Platinové jubileum, to je 70 let na trůně


Britská královna. To není jen osoba panovnice. Alžběta II., to je profese, poslání, služba, fenomén.
 
Královna Elizabeth II., celým jménem Elizabeth Alexandra Mary; se narodila 21. dubna 1926.


Foto z knihy Královna Alžběta II. Pamětní album k diamantovému výročí

V současné době vládne 15 nezávislým státům označovaným jako Commonwealth realm. Jedná se o státy: Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy, Tuvalu a Spojené království Velké Británie a Severního Irska.

Foto z časopisu The Australian Women´s Weekly

Je také nejvyšší představitelkou anglikánské církve.

V dubnu 2018 bylo rozhodnuto, že ji v čele Commonwealthu, na její přání nahradí po její smrti syn Charles, princ z Walesu. I přes velký počet svých funkcí zasahuje královna do politiky v souladu s britským zvykovým právem jen výjimečně.

Britskou královnou se stala 6. února 1952 To jí bylo 25 let! Svůj život zasvětila službě svým poddaným.

6. února 2022 dovršila Alžběta II. sedmdesát let na trůnu. Oslavy jsou to vskutku velkolepé. Aby také ne, když takovéto platinové jubileum panovníka slaví britská monarchie poprvé.

Čtyřdenní oslavy začaly ve čtvrtek 2.6.2022.

Na počest královnina výročí večer 2. června 2022 ve Spojeném království a celém Společenství (Commonwealthu) vzplálo přes 3500 signálních ohňů za zpěvu sborů, které zazpívaly novou píseň. Song for the Commonwealth (Píseň pro Společenství).

Např Melbourne, Austrálie:
  

Čtyři dny trvající oslavy, to je neskutečně bohatý program s množstvím náboženských, kulturních či sportovních akcí, např vojenská přehlídka, Slavnostní rozsvěcení majáků, bohoslužba v londýnské katedrále svatého Pavla ke vzdání díků za Alžbětinu vládu, koňské dostihy, vystoupení hvězd showbyznysu, … Celý program najdete na https://platinumjubilee.gov.uk/

Neméně bohaté oslavy se samozřejmě konají také napříč Austrálií. https://www.platinumjubilee.gov.au/


Foto z knihy Královna Alžběta II. Pamětní album k diamantovému výročí

Že má Královna Elizabeth II. smysl pro humor, to myslím dokázala při zahájení Olympijských her v Londýně. Pamatujete?
 

Období vlády britského panovníka po dobu 63 let a 7 měsíců na prvenství nestačí. Ano, přesně tak dlouho vládla Královna Victoria.

Královna Elizabeth II. je v současné době nejdéle vládnoucím panovníkem na světě.

Rodinná fotografie, to je myslím to nejlepší zakončení dnešního aktuálního příspěvku. Královská rodina, Balmoral, rok 1972 (fotografie vyšla v časopise The Australian Women´s Weekly v květnu 2021).

Komentáře