![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-ESRjiciICcJz3TXKNwtnxM4Bce6ZOyG7ZGgShqi1JkiM62Ym-Vhg0PtPBDzGE3zyAiOOcq_xhpE4AuQOEkh-Xqf-P_y_YBdcI9WNHWFKQFsrrnoQQrUsui_Yj2EqjS2GNOVt8V0fn8mkRxZp-zLdk0hZOJZGndZrkTuKkqLBJaZWQOD3SICzTIXT/s16000/1%20rhubarb-cake.jpeg)
Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) známá jako rebarbora. Ke konzumaci se využívají jen řapíky listů, vždy pouze tepelně upravené, nikdy ne syrové. Rebarbora pochází z Asie, kde ji pěstovali již před třemi tisíci lety. Do Evropy se dostala ke konci středověku.
Rebarbora je velmi zdravá. Obsahuje jablečné a citronové kyseliny. Je zdrojem vitamínů skupiny B, niacinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové, draslíku, vápníku a vlákniny. Posiluje svaly, nervy a kosti, má blahodárný vliv na krvetvorbu, pleť a vlasy. Detoxikuje organizmus. Ve východní medicíně se používá na posílení vitality a dodání energie
Co ale rebarbora a Austrálie? Jde to dohromady? Ano, samozřejmě. A moc krásně.
V Austrálii má svou sezonu na konci léta a na podzim. V Evropě je to jaro. Tady se sklízí od poloviny dubna do konce června. Nejvyšší čas na přípravu skvělého moučníku z této velmi zdravé zeleniny. Je to tak, rebarbora je zelenina. Zpracovává se ale jako ovoce.
Koláče s rebarborou jsou vážně vynikající!
Jeden, ve kterém se krásně doplňuje chuť rebarbory s vanilkou, znám z Austrálie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFV5I9WEPGgsK3LfEQIAzTrrWeAfdMFEyym_-9wExTU3VyER52Ag4bZCgi5IMW5rSBVFZX3X2bpPg2eL5xCUph5fX59KKnH-fA2v_A33zcNzhnse6tXT7JB4iyAsYZUbFib5vfBtsS1jKumRm32PGwpqcEFT2luXlL7zskUjZE-uE3n3kOCpazPL_1/s16000/2%20vanilla-rhubarb-cake.jpeg)
Těsto:
Mandlová drobenka:
Troubu předehřejeme na 180° C. Pekáček o rozměru 23 x 23 cm vyložíme pečícím papírem.
Polovinu těsta vlejeme do formy, pokryjeme polovinou rebarborové hmoty a polovinou žmolenky. Potom pokryjeme zbylým těstem, rebarborou a žmolenkou.
Pečeme asi 40 minut.
Hotovo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPdc7KgzYlVE4ztWVPZtkemwNfmirQiQbmaw5kkqCbZ2dvUuOkFecCY2jjjQFPV0BF11ef0buJKWrS7j-WESqwOIlhWzsBJn23HKfi09okqtlNqvQVIrsKUortttYIQtz5ydUmRHPnO9RKt2TwqKBKu4S5BarANm65V1Tach15u1L9qjqMkjKs3Mgl/s16000/3%20cake-rhubarbvanilla.jpeg)
Věřte nebo ne, ale rebarbora je velmi dietní. Dokonce ji nazvali snem dietářů!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuOZM8OXllJ-XcF0ENad25Yv4AHioGFmSWVZTEp9v9Fp6j3tB6hSDK15PRok6JiW28E0HjFYZw0XntVcXfMlWs5MHB0bp3w7IyUks0R5CkkI9oSvj9bqTI47Nd-pdCYASSoLCPUxWEPdHzSkNTzXYG1JsAh74rSrmKoggPcH1nGUQI1E9Ij5jkkJD4/s16000/4%20rebarborovo-vanilkovy-dort.jpeg)
Pokud trpíte revmatismem, máte dnu nebo potíže s ledvinami, raději se rebarboře vyhněte. Tento koláč si přesto dát můžete. Rebarboru pouze nahradíte jablíčky.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjGfWRPmeY-tYqymHxvet_ujxSXX-K2tjwvUb9a-CKjiAIUIxADcP7wCzx91yzOPbyI-I1nIvJ4B3UQ8K-uPvYZDB6QYXsCusNBLyhjrgc3_EYnW3ZYthFoYcZjvHVPHWEJYTCVbo7fr501lN6Pv1yw60fgxOL1I_wPVsWnAu_E9P6d-6qTVKV52hy/s16000/5%20jablkovo-vanilkovy-kolac.jpeg)
I tato varianta chutná velmi dobře.
Nalákala jsem vás? Dáte si k odpolednímu čaji či kávě?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTVCtIsad-pFYOUDLWTHxMd7gBE4NPfwiXQwz1eQI1QfMtt8MuYsxcuY7Gbp62_U9zeXG5Vchlxytts9u3-QWYJ5CPpTG7-5tP2XchfWGEX4LZBH8NBL6O-_k36wXtUbALaTA0LiU4V9vP2yG-ZHomgjNrbhGpsTpN2-9tMYFwsvOtAPdzaSzWKnBZ/s16000/6%20rhubarb-vanilla-crumble-cake.jpeg)
Co ale rebarbora a Austrálie? Jde to dohromady? Ano, samozřejmě. A moc krásně.
V Austrálii má svou sezonu na konci léta a na podzim. V Evropě je to jaro. Tady se sklízí od poloviny dubna do konce června. Nejvyšší čas na přípravu skvělého moučníku z této velmi zdravé zeleniny. Je to tak, rebarbora je zelenina. Zpracovává se ale jako ovoce.
Koláče s rebarborou jsou vážně vynikající!
Jeden, ve kterém se krásně doplňuje chuť rebarbory s vanilkou, znám z Austrálie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFV5I9WEPGgsK3LfEQIAzTrrWeAfdMFEyym_-9wExTU3VyER52Ag4bZCgi5IMW5rSBVFZX3X2bpPg2eL5xCUph5fX59KKnH-fA2v_A33zcNzhnse6tXT7JB4iyAsYZUbFib5vfBtsS1jKumRm32PGwpqcEFT2luXlL7zskUjZE-uE3n3kOCpazPL_1/s16000/2%20vanilla-rhubarb-cake.jpeg)
Rhubarb and vanilla crumble cake / rebarborovo-vanilkový koláč
- 1 vanilkový lusk
- 700g rebarbory nakrájené na kousky
- 1/3 hrnku cukru
Těsto:
- 180 g másla
- 2 lžičky vanilového extraktu
- ½ hrnku cukru
- 3 vejce
- ¾ hrnku zakysané smetany
- 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky a lžička sody na pečení
- 1 balíček pudinkového prášku
Mandlová drobenka:
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 80 g másla
- ¼ hrnku nasekaných mandlí
Troubu předehřejeme na 180° C. Pekáček o rozměru 23 x 23 cm vyložíme pečícím papírem.
Polovinu těsta vlejeme do formy, pokryjeme polovinou rebarborové hmoty a polovinou žmolenky. Potom pokryjeme zbylým těstem, rebarborou a žmolenkou.
Pečeme asi 40 minut.
Hotovo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPdc7KgzYlVE4ztWVPZtkemwNfmirQiQbmaw5kkqCbZ2dvUuOkFecCY2jjjQFPV0BF11ef0buJKWrS7j-WESqwOIlhWzsBJn23HKfi09okqtlNqvQVIrsKUortttYIQtz5ydUmRHPnO9RKt2TwqKBKu4S5BarANm65V1Tach15u1L9qjqMkjKs3Mgl/s16000/3%20cake-rhubarbvanilla.jpeg)
Věřte nebo ne, ale rebarbora je velmi dietní. Dokonce ji nazvali snem dietářů!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuOZM8OXllJ-XcF0ENad25Yv4AHioGFmSWVZTEp9v9Fp6j3tB6hSDK15PRok6JiW28E0HjFYZw0XntVcXfMlWs5MHB0bp3w7IyUks0R5CkkI9oSvj9bqTI47Nd-pdCYASSoLCPUxWEPdHzSkNTzXYG1JsAh74rSrmKoggPcH1nGUQI1E9Ij5jkkJD4/s16000/4%20rebarborovo-vanilkovy-dort.jpeg)
Pokud trpíte revmatismem, máte dnu nebo potíže s ledvinami, raději se rebarboře vyhněte. Tento koláč si přesto dát můžete. Rebarboru pouze nahradíte jablíčky.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjGfWRPmeY-tYqymHxvet_ujxSXX-K2tjwvUb9a-CKjiAIUIxADcP7wCzx91yzOPbyI-I1nIvJ4B3UQ8K-uPvYZDB6QYXsCusNBLyhjrgc3_EYnW3ZYthFoYcZjvHVPHWEJYTCVbo7fr501lN6Pv1yw60fgxOL1I_wPVsWnAu_E9P6d-6qTVKV52hy/s16000/5%20jablkovo-vanilkovy-kolac.jpeg)
I tato varianta chutná velmi dobře.
Nalákala jsem vás? Dáte si k odpolednímu čaji či kávě?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTVCtIsad-pFYOUDLWTHxMd7gBE4NPfwiXQwz1eQI1QfMtt8MuYsxcuY7Gbp62_U9zeXG5Vchlxytts9u3-QWYJ5CPpTG7-5tP2XchfWGEX4LZBH8NBL6O-_k36wXtUbALaTA0LiU4V9vP2yG-ZHomgjNrbhGpsTpN2-9tMYFwsvOtAPdzaSzWKnBZ/s16000/6%20rhubarb-vanilla-crumble-cake.jpeg)
Komentáře
Okomentovat