Šperky pro vánoční strom



Česká republika je už léta proslavená ruční výrobou nádherných skleněných ozdob pro naše vánoční stromečky. To není nutné připomínat. I když v posledních letech i v této oblasti ovládla světový trh Čína.

Stromeček si tedy můžeme vyšňořit jak těmito tradičními skleněnými koulemi, tak i např. slaměnými či dřevěnými ozdobičkami. Nebo …



Hm, nebo. Snobové možná takto stromeček zdobí už dlouhá léta. Kdo ví. Každopádně takovouto specifickou výzdobu má vánoční strom v Queen Victoria Building (QVB) v Sydney. V Austrálii jsou Vánoce v létě, a tak na veřejných prostranstvích pomáhá navodit vánoční atmosféru strom umělý. Nejinak je tomu také zde, v QVB.

A o jakých ozdobách na vánoční strom píšu? Jsou to ozdoby vskutku velmi třpytivé. Znalci a milovníci šperků jistě poznali.

Takto jedinečně „oblékne" vánoční strom v QVB do svátečního kabátu firma Swarovski.

A tak, než si ozdobíte ten svůj stromeček, vydáme se do centra Sydney, kde se v krásné historické budově jako vzácný šperk třpytí vánoční strom.



Hlavním „hrdinou" svátečního vánočního období je v QVB totiž Swarovski Christmas Tree. „Stromeček" měří 24 metry. Tato výška mu zajistila prvenství mezi vánočními stromy v sydneyských budovách. Je dominantou uprostřed nádherné budovy v tzv. QVB Dome. A tak se od přízemí až po třetí patro může každý návštěvník, který budovou buď jen prochází nebo jde za svými vánočními nákupy, touto třpytivou krásou kochat.



Jde přece jen o malinko vyšší „stromeček". Proto se o nazdobení této, dnes již sydneyské vánoční ikony, každoročně postará více než stovka lidí.

Např. v roce 2019 se strom díky nim rozzářil 65.000 světly. Ta byla doplněna 100.000 třpytivými ozdobami a 6.400 skleněnými poupaty růží. Pomyslnou korunu této kráse dodala zlacená křišťálová hvězda.



Strom je každý rok ozdoben odlišně. Počet světel a „cingrlátek" se ale liší jen nepatrně. Letos je jeho nazdobení inspirováno australskou přírodou.

V roce 2012 zase zářil takto:



Nádhernou výzdobu mají samozřejmě i další místa ve městě. Miluji vánoční výzdobu inspirovanou australskými rostlinami v Strand Arcade, vánoční trhy na The Rocks, … Ale o tom zase jindy. Ostatně čas vánoční přichází pravidelně. Rok, co rok. A mám pocit, že častěji a častěji.

Ještě se ale vrátíme zpět do QVB. Vánočně nazdobenou budovou se samozřejmě rozezní také koledy. Bez nich by přece Vánoce nebyly úplné.



Vám všem ze srdce přeji jen radost a pohodu u toho vašeho stromečku mezi svými nejbližšími.

Krásné vánoční svátky!



PS: Jestli vás při čtení příspěvku napadlo, že jsem toto téma zvolila ze zištných důvodů jako dobře placenou reklamu, tak nemusíte závidět. Žádné šperky této značky nebo tučný obnos, který by mi firma věnovala pod vánoční stromeček za propagaci se nekoná. Bylo by to ale hezké. Téma jsem si zvolila jako vzpomínku na nádherné vánoční časy v Sydney v době, kdy svět byl ještě normální.

Komentáře