediná půlnoc, která „zavelí" ne otočit list kalendáře, ale rovnou vyměnit celý kalendář. Půlnoc, kdy starý rok předá štafetu roku novému.



Na naší krásné planetě je zemský povrch rozdělen poledníky na 24 časových pásem po 15°.

Představte si takový let z Prahy do Sydney. Trvá kolem 20 hodin. To si organismus „užívá". Po takovém průletu časovými pásmy může na člověka „skočit" jet lag, neboli pásmová nemoc.

Jet lag není nic příjemného. To se člověk nemůže srovnat s časovým posunem. Mně ale jet lag přepadne jen při cestě z Austrálie do Evropy. To mi potom trvá i měsíc, než jsem schopná přizpůsobit se středoevropskému času. Na opačné straně se jen potřebuju vyspat, protože v letadle neusnu. A následující den už jsem nastavená na australský čas.

Aby toho kolem času nebylo málo, tak ještě kdosi „chytrý" vymyslel změnu času. Člověk musí pořád zasahovat do přírodních zákonů. A tak máme letní a zimní čas.

Vzhledem k tomu, že se letní a zimní čas mění jak v Evropě, tak v Austrálii, je časový posun v době silvestrovských oslav 10 hodin. V českém letním období je to hodin 8.



Slunce ale stejně vychází a zapadá podle přírodních, a ne těch lidských pravidel. Ať si člověk čas mění, jak chce.

Her s časem už jsme si ale asi užili dost.

Jak to je ale s posledním dnem v roce v České republice a jak v Austrálii? Slaví se stejně?

Nemá cenu abych zabíjela čas vypisováním toho, co sami dobře znáte. Mám na mysli to, jak se slaví Silvestr v ČR. Někdo na horách s partou, někdo na večírku. Mnozí v klidu doma. Někteří vůbec žádný Silvestr neslaví. To má logiku. Proč oslavovat to, že jsme o rok starší?!

Chlebíčky, vánoční cukroví, víno, šumivé víno. To je asi česká klasika. Uzené, čočka. Už mně nic nenapadá. Vše ale sami dobře znáte (možná na rozdíl ode mě!).

V Austrálii je ale právě léto! To je nádhera. A první rozdíl. V létě se slaví a vůbec žije mnohem lépe. Teplo, sluníčko. A tak většina Australanů poslední den v roce prožije venku. Na zahradě u grilování nebo třeba na pláži s piknikem. Paráda!



Australané poslední den v roce také hodují. Ale v létě je lepší si dát něco lehčího. To bude druhý rozdíl. Takže ovocné a zeleninové saláty, zmrzlina. Samozřejmě BBQ. Grilování je životní styl Australanů. Na grilu většinou nechybí maso, párky, ryby či krevety. Samozřejmě chlazené drinky. Oblíbené pivo. Krásně vychlazené bílé vínko. Půlnoc a přivítání nového roku je také většinou ve znamení bublinek.

Jedna dobrota by ale určitě chybět neměla? Vegemite! Třetí rozdíl.



V Sydney si čekání na poslední půlnoc roku lze užít na pláži nebo třeba na zahradě či terase. Nebo v centru města. Tady je potřeba pro získání správné pozice pro sledování slavného sydneyského ohňostroje obsadit vhodné místo včas. A potom už jen čekat a čekat a čekat. To se většinou čas vleče. Ale když jste s dobrou partou, i trochu nekonečné čekání (často od rána) nakonec uteče.



Někdo tedy sedí na vybojovaném místě v centru města a čeká, aby na vlastní oči viděl jedinečnou světelnou show.

Jiní si užívají pláž.

Sluníčko pomalu prodlužuje stíny. Na pláži a okolí se začínají objevovat postavy s piknikovými dekami, koši a jinými důležitými proprietami pro tento večer a noc. Rodiny a přátelé se pomalu scházejí.



Tma je tady, půlnoc se blíží

Seřídíme si čas na hodinkách. A …
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Půlnoc. Šťastný nový rok. Happy New Year.



Vzhledem k časovým pásmům ale do nového roku nevstupujeme stejně. Prvním místem na naší modré planetě je Samoa a Kiribati v Polynésii. Tam vstupují do nového roku v 11 hodin středoevropského času. O další hodinu později následuje Nový Zéland a několik dalších polynéských ostrovů.

Když se kdekoliv v České republice 31. prosince podíváte na hodinky, a je právě 14 hodin, věřte, že downunder, tj v Austrálii, si právě připíjejí a přejí si jen to dobré do dalšího roku. Happy New Year!



A naopak v době, kdy si obyvatelé České republiky připíjejí na jen a jen šťastný další rok, tak na australském kontinentu (např. v Sydney) je 10 hodin ráno. G´Day Australia!

Time is runnign out, ano čas se krátí. Rok 2021 odchází a ten dvojkový klepe na dveře.

2022!

Věřme, že to budou jen šťastné dvojky.

Přeji vám všem
Šťastnou cestu dalším, snad lepším, rokem.
Cestu bez karambolů a jen s milými spolucestujícími.
Cestu, která vede k vysněnému šťastnému cíli.



PS: Časy se mění, doufejme, že už konečně také k lepšímu.

Komentáře