Jacki Weaver



Australská divadelní, filmová a televizní herečka Jacqueline Ruth Weaver začala svou kariéru v roce 1962.

Její otec, Arthur, byl australský právník, matka Edith pocházela z Anglie. Jacki navštěvovala Hornsby Girls' High School.

Byla třikrát vdaná. Jejím prvním manželem byl v letech 1983 až 1996 režisér Derryn Hinch. Má syna Dylana.

Její soukromý život jsem vzala skutečně velmi stručně. To by mně bulvár asi nezaměstnal. Abych se tedy trochu polepšila, tak doplním jednu malinkou zajímavost. Jacki svou výškou konkuruje další Australance, a to Kylie Minogue. Jacki totiž měří 157 cm. Kylie myslím 152 cm. „Holky" možná malé vzrůstem, ale velké svým talentem.

Zdroj: Zimbio.com, Getty images

Jacki proslavila role Janine Cody v oceňovaném krimi thrilleru Království zvěrstev (Animal Kingdom, 2010). Za herecký výkon v tomto snímku si odnesla již svou třetí cenu AFI (Australian Film Institute), Satellite Award a především nominaci na Oscara a Zlatý glóbus za nejlepší herečku ve vedlejší roli.

První film natočila ale už v roce 1971. Jde o snímek Stork. Od tohoto roku do dneška se Jacki objevila v mnoha televizních a filmových rolích. Svou hereckou kariéru ale začala v roce 1962 v Phillip Theatre v Sydney.

Jacki se narodila v Sydney. Zde se také čas od času objevuje na prknech, která znamenají svět. A tak se s Jacki mohli několikrát setkat např. diváci Sydney Theatre Company. V roce 2010 to bylo v Čechovově Strýčkovi Váňovi.

Sydney Theatre Company má několik scén. Jednou z nich je Wharf Theatre.



Walsh Bay Theatre Walk (divadelní chodník) je poctou legendám australské divadelní scény a filmového plátna. Každá z 21 plaket, zasazených do dlažby, je věnována jednomu z vybraných umělců. Tak výrazná herečka, jakou bezpochyby Jacki Weaver je, tady nesmí chybět.



Její herecký rejstřík je velmi pestrý. A to jak na divadle, tak ve filmu a televizi. Jacki natočila skutečně velké množství filmů, a to nejen v rodné Austrálii.

Kdybych tady měla vypsat všechny její divadelní, televizní a filmové role, bude to seznam dlouhý, předlouhý. Jen filmů je určitě kolem 50! Rolí v seriálech bude daleko více.

V českých končinách mohli diváci vidět Jacki např. v dnes již australské filmové klasice Picnic at Hanging Rock (Piknik na Hanging Rock).

„Krásně" zápornou roli starostky si zahrála ve filmu Goldstone.

Jacki se narodila 25. května 1947.

Dear Jacki, Happy Birthday.



Tato její fotografie je z roku 2018. Autorem je John Tsiavis. A díky ní se v našem cestování dostaneme z její rodné Sydney opět do hlavního města Austrálie. Do National Portrait Gallery, Canberra.

Jako materiál pro úvodní fotografii mi posloužil časopis Yours, 2014

Komentáře