Austrálií podle abecedy, tentokrát směr O a P. To mě napadá tučňák a…



Město Orange by mohlo být reprezentantem písmene O. Leží 254 km na západ od Sydney. Vinice, restaurace, ale také chladné zimy. Orange je dokonce známé jako jedno z nejzasněženějších měst Austrálie.

Hlavní cíl tohoto dílu abecedního cestování ovšem začíná písmenem P. Tady je několik indicií pro jeho snadnější odhalení:
  • Z Melbourne je to, dalo by se říci, co by tučňák rybkou dohodil. Copak je V Austrálii 140 km nějaká vzdálenost?!
  • Melbourne, stát Victoria, tučňáci čili penguins (takže P). Jaká je další nápověda?
  • Motosport! Velká cena Austrálie silničních motocyklů. MOTO GP. Už víte?


Na mapě jsou označena místa, kterých se dnešní putování Austrálií týká. Pomyslný start je v Sydney. Rychlá zastávka v Orange. Odtud přesun do Melbourne. A to už jsme ve státě Victoria. Melbourne je tentokrát jen přestupní stanicí, protože tím hlavním cílem je nádherný ostrov, který se jmenuje Phillip Island.

Phillip Island



Phillip Island, jako ostatně každé místo, je možné popsat nejrůznějšími způsoby.
Milovníci čísel by možná volili stručná a jasná fakta:
  • Ostrov leží asi 140 km jihovýchodně od Melbourne (stát Victoria).
  • Jeho rozloha je přibližně 101 km².
  • Délka pobřeží je něco kolem 97 km.
  • Ostrov je dlouhý 26 km a 9 km široký.
  • Při sčítání lidu v roce 2016 zde žilo 10 387 obyvatel.
  • Průměrná maximální denní teplota v létě, dejme tomu v únoru, je 23,8 ° C. V zimním období, např. v červenci, je to 13,7 ° C.
  • Je oblíbeným a vyhledávaným turistickým cílem. Ročně jej navštíví kolem 3,5 milionu lidí.
  • Betonový most o délce 640 m, tj. 2 100 ft, spojuje ostrov s pevninou.
  • Jedno, pro ostrov velmi významné číslo je 32 000. Ale o tom později.


V turistických příručkách a průvodcích můžeme na téma Phillip Island najít např. toto:

„Welcome to Victoria's Phillip Island, 101 km² of amazing experiences distilled into one easygoing island sanctuary. Near enough to reach on a short drive from Melbourne but far enough to feel like you've had a real escape, Phillip Island is Victoria's holiday sweet spot. Home to the Little Penguins, idyllic beaches, captivating coastlines, unique wildlife, family fun activities and world-class events, adventure awaits you on Phillip Island."



Proč ostrov získal právě toto jméno? Kdybychom se ohlédli do jeho dávné historie, tak ta sahá někam do doby před 40 000 lety k původním obyvatelům oblasti. Ti ostrov nazývali Millowl. Evropané jej osídlili až na počátku 19. století. Anglický lékař, průzkumník a námořník George Bass ostrov objevil v roce 1798 a pojmenoval jej „Western Port". Později byl ostrov přejmenován na počest Arthura Phillipa, prvního guvernéra Nového Jižního Walesu, na Phillip Island.

Foto: Depositphotos

Před rokem 1940 bylo jediné spojení ostrova s pevninou parníkem, poté trajekty. První most, který propojil pevninu s ostrovem, byl visutý Old Phillip Island Suspension Bridge, který byl otevřen tehdejším premiérem Albertem Dunstanem 29. listopadu 1940.

V dubnu 1966 byla udělena zakázka Johnu Hollandovi na stavbu mostu nového. Ten byl otevřen 21. listopadu 1969 a nahradil most původní. Phillip Island Bridge spojuje pevninské město San Remo s městem ostrovním, kterým je Newhaven. Jak jsem již uvedla, je 640 m dlouhý. Dobrá zpráva pro milovníky chůze! Podél dvouproudové silnice vede také stezka pro chodce. Cestou se turistům naskytnou jedinečné výhledy, např. na písečné duny.



Nádherná podívaná je ale na ostrově téměř na každém kroku.
Phillip Island je vyhledávaným místem milovníků surfování, kterým nabízí dokonalé podmínky.



Ostrov je vstřícný nejen k surfařům. Myslím, že nuda tady nehrozí nikomu.

Kdo chce na vlastní oči spatřit největší kolonii tuleňů v Austrálii, pro toho je tady Wildlife Coast Cruises. Loď připlouvá do vzdálenosti několika metrů od tuleňů, takže je lze sledovat v jejich přirozeném prostředí tak říkajíc z první ruky.

Pláže, surfování. Ale také světoznámé mokřady Rhyll Ilnet. Trasy různé délky se proplétají mangrovy a bahenními porosty a nabízejí nevídané pohledy.

Phillip Island umožňuje také neméně zajímavou podívanou na noční nebe plné hvězd. Kdo si chce užít pohled na Mléčnou dráhu, tak sezona je od března do listopadu. Ale tou úplně nejvhodnější dobou je červen a červenec.

V zimě, mimo nevídaných pohledů na hvězdami posetou oblohu, lze také pozorovat velryby podél pobřeží Phillip Islandu a Bass Coast na tzv. Whale Discovery Trail.

Phillip Island a městečko San Remo jsou domovem řady zajímavých galerií a muzeí včetně Mingara Gallery, Kelly & Gemelli Art & Design, National Vietnam Veterans Museum a Antarctic Journey.

A takto bych mohla pokračovat. Těch možností pro návštěvníky je téměř nekonečné množství.



Nesmím zapomenout na obdivovatele rychlých kol. Těm je toto místo dobře známo. Motocyklový závod Grand Prix Phillip Island se koná vždy v říjnu. Nemusím dodávat, že závod Moto GP na tomto okruhu bývá často díky extrémně silnému větru a vlhkému počasí velmi náročným.

Dočasný okruh využíval veřejné silnice ostrova. Byl použit pro zahajovací australskou Grand Prix v roce 1928. V roce 1956 byl otevřen stálý okruh Phillip Island Grand Prix Circuit. K přestavbám a uzavření došlo několikrát. Znovu otevřen byl v roce 1988 a následující rok se tady konala první mezinárodní verze australské motocyklové Grand Prix. Závod hostí dodnes a je také místem konání Mistrovství světa Superbike, Mistrovství Moto GP, Mistrovství V8 Supercars.

V souvislosti s Moto GP bych měla zmínit jméno slavného australského jezdce, kterým je Casey Stoner. Myslím, že právě na tomto okruhu 6x zvítězil.

Surfování, turistika, kultura, výhledy na noční oblohu, přírodní krásy, Moto GP. Ano. To vše k ostrovu patří. Tím hlavním lákadlem je něco nebo vlastně někdo jiný. Roztomilí tučňáci nejmenší, Little Penguins.



Penguin Parade, to je vážně důvod, proč tento ostrov navštívit. Naprosto jedinečná podívaná. Představte si to: blíží se večer, pomalu se stmívá a na hladině se objevují první odvážlivci. A potom to začne. Malí tučňáci jeden za druhým připlouvají a vyskakují na břeh. A už jsou jich celé skupinky. Zírajících návštěvníků si vůbec nevšímají a svou typickou roztomilou chůzí se vydávají do svých „domečků". Zákaz fotografování! Malí hrdinové jsou tady doma a nesmí být rušeni.

Tak tuto neopakovatelnou podívanou si sem přijíždějí užít návštěvníci z celého světa. Phillip Island je totiž jednou z mála oblastí, kde je možné tento druh tučňáka spatřit.



Každé místo má, bohužel, také svou temnou historii. Ani tento tak krásný kout světa, jakým Phillip Island je, není výjimkou. V časných ranních hodinách dne 23. září 1986 se ostrov stal scénou jednoho z nejstrašnějších zločinů státu Victoria. Toho dne byla zavražděna 23letá Beth Barnard.

Skutečný hororový příběh připomínal hollywoodský thriller: bohatý podnikatel, samozřejmě ženatý, jeho mladá milenka a žárlivá manželka. Nevěra nezůstala utajená. Manželka se rozzuřila a zranila svého manžela tak, že musel do nemocnice. Děti hlídali příbuzní. Manžel po incidentu přenocoval, myslím, u sestry. Když si jeho žena následujícího dne nepřijela pro děti, znervózněl. Začal mít strach o svou milenku. Sám díky zraněním nikam nemohl, a tak k ní domů poslal svého bratra a švagra. Ti našli mladou dívku brutálně ubodanou k smrti. Do hrudi měla vyřezané písmeno „A". Policie, vzhledem k tomu, že manželka zmizela, měla v její osobě hlavního podezřelého. Navíc bylo objeveno její auto, ve kterém byla krev a nůž. Ona sama už živá nikdy nebyla spatřena a její tělo nebylo dodnes nalezeno. Policie usoudila, že spáchala sebevraždu. Tento děsivý případ dosud není uzavřen. Policie žádá veřejnost o jakékoliv informace, které by vedly k jeho objasnění.

Od temné historie ostrova se raději rychle vrátíme k jeho přírodním krásám a zvířecím obyvatelům.

Tučňák nejmenší je opravdu nejmenším. Měří 35 až 40 cm. Phillip Island je domovem přibližně 32 000 tučňáků, tím je výše uvedené záhadné číslo objasněno.

Ještě jeden ostrov, který leží vlastně nedaleko odsud proslavili tito malí tvorové. Jde o Middle Island. Od sebe jsou oba „ostrovy tučňáků" vzdáleny asi 390 km. Mimo jiné je Middle Island dějištěm australského rodinného filmu, který se jmenuje Oddball (oddball = podivín). Film byl natočen v roce 2015 podle skutečné události. Farmář s vnučkou trénují svého trošku zlobivého a zdánlivě zlomyslného pejska k tom, aby ochránil malé tučňáky před liškami a také před, jak jinak, zlými lidmi. Pejsek, který tučňáky chránil, skutečně žil. Zemřel v roce 2021.



Z ostrova zvaného Middle ale skokem tučňáka zpět na ten větší, na Phillip Island.

Ostrov leží na jihu, takže brrr, zima veliká. Ale za ten nezapomenutelný zážitek to stálo. V Turistickém centru jsem se dovybavila nákupem nečekaného suvenýru. Krásně hřejivá mikina se ale hodí vždy a všude. Nedám na ni dopustit. A ještě navíc je s ní spojená historka. Vzhledem k tomu, že mi vážně byla velká zima, tak jsem si ji vzala hned na sebe. A šla za ostatními na kávu. Svým designem připomíná oblečení zaměstnanců infocentra. Hned několik turistů se na mě obracelo s dotazy. Holt, šaty dělají člověka.

K tomu oblečení dodám, že když jsem letěla ze Sydney do Melbourne, bylo nádherné letní počasí. Přímo vedro. Ale v Melbourne se už další den teplota rapidně změnila, a to směrem dolů. Na výlet na Phillip Island jsem si vzala všechna trička, která jsem s sebou měla a postupně jsem si je na sebe vrstvila. Ledový vítr fičel. Mikina na večerní Penguin Parade byla nutnost. Jinak bych si tučňáky vybíhající z vln a v naprosté pohodě procházejících kolem nás, přihlížejících návštěvníků, moc neužila. Ale v krásně hřejivé zbrusu nové bundičce byla Penguin Parade naprostá paráda.

Fotografie nemám. Však víte, přísný zákaz. Tučňáci a jejich klid, to je samozřejmě priorita. Našlo se, bohužel, pár neukázněných turistů. Malí tučňáčci si ale stejně, naštěstí, pošetilých lidských bytostí vůbec nevšímali. Vyskákali z vln a uháněli do svých pelíšků.



Domov malých tučňáků, idylické pláže, podmanivé pobřeží, skvělé zážitky a jedinečná okouzlující příroda, to vše nabízí Phillip Island, na svých úžasných 101 čtverečních kilometrech.


Komentáře