Chtělo by to něco ke kávě?!



Ano, ano, chtělo by to něco ke kávě! Jenže ne vždy má člověk náladu na pečení. Třeba je venku horko a trávit čas ještě u vyhřáté trouby vůbec neláká. Nebo došla mouka.

Jenže chuť na nějakou dobrůtku pořád našeptává „udělej si moučníček, udělej!"
Co teď?

Snadná pomoc. Pro tyto případy mám v rukávu, tj. v mé soukromé aussie kuchařce, jeden velmi jednoduchý a osvědčený recept na nepečené čokoládovo kokosové řezy.

Pokud se ve špajzu najdou potřebné suroviny, může akce „patlámo matlámo" začít. Možná bude bavit i děti.


Co je tedy potřeba k výrobě nepečených čokoládovo-kokosových řezů?

  • 1 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek cornflakes
  • 1 hrnek sušených brusinek (kdo má rád, můžu smíchat s rozinkami nebo přidat jiné na kousky nakrájené sušené ovoce či nasekané oříšky)
  • 1/3 hrnku kakaa holandského typu
  • 1 plechovka (400 g) kondenzovaného mléka (Používám neslazené. Nevím, proč je to slazené tak neskutečně přeslazené, až téměř nepoživatelné. Nejsem příznivec moučníků, kde chuť cukru přebíjí všechno ostatní. Méně je někdy více.)
  • 90 g rozpuštěného másla
Na polevu
  • Čokoláda na vaření a 90 g másla
Jestli toto vše doma je, stačí už jen vyhrnout rukávy a směle začít drolit, matlat a patlat a chladit, …

Nejdříve rozdrolíme Cornflakes. Ty potom promícháme s kokosem, kakaem, brusinkami, kondenzovaným mlékem a rozpuštěným máslem.

Do formy velké cca 28 x 18 cm vyložené pečícím papírem (ten by měl malinko přesahovat přes okraj formy) namačkáme takto připravenou hmotu. Povrch zarovnáme. A dáme minimálně na 30 minut do ledničky.

Mezitím si připravíme polevu. Rozpustíme druhou část másla s čokoládou. Polevou potřeme povrch vychlazeného moučníku. Je možné ještě malinko posypat kokosem.

Až poleva ztuhne, vyjmeme moučník z formy a nakrájíme na řezy.



To je vše. „Něco" ke kávě, nebo k čaji, je připraveno.
Stačí zasednout za stůl nebo vyrazit na piknik a mlsat.

Komentáře