Elixír zdraví! Přesně tím je neprávem opomíjená rebarbora.



Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) známá jako rebarbora. Ke konzumaci se využívají jen řapíky listů, vždy pouze tepelně upravené, nikdy ne syrové. Rebarbora pochází z Asie, kde ji pěstovali již před třemi tisíci lety. Do Evropy se dostala ke konci středověku.

Rebarbora je velmi zdravá. Obsahuje jablečné a citronové kyseliny. Je zdrojem vitamínů skupiny B, niacinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové, draslíku, vápníku a vlákniny. Posiluje svaly, nervy a kosti, má blahodárný vliv na krvetvorbu, pleť a vlasy. Detoxikuje organizmus. Ve východní medicíně se používá na posílení vitality a dodání energie

Co ale rebarbora a Austrálie? Jde to dohromady? Ano, samozřejmě. A moc krásně.

V Austrálii má svou sezonu na konci léta a na podzim. V Evropě je to jaro. Tady se sklízí od poloviny dubna do konce června. Nejvyšší čas na přípravu skvělého moučníku z této velmi zdravé zeleniny. Je to tak, rebarbora je zelenina. Zpracovává se ale jako ovoce.

Koláče s rebarborou jsou vážně vynikající!

Jeden, ve kterém se krásně doplňuje chuť rebarbory s vanilkou, znám z Austrálie.


Rhubarb and vanilla crumble cake / rebarborovo-vanilkový koláč

  • 1 vanilkový lusk
  • 700g rebarbory nakrájené na kousky
  • 1/3 hrnku cukru
Dusíme asi 10 minut. Vyndáme lusk a necháme vychladnout.

Těsto:
  • 180 g másla
  • 2 lžičky vanilového extraktu
  • ½ hrnku cukru
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku zakysané smetany
  • 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky a lžička sody na pečení
  • 1 balíček pudinkového prášku
Máslo s cukrem a vanilovým extraktem se vyšlehá do pěny. Postupně přidáme vejce, zakysanou smetanu, dobře promícháme a přidáme mouku, sodu a pudinkový prášek.

Mandlová drobenka:
  • ¾ hrnku polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 80 g másla
  • ¼ hrnku nasekaných mandlí
Rukama vypracujeme žmolenku.
Troubu předehřejeme na 180° C. Pekáček o rozměru 23 x 23 cm vyložíme pečícím papírem.

Polovinu těsta vlejeme do formy, pokryjeme polovinou rebarborové hmoty a polovinou žmolenky. Potom pokryjeme zbylým těstem, rebarborou a žmolenkou.

Pečeme asi 40 minut.
Hotovo.



Věřte nebo ne, ale rebarbora je velmi dietní. Dokonce ji nazvali snem dietářů!



Pokud trpíte revmatismem, máte dnu nebo potíže s ledvinami, raději se rebarboře vyhněte. Tento koláč si přesto dát můžete. Rebarboru pouze nahradíte jablíčky.



I tato varianta chutná velmi dobře.
Nalákala jsem vás? Dáte si k odpolednímu čaji či kávě?

Komentáře