L jako The Black Opal Capital

Abecední cestování napříč Austrálií pokračuje a cílem je město, jehož jméno začíná písmenkem L.

Leura (NSW) nebo Laura (SA)? Stejný název, tj. Laura, má také venkovské město v Queenslandu (QLD), které je centrem největší sbírky prehistorického skalního umění na světě! To už by stálo za zmínku!

Dnešním cílem ovšem nebude žádné z těchto tří namátkou vybraných a jistě zajímavých australských měst, ale…

... malé městečko v buši, které se jmenuje 

Lightning Ridge



Proč právě Lightning Ridge? Čím se toto místo proslavilo? Je vůbec něčím zajímavé? Kde jej najdeme?

Lightning Ridge je jedno z míst v Austrálii, které jsem měla možnost poznat ihned při mém prvním pobytu v zemi OZ. Takže k němu mám osobní vztah. Možná tedy proto ta volba.

Městečko se nachází na severozápadě Nového Jižního Walesu v blízkosti jižní hranice Queenslandu. Ze Sydney je to do Lightning Ridge asi 720 km, což je přibližně jako např z Prahy do Curychu.



Město bylo založeno v roce 1922. Pozor! Letos je to tedy 100 let!!! Vida, vida. Volba, které město od písmene L představit, byla správná.

Historie tohoto místa je ovšem mnohem delší. Místa i města. Všechno je to nějak jinak, než se na první pohled zdá.

Začátek je někde dávno pradávno…

Lightning Ridge je totiž významným paleontologickým nalezištěm. Toto místo ukrývá fosilie, které pocházejí z doby někdy před 110 miliony lety! Pískovcová skála tvořila dno mělkého vnitrozemského moře, kde se zachovaly zbytky vodních rostlin a živočichů. Místo je důležitým zdrojem zkamenělin starověkých savců. Zkameněliny často bývají objeveny horníky ve zdejších opálových dolech.

To není vše. V červnu 2019 byl popsán nový druh dinosaura, a to Fostoria dhimbangunmal. Jeho zkameněliny byly objeveny právě v Lightning Ridge. Tento druh žil nejméně před 100 miliony lety. Je to nejkompletnější dinosauří fosilie, která se zachovala vlastně jako opál.

Přeskočíme několik milionů let.

V polovině 19. století se v této oblasti usadili britští kolonialisté, kteří zpočátku využívali půdu pro pastevectví.



A jak je to se jménem Lightning Ridge? Původně byla osada známá jako Nettleton's Hill, podle Charles Nettletona, který zde v roce 1902 objevil opály. Později bylo město přejmenována pozemkovým úřadem Nového Jižního Walesu na Warrangulla. Po první světové válce město získalo jméno Lightning Ridge. Zdá se, že stoleté výročí má tedy jen ten dnes známý název města. Město samotné je mnohem starší. Je to vše nějaké zašmodrchané.

Tvrdí se, že jméno Lightning Ridge pochází ze 70. let 19. století, kdy blesk usmrtil farmáře, jeho psa a 200 (nebo 600, tady se prameny rozcházejí) ovcí.



Lightning Ridge bychom také mohli nazvat The Black Opal Capital of the World. Hlavní světovou metropoli černých opálů. Ano. Poklady dávné historie světa, kterými jsou vzácné fosilie a poklady v podobě opálů. Takže jde vlastně o drahokamy či poklady na druhou! I to je Lightning Ridge!

Evropané objevili potenciál těžby opálů v Lightning Ridge až koncem 19. století.

Malinko se nám už ty záhady a nejasnosti začínají rozmotávat.

Lightning Ridge je proslulý vzácným černým opálem, hornickou historií a svéráznými obyvateli.

Nyní tedy od pokladů v podobě fosilií k těm opálovým. V roce 1905 byly vyhloubeny první šachty. Zdejší Black Opal brzy upoutal pozornost.


(foto z brožurky Lightning Ridge, NSW, Australia)

Nám už známý Charlie Nettleton se vydal na cestu přes 700 km z White Cliffs, aby si prohlédl zdejší Black Opal! Černé opály prodal Tedu Murphymu, který se později stal prvním stálým kupcem opálů v Lightning Ridge. Nettleton je považován za zakladatele černého opálového průmyslu a připomíná jej bronzová socha v životní velikosti, „Spirit of Lightning Ridge".

Proč toto odlehlé místo navštívit?

Jedním z důvodů by mohl být samozřejmě nákup opálů. Máte-li po kapsách nějaké přebytečné bankovky, určitě se v Lightning Ridge poohlédněte po těch vzácných, černých opálech. Nákup ale neuspěchejte. Vybírejte pečlivě. Projděte všechny obchodníky ve městě. Žádný opál není stejný. A vybrat si, nebude žádná legrace. Budete potřebovat minimálně den na to, vše projít a najít ten správný.

Pomoci může zdejší informační centrum.



Kdo nechce opály nakupovat, ale rád by viděl, jak se tyto vzácné kameny hledají a dolují, je zde tzv. The Walk In Mine. Původní důl od 60. let funguje jako muzeum a je zdejší nejstarší turistickou atrakcí.



Máte rádi kaktusy? Potom stojí za návštěvu Bevan's Black Opal Cactus Nursery. Bevanovi tuto kaktusovou školku/zahradu založili v roce 1966. Dnes je jednou z největších kaktusových školek na jižní polokouli. Obdivovat tady můžeme přibližně 2 500 kusů těchto krásný bodlináčků. Mnohé z nich jsou staré více než 100 let. Ten nejstarší exemplář už má téměř 150!

Chambers of the Black Hand (Síně černé ruky). Podivný název ukrývá podivnou „galerii". Vše vytvořil místní hledač opálů, Ron Canlinem v tunelech, kde hledal a kopal opály. Trpělivě vyřezal více než 500 nádherných soch a obrazů. Nechybí „Egyptská komora", která je replikou egyptské hrobky, „Poslední večeře" nebo např. „přemýšlející Nostradamus". To, co Ron dokázal vyrobit, svědčí o jeho dovednosti a trpělivosti. Přesvědčte se na místě nebo alespoň na webových stránkách https://www.chambersoftheblackhand.com.au

Psala jsem, že Lightning Ridge je místem svérázných obyvatel. Ron zdaleka není jediným.

Kdo by hledal v australských končinách hrad? Asi nikdo, ale přesto tam je. Amigo's Castle (Amigův hrad) založil v roce 1985 italský horník Vittorio Stefanato známý jako Amigo. Žádný šlechtic, ale horník. Hrad ale možná nikdy nebude dokončen, protože roste a roste a roste a … Amigo totiž stále přistavuje další místnosti a věže.



Aby těch zvláštností či kuriozit nebylo málo, mám tady ještě tzv. Bottle House (Dům z láhví). Jeden si staví hrad a jiný zase dům z láhví. Asi nebyly zálohované?! A taky kam s nimi? Proč si tedy nepostavit dům?



Každá z těchto místních rarit by si zasloužila svůj vlastní článek. Co není dnes, může být někdy příště.

Tady je vidět, že odlehlé místo nemusí ještě znamenat nudu. A že se někdy, pokud zde žijí malinko svérázní lidé, narazí na úžasné kuriozity.

Nevím jak vy, ale já jsem se s domem postaveným z láhví setkala až zde, v Lightning Ridge.

Přidám pár dalších lákadel:

Muzeum Goondee Keeping Place představuje řadu zajímavých místních domorodých artefaktů (např. sbírku domorodých nástrojů a zbraní).

Astronomer's Castle (Astronomův hrad) známý též jako observatoř. Jde o jakousi zvláštní až abstraktní stavbu z betonu. V letech 1983 až 1998 jej postavil polský horník Alex Szperlak, který touto stavbou vzdal hold svému krajanovi M. Koperníkovi.

Na začátku jsme se vydali do zdánlivě nezajímavého místa v pustině. A najednou tolik krás a kuriozit.

Město má také slavného rodáka.

Tím rodákem není nikdo jiný než Paul Hogan neboli Crocodile Dundee! Ale … Je tady opět jedno malé ale. Další nejasnost? Opět je vše jinak?

Australský komik, herec a televizní moderátor Paul Hogan totiž tvrdil, že se narodil v Lightning Ridge. Chtěl tím zlepšit své šance vystoupit v australské talentové soutěži New Faces. Ve skutečnosti se ale narodil v Sydney. Tento mýtus nakonec pomohl jak Paulovi, tak i městu, které proslavil a jeho návštěvnost se samozřejmě zvýšila.


(foto z knihy Paul Hogan: The Tap-Dancing Knife Thrower)

V Lightning Ridge a okolí se usadili někteří umělci. Jedním z nejznámějších australských malířů je John Murray, který na plátno přenáší dojmy z australské „pustiny". Vážné studie krajiny kontrastují s rozmarnými karikaturami ptáků a jiných tvorů. Jeho tvorba je velmi osobitá. Přesvědčte se na https://johnmurrayart.com.au/.

John Murray: This Must Be The Ridge

Město leží ve zdánlivě vyprahlé pustině. Ale pozor. Lightning Ridge má nadbytek teplé vody z vrtného pramene. Artézské lázně poskytují trvalou zásobu teplých minerálních vod, které vyvěrají z hloubky 900 m pod povrchem. Koupele se nacházejí v ulici Pandora. Jsou otevřeny 24 hodin denně. To musí být zvláštní zážitek, sedět si v lázni, relaxovat a dívat se na neskutečně krásné nebe v kteroukoliv denní či noční hodinu.

Závěrem ještě jeden obrázek pro představu, jak vlastně australská odlehlá města a jejich okolí vypadají. Fotografie je z již zmíněné miniknížečky Lightning Ridge, NWS, Australia.


Úvodní snímek - Depositphotos, autor: Slonero (Austrálie)

Komentáře