Peču, pečeš, pečeme! Po roce zase Vánoce přicházejí



Tramtadadá! Je to tady zase. Co? No přece Vánoce!

Čas, kdy jsme mezi svými nejbližšími. U stolu s dobrotami. U televize s pohádkami.



Ne, ne. Nezbláznila jsem se. I takováto letní nálada jsou Vánoce. V Austrálii je přece právě léto. Takže tam se Vánoce nejčastěji odehrávají venku, ať už na zahradě, na pláži či v parku.

K australským Vánocům neodmyslitelně (kromě léta) patří také Pavlova, chlazený drink, osvěžující ovoce a zmrzlina. Nechybí ani šunka.



Abychom si tyto a jiné dobroty mohli v klidu a pohodě dopřát, musíme nejprve vyrazit na nákup potřebných surovin.

Woolworths ve zdejších evropských končinách bohužel není (škoda), ale tento klip si na úvod stejně neodpustím. Naladí nás na tu správnou vánoční vlnu.



Nakoupeno. Můžeme se pustit do pečení vánočních laskomin. V končinách země praotce Čecha to na Vánoce chce horký nápoj, který je nejlepší popíjet doma v teple u kamen.

Kdybych si já mohla vybrat, beru Vánoce letní. Jednoznačně. Ale dobrá, dobrá. Ladovská zima má pro někoho asi taky své kouzlo.


V každém případě na obou stranách zeměkoule se na Vánoce připravuje vánoční cukroví. A když už jsme se „propekli" rokem 2021, nejde v jeho závěru nepřiložit recepty na cukroví pro vánoční mlsání.

Retro je stále v kurzu. Lidé se vracejí k tradicím a tím i osvědčeným receptům. Nedalo mi, a vyzkoušela jsem upéct jedno „retro" australské cukroví. Všem moc tato dobrota plná oříšků chutnala. Vyzkoušíte?


Retro Xmass cookies / Retro vánoční ořechové šátečky

Na těsto potřebujeme:
  • 290 g hl. mouky
  • 240 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce studené vody
Vše smícháme a vytvoříme těsto, které dáme alespoň na 30 minut do chladna.
Mezitím si připravíme náplň:
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového cukru
Vše dobře promícháme.

Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která naplníme ořechovou hmotou. Přeložíme do šátečku a okraje zmáčkneme vidličkou.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Pečeme cca 15 min. Vlažné cukroví obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Hmmmm, to je vůně!



Hmmm, to je dobrota!



Ještě mám v mé „aussie kuchařce" vánoční dobrotu, řekla bych, něco na způsob marokánek.


Vánoční Florentínky neboli Florentine slices

  • 2 hrnky cornflakes
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička citronové kůry
  • ½ hrnku nasekaných sušených meruněk
  • 70 g mletých mandlí
  • 50 g kokosu
  • ¼ hrnku nasekaných pistáciových nebo jiných oříšků
  • ½ hrnku sušených brusinek
  • 200 g kondenzovaného mléka (používám neslazené)
  • 120 g čokolády na polevu
Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si plech o velikosti 20 x 30 cm.

Všechny suroviny (kromě čokolády) smícháme a poklademe na plech. Nelekejte se, těsto není celistvé a tekuté, ale musí se na plech rozložit.

Pečeme cca 20 až 25 min.

Vlažné potřeme rozpuštěnou čokoládou. Necháme vychladnout a potom nakrájíme na kostičky nebo obdélníčky.



Hotovo, upečeno. Doma vše nazdobeno a provoněno kořením a vanilkou. Dárky už jsou možná také zabaleny.



V klidu, zdraví a pohodě prožijme čas adventu. A až 24.12. zazvoní zvoneček, užijme si všichni, ať už jsme ve Walgettu nebo Batemans Bay, v Ústi či Místku, v Praze nebo v Sydney, „šťastné a veselé".


Merry Christmas
Krásné Vánoce


Komentáře