G jako Velký, Nádherný, Slavný čili Great



A, B, C, D, E. Dnes by mělo přijít ke slovu písmeno F.

Fraser Island  

Fraser Island mě napadl jako první. Je to největší písečný ostrov na Zemi s rozlohou 1 630 km². Ostrov je 122 kilometrů dlouhý, v průměru 15 kilometrů široký. Nejvyšší duny mají nadmořskou výšku přibližně 240 až 260 metrů. Nachází se u východního pobřeží Austrálie, přibližně 200 kilometrů severně od Brisbane. Od pevniny ho dělí úzký průliv.

Jenže je tady háček, tuto krásu jsem zatím neměla možnost navštívit. Jedeme tedy dále. … E, F, G.

Gold Coast? Nebo Goulburn či Great Ocean Road. Kam se dnes společně vydáme?

Co třeba Goulburn?

To je malé město v jižní části australského státu Nový Jižní Wales. Nachází se asi 195 km jihozápadně od Sydney a 90 km severovýchodně od Canberry. Městem prochází hlavní jižní železniční trať, vedoucí ze Sydney do Albury.

Známé je také pro svou obří sochu berana. The Big Merino je 15,2 m vysoký betonový beran, místními obyvateli přezdívaný „Rambo". Ostatně již jsem se o této obří soše zmiňovala (viz Což takhle dát si třeba Banana bread).



Goulburn je jistě zajímavé městečko. Ale nyní opustíme New South Wales a hurá dolů na jih. Dnešním cílem je totiž australský stát Victoria. Právě tady je nádherná velká cesta podél oceánu. 

Great Ocean Road

Slovo GREAT má více významů. Velký, nádherný, význačný, úžasný, slavný, ohromný. A každý z nich lze použít pro český překlad naší dnešní cílové stanice. Pro Great Ocean Road. Velká / nádherná / úžasná / slavná / oceánská cesta.



Great Ocean Road je 255 kilometrů dlouhá silnice vedoucí z Torquay (město ležící asi 100 km od Melbourne) do Allansfordu.



Vede převážně po strmých útesech Bassova průlivu (Bass Strait) a pro množství neskutečně nádherných výhledů do krajiny je vyhledávanou a oblíbenou turistickou atrakcí.

Great Ocean Road má své oficiální označení B100. Že jde o 255 km dlouhou silnici (některé prameny uvádějí 243 km) jsem již zmiňovala. Silnice je dvouproudá (v každém směru jedna). Maximální rychlost se pohybuje od 50 km/h do 100 km/h. Great Ocean Road není zrovna nejjednodušší cesta. Pro méně zkušené řidiče mohou být ostré zatáčky poměrně náročné.

Jak dlouho trvá jízda po Great Ocean Road?

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. To záleží na tom, jak si budete užívat tu krásu kolem. Pokud jen projedete, tak cesta trvá asi 5 hodin. Pokud si ovšem budete vše užívat plnými doušky, tak to potom cesta zabere hodin mnohem více. Řekla bych, že z toho bude nejméně celodenní výlet. Jedná se totiž o jednu z nejmalebnějších silnic. To mi věřte.

Silnice prochází také chráněným územím Národního parku Port Campbell. Výhledy, které se vám téměř na každém kroku naskytnou, skutečně berou dech.

Často se tato oblast stala místem natáčení jak filmů (namátkou Mad Max / Šílený Max) tak např. klipů, televizních show a samozřejmě dokumentů. No, aby taky ne, když je tady tak krásně.



Stavbu silnice inicioval starosta Geelongu Howard Hitchcock jako veřejný projekt, který by zpřístupnil pobřežní oblasti, kam se do té doby dalo dostat pouze lodí. Zároveň šlo o projekt, který měl zajistit obživu vojákům, kteří se vrátili z první světové války. Stavba byla zahájena v září roku 1919. A nebyla to žádná hračka! V nepřístupném terénu se dělníci museli obejít bez mechanizace. Je neuvěřitelné, co dokázali. Smekám! Sesuvy kamení si bohužel vyžádaly řadu lidských životů.

V roce 1922 byl zprovozněn první úsek. Celá silnice byla dokončena v listopadu 1932.

Great Ocean Road, stejně jako sydneyský Harbour Bridge, letos slaví 90!!



Řada australských cestovních kanceláří (zejména těch sídlících v Melbourne) má ve své nabídce také jednodenní výlet po této jedinečné silnici. A tak jsem se také já jednoho již téměř zimního dne roku 2007 vydala na takovýto výlet.

Právě při této cestě jsem poprvé viděla koaly ve volné přírodě. Koaly jsou ikonickým představitelem Austrálie. Jedno z nejlepších míst, kde je lze vidět, je okolí řeky Kennett na trase Great Ocean Road. Zde žijí jak v lesích, tak i v městských částech.

Fotografie není dokonalá. Koala se schovával vysoko na stromě. Ale byl tam. A ne jeden. A byl to zážitek.



Skalnaté pobřeží podél Great Ocean Road je velmi nebezpečné. Na dně oceánu tady leží 638 vraků lodí. Objeveno zatím bylo myslím 240, mnoho z nich tedy dál zůstává na mořském dně. Není proto divu, že zrádnému pobřeží táhnoucímu se od Moonlight Head po Port Fairy, říkají the Shipwreck Coast (Pobřeží ztroskotání).

Ale Great Ocean Road nenabízí pouze výhledy na dramatické vlny a skály. Její součástí je také deštný prales Otway. To je vážně nádhera. Zde návštěvníci mohou obdivovat starobylé eukalypty a impozantní stromové kapradiny. Právě tento deštný prales je domovem masožravého šneka. Proto je dobré mít oči na šťopkách. Třeba uvidíme malého černého šneka (The Otway black snail), který je zdejším endemitem.



Ano vím! Už to bude!
Hlavním lákadlem této cesty jsou samozřejmě ….
Slavné skalní útvary Twelve Apostoles a London Arch.

Twelve Apostoles (Dvanáct apoštolů) se nazývá skupina osmi vápencových skal. Tato skalní formace je součástí národního parku Port Campbell.

Tomuto jedinečnému skalnímu seskupení se původně říkalo Prasnice a prasátka.

Právě takto, tj. Sow and Piglets, pojmenoval tyto skály v roce 1798 Angličan George Bass. Název byl změněn v roce 1922 na dnes známých Twelve Apostoles. Změna názvu byla pravděpodobně marketingovým rozhodnutím, učiněným v naději, že přitáhne turisty také díky nově vytvořené Great Ocean Road.



Apoštolů ale nikdy nebylo 12. Ani ve dvacátých letech 20. století. Vidět bylo nanejvýš devět.

Skály byly vytvořeny erozí, která je formuje již přibližně 10 až 20 milionů let. Oceán a extrémní počasí vytvořily ve vápenci jeskyně, jejichž klenby se po čase zřítily a daly vzniknout těmto unikátním až padesátimetrovým výčnělkům z moře.

Jak víme, Apoštolů bylo devět. V roce 2002 se zřítila v důsledku eroze jedna z padesátimetrových skal, což výrazně poznamenalo vzhled turistické atrakce. Apoštolů zůstalo osm. Eroze, vítr a vlny dál sužují zbývající apoštoly, takže je jen otázkou času, kdy zmizí další. Právě díky erozi ubývá přibližně 2 cm vápence za rok!

Foto z knihy Colourful Australia z roku 1976. Tady ještě bylo apoštolů devět.



Na silnici se od roku 2005 běhá Great Ocean Road Marathon a od roku 2015 se zde koná cyklistický závod Cadel Evans Great Ocean Road Race.

A ještě něco pro milovníky chůze!

V blízkosti Great Ocean Road vede také pěší stezka. Great Ocean Walk je, jak nejlépe to nazvat? Je to dálková procházka, která se táhne „jen" něco přes 110 km. Tato bezesporu jedinečná túra vám zabere asi osm dní. Začíná v zátoce Apollo, pokračuje národním parkem Great Otway a národním parkem Port Campbell. Oceánská pouť má svůj cíl u světoznámých Dvanácti apoštolů.

To musí být velmi zajímavá „procházka" či spíše pořádný pochoďák, že?

Mám takový pocit, že mně by cesta rozhodně trvala děle, než těch inzerovaných 8 dní. Já bych se totiž jen kochala a kochala a …



Všimli jste si, jak se vše krásně propojuje?

Devadesátiny Harbour Bridge. Další devadesátka spojená s „výletem" po Great Ocean Road. A k tomu blížící se ANZAC Day.

Proč tento významný den zmiňuji? Stavba slavné silnice byla totiž věnována památce padlých vojáků a je tak právem označována za největší válečný pomník na světě.

V roce 2011 byla Great Ocean Road zapsána na Seznam národního dědictví Austrálie. A právem.



PS: Na London Arch jsem nezapomněla. O tom zase někdy příště.

Komentáře