Není Toronto jako Toronto


Když se řekne Toronto každému se asi vybaví Kanada. Toronto je přece jedno z nejznámějších a největších kanadských měst.
 

Zdroj: Kam-a-kdy.cz

Není ovšem Toronto jako Toronto.

Mimo Kanadu najdeme stejnojmenné město, respektive vesničku, také ve Velké Británii, a to v hrabství Durham. Při sčítání lidu v roce 2001 mělo toto Toronto 399 obyvatel.

Toronto je tedy jak maličká vesnice ve Velká Británii, tak i velkoměsto v Kanadě.

Je tady ovšem ještě třetí Toronto, a to se nachází na australském kontinentu a od svého jmenovce v Kanadě je vzdáleno vzdušnou čarou asi 15 479 km.

Zdroj: Google.com

Na rozdíl od toho kanadského je australské Toronto mnohem, mnohem menší. 
Kanadské velkoměsto má rozlohu 630,2 km². Městečko v Austrálii pouhých 9,5 km².

Kdybychom hráli hru „najdi rozdíly", tak rozloha by byl jeden skutečně nepřehlédnutelný rozdíl.
Dalším, taktéž nezanedbatelným rozdílem by jistě byl počet obyvatel.

V roce 2021 žilo v kanadském Torontu 2,95 milionu obyvatel (v tzv. Velkém Torontu dokonce 6 255 000).
Toronto australské mělo v témže roce obyvatel 5 973.

Takto by se dalo jistě pokračovat. Samozřejmě nelze srovnávat velkoměsto s malým městečkem. Každé z nich má své kouzlo. A jak už víme, není Toronto jako Toronto.

Kanadu opustíme a zůstaneme v Torontu australském.


Zdroj: Tripadvisor.com

Toronto 

Toronto je městečko, které leží asi 137 km severně od Sydney. Vlakem trvá cesta ze Sydney asi 2 a půl hodiny, autem přibližně hodinu a půl. Toronto je vlastně jakýmsi předměstím Newcastle.

Založeno bylo v roce 1829. Jenže to šlo ještě o aboriginskou misii zvanou Ebenezer, kterou založil právě v roce 1829 reverend Threlkeld.

V oblasti bylo objeveno naleziště černého uhlí. Rozvoj několika uhelných dolů v regionu, blízkost nedalekého města Newcastle a jeho poloha u jezera vedly k postupnému rozvoji a nárůstu počtu obyvatel. Misie byla uzavřena v roce 1841.

Společnost Excelsior Land Investment and Building Company věděla, že železnice ze Sydney do Newcastlu bude brzy dokončena. I to byl jeden z důvodů, proč v roce 1885 koupila 1 280 akrů půdy jako investici s plánem na vytvoření turistického letoviska na břehu jezera.


Postcard of Toronto, Lake Macquarie, [1928]. From the University of Newcastle, Cultural Collections.
Zdroj: Coalandcommunity.com

Název Toronto byl zvolen právě firmou Excelsior Co., a to na počest kanadského veslaře a mistra světa Edwarda Hanlana, který v roce 1884 navštívil Austrálii. Jméno Toronto bylo veřejně použito až v Newcastle Morning Herald dne 18.6.1887.

Mimochodem, název kanadského města údajně pochází z jazyka Mohawk, kde slovo Tkaronto znamená „místo, kde jsou stromy stojící ve vodě".



Toronto je skvělou základnou pro objevování oblasti kolem jezera Macquarie, blízkého národního parku Watagans a proslulé vinařské oblasti Hunter Valley.

Toronto leží na západní straně jezera Macquarie. Právě tato strana je oblíbeným místem pro plachtění, veslování, rybolov či cyklistiku.



Lake Macquarie

Lake Macquarie je svou rozlohou 110 km² největším jezerem se slanou vodou na Jižní Polokouli a je srdcem této oblasti.

Původní obyvatelé národa Awabakal žili v oblasti obklopující jezero Macquarie po tisíce let. Pro pojmenování a popis jezera měli název Awaba, což znamená "a plain surface" (obyčejná hladina).

Kapitán William Reid byl prvním Evropanem, který jezero v roce 1800 objevil. Domníval se ale, že jde o jeho zamýšlený cíl, řeku Hunter. Teprve když se vrátil do Sydney, zjistil, že se mýlil. Až do roku 1826 bylo jezero známo jako Reid's Mistake (Reidova chyba).

V roce 1826 bylo jezero oficiálně přejmenováno na počest guvernéra Lachlana Macquarieho.



V této nádherné oblasti se nachází několik významných lokalit včetně the Butterfly Cave (Motýlí jeskyně), státní rezervace Glenrock a přírodní rezervace Pulbah Island.

Eukalyptové lesy na jižním okraji jezera označila organizace BirdLife International za 121 km² Important Bird Area (Významná ptačí oblast). Mnohé ohrožené ptačí druhy tady nacházejí útočiště.

Toto místo otevírá dveře jak vodním dobrodružstvím, tak velkolepým přírodním krásám.
Oblast je bezpečná a velmi přátelská. Klid, pohoda, žádný shon a ruch.

Když shrnu slogany turistických průvodců do jedné věty, zněla by nějak takto:

„V okolí jezera Macquarie nikdy nevyšly z módy jednoduché věci, které milujete, dress code zní „naboso a pohodlně" a zvukem, který vás provází je jemné šplouchání vln u břehu jezera."

A já bych dodala: Toronto v NSW je jedinečné místo jako stvořené pro odpočinek.

Komentáře