Nou-woo-Ro, Black Cockatoo



Ani nevím proč má volba padla právě na toto město. Ale bylo první, které mě u písmene N napadlo. Přitom jsem mohla vybrat třeba, ... Newcastle.

První volba vítězí, a dnešním cílem je právě Nowra.



Nowra leží se asi 160 kilometrů jižně od Sydney. Se svou rozlohou 202,4 km² patří k menším městům. Aha, já píšu menší město, a v České republice má podobnou rozlohu druhé největší město Brno (230,18 km²) nebo třetí Ostrava s 214,23 km². Jenže na australské poměry jde o město nevelké. Vše je zkrátka relativní.

Abych řekla pravdu, Nowru vlastně pořádně neznám. Několikrát jsem tam byla. To ano. Jenže … Jenže jsem poznala jen velmi malou část, když jsem při „mezipřistání" autobusu měla chvilku na občerstvení či procházku blízkým okolím autobusového nádraží. Nowra totiž leží na trase Sydney - Batemans Bay – Eden. Autobusy mají právě tady krátkou pauzu.



Všimli jste si na úvodní fotografii chodníku? Mozaika možná napoví, z čeho byl název města odvozen. A tím také vysvětlí možná malinko záhadný nadpis článku.

Jméno Nowra vychází z domorodého slova „Nou-woo-Ro", které znamená Black Cockatoo (černý kakadu). Některé prameny slovo vykládají jako „místo táboření".


Před příchodem evropských osadníků byla část regionu od Bomaderry Creek obývána kmenem Wodi-Wodi a region severně od Bomaderry Creek zase lidmi kmene Dharawal.

Bývalá trestankyně Mary Reibey požádala o pozemkový grant v oblasti Burrier, na jižní straně řeky Shoalhaven. To bylo pravděpodobně v roce 1824, někde je uveden rok 1816. Tím historie města pomalu začíná.

Nowra byla založena v roce 1852. Na město byla povýšena v roce 1885.

Poštovní úřad byl zřízen v roce 1861.

Rok 1861 má pro město ještě jeden význam, a ten souvisí s Melbourne a jedním velmi slavným koníčkem, který byl trénován právě v oblasti Nowra.

Tím slavným koněm je Archer. Byl to australský plnokrevný dostihový kůň, který vyhrál první a druhý ročník Melbourne Cup, a to v letech 1861 a 1862. Archer je jedním ze čtyř koní, kteří vyhráli dva po sobě jdoucí poháry (koníka jsem zmiňovala už v článku Hoďme se do gala, jde se na koníčky, aneb Kde mám klobouk?!)

Zdroj: Derwombat.net

Nowra leží v nádherném regionu. Má zajímavou historii. Za zmínku i návštěvu stojí jak historické budovy, tak zajímavá místa. Co vybrat?

Určitě nádherný Marriot Park.

Nebo Werninck Craft Cottage, což je typická stavba přelomu 19. a 20. století. Dům byl postaven Josephem Turnerem v roce 1922.

Nemohu vynechat Nowra Museum, které je možná co do velikosti malé, ale sbírkou více než 30 000 exemplářů rozhodně zanedbatelné není. Najdeme zde jak domorodé artefakty, tak farní mapy, biografické soubory, historie vesnic a domorodých osad, noviny z různých období a mnoho historických publikací.

Město má také uměleckou galerii. Shoalhaven Regional Gallery byla založena před více než 40 lety a zahrnuje díla významných australských umělců, namátkou třeba Margaret Woodward, Euan MacLeod, Judy Cassab, Guy Warren, Max Dupain a Max Dingle. Najdeme zde pozdní koloniální akvarely, oleje a fotografie oblasti Shoalhaven.

Ve městě nechybí radnice či knihovna. Samozřejmě je zde, jak pro místní, tak pro turisty, spousta obchodů, kaváren a restaurací.



Významnou stavbou a určitou dominantou města je zdejší silniční most, který navrhl americký inženýr Charles Shaler Smith. Dokončen byl v roce 1881. Dnes je považován za místní historickou památku.

Byla schválena a v roce 2020 zahájena stavba nového čtyřproudového mostu. Ten krásný historický se má proměnit v chodník a cyklo stezku. Doufejme, že tedy přežije a bude zachován pro další generace a nebude mít podobný osud jako můj milovaný Old Bridge v Batemans Bay. Alespoň politici to slibují.



Město se může pyšnit také slavnými rodáky. Sport, umění. Vše zastoupeno.

Když začnu sportem, tak v Nowra se narodil např. Bruce McGuire, australský bývalý hráč Rugby League nebo Adam Jay Federici, bývalý profesionální fotbalista. Také Nicolas James Maddinson, hráč kriketu nebo Tony Branson (1946-2020), který byl v 60. a 70. letech australským hráčem Rugby League, jsou zdejšími rodáky.

Od sportu ke kultuře. Narodil se tady australským stand-up komik, básník a spisovatel Rodney Rude.

Nowra jako místo narození má uvedeno ve svém rodném listě také domorodá sopranistka Deborah Joy Cheetham.

Frank Thomas Moorhouse (21. prosince 1938 - 26. června 2022) byl australský spisovatel. Jeho práce byly přeloženy do němčiny, španělštiny, čínštiny, japonštiny, srbštiny a švédštiny. I on se narodil v tomto městě.

Věrní diváci zatím nekonečného seriálu Home and Away znají další zdejší rodačku, Christie Lynne Hayes.

Zdroj: Digitalspy.com

Budovy ve městě. Významní rodáci. To zdaleka není vše, protože další zajímavá místa nabízí nádherná okolní krajina celé oblasti Shoalhaven.

Hledali byste v těchto místech Australské muzeum letectví? The Australian Fleet Air Arm Museum je vojenské letecké muzeum, které se nachází na námořní letecké základně HMAS Albatros, poblíž Nowra. Bylo otevřeno v roce 1990.

Velkým lákadlem Shoalhaven regionu je House Bundanon. Australský umělec Arthur Boyd a jeho manželka Yvonne jej darovali lidu Austrálie v roce 1993 spolu s majetkem, který dříve vlastnil Boydův švagr, stejně slavný australský umělec Sidney Nolan. Jak popsat tuto jedinečnou stavbu? Jde vážně o dosti zvláštní, jinou a jedinečnou budovu. Bohužel jsem neměla možnost Bundanon navštívit, ale jde o nesmírně zajímavou stavbu s ještě zajímavější historií. Ostatně více informací a krásné fotografie najdete zde.

Zdroj: Bundanon.com.au

Jako není snadné popsat House Bundanon, je podobně obtížné podělit se o jedinečný zážitek z Hanging Rock Lookout. Jde o vyhledávané a oblíbení piknikové místo, které ve výšce 46 metrů nad řekou Shoalhaven nabízí jedinečnou podívanou. Fotografové a ti, kdo se rádi kochají si tady skutečně přijdou na své. Místo totiž nabízí velkolepý výhled. Přesvědčte se tady.

Město a celá oblast žije samozřejmě z cestovního ruchu.

Zdejší krajina je nejen nádherná, ale také úrodná. Proto je v regionu rozšířená zemědělská výroba, zejména mlékárenský průmysl, produkce zeleniny a mouky.

Milovníci moku z hroznů vinné révy, pozor! Nowra leží v oblasti Shoalhaven, a ta je známá svou produkcí oceňovaných vín.

Cambewarra Estate Winery je pravděpodobně jednou z nevíce fotogenických vinic na jižním pobřeží NSW. Dělá to výjimečná poloha v Bangalee, na úpatí hory Cambewarra, asi 15 minut od Nowra a dvě hodiny od Sydney.

Víno a pro abstinenty čaj. Každý si tady najde to své. Musí být nezapomenutelným zážitkem, moci si vychutnat, dejme tomu krásně vychlazené Chardonnay, v tak nádherné přírodní vinárně. Cambewarra se specializuje zejména na Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Verdelho. To vše z hroznů pěstovaných právě zde.

Milovníci jiného moku, tentokrát čaje, jistě ocení zdejší zajímavou nabídku (např. Winter's Kiss, směs Spearmint a Peppermint). A dokonce si čaj lze vychutnat na místě posezením v obřím šálku. Čaj z šálku v šálku.

Bohužel nemohu poskytnout svou fotografii, ale tu krásu musíte vidět. Proto přidávám odkaz

Ty výhledy! Okolní krajina a vůbec celé jižní pobřeží je vážně až dechberoucí.
I letmý pohled z okénka autobusu umožní alespoň na okamžik vidět a užít si tu nádheru kolem.



Ani se nedivím, že město a vůbec celá oblast je stále více vyhledávaná lidmi, kteří odcházejí do důchodu.

Obyvatelé Sydney a Canberry sem rádi jezdí trávit volný čas a dovolenou. Zejména v letních měsících se plní pláže a místní i návštěvníci si tady užívají plavání, slunění, surfování, rybaření, ale také nakupování a relaxaci u něčeho dobrého ve zdejších restauracích a kavárnách. A na okolních vinicích.



Ze zdánlivě nezajímavého místa někde na trase ze Sydney dolů na jih New South Wales, se vyklubalo město s historií ale také krásné místo jak pro letní lenošení, tak i pro život.

Komentáře