Místo plné lidí a příběhů. Místo, kde jsou všichni vítáni. To je The State Library of NSW



„Samotná existence knihoven poskytuje nejlepší důkaz, že ještě můžeme doufat v budoucnost člověka."

Citát anglického básníka, esejisty a dramatika amerického původu Thomase S. Eliota (1888-1965) prozradil dnešní téma. Knihovna. A ne tak ledajaká, ale The State Library of NSW.

České slovo knihovna má několik významů:
  • Knihovna je označení pro nábytek na ukládání knih (anglicky Bookcase).
  • Knihovna nebo také bibliotéka a moderně též mediatéka (zvláštní slovo) je instituce, která slouží ke zpřístupnění knih veřejnosti (anglicky Library).
Tolik strohé definice.

Ten, kdo miluje knihy a doma už je nemá kam dávat nebo si z finančních důvodů nemůže dovolit za ně tolik utrácet, rád tuto instituci navštěvuje. Není to úžasné, jednoduše si knihy vypůjčit, přečíst a vrátit, aby se k nim mohli dostat další čtenáři?!

Krásná a záslužná činnost veřejných knihoven.



V češtině tedy slovo knihovna označuje jak nábytek tedy police na knihy, tak instituci a tím pádem i budovu, ve které sídlí.

V případě The State Library of NSW (Státní knihovna Nového Jižní Walesu) jde o budovu historickou. Krásnou. Monumentální.



The State Library of NSW je nejstarší knihovnou v Austrálii. Její historie sahá až do roku 1826.

Začínala ve 20. letech 19. století jako malá předplatitelská knihovna pro přistěhovalce, kteří zoufale toužili číst knihy. Od těchto skromných začátků se vypracovala ve světovou třídu, jakou je dnes.

V roce 1869 se knihovna dostává pod státní správu a stává se bezplatnou veřejnou knihovou.

Vzhledem k potřebě nových prostor byla knihovna několikrát přestavována a byly přistavovány nové části.

Například monumentální schodiště vedoucí k hlavnímu vchodu a velkolepý vestibul byly přistavěny v roce 1942, kdy knihovna prošla velkou přestavbou. Byla rozšířena The Mitchell´s Library, otevřen byl zmíněný vestibul, čítárna s proskleným stropem a Shakespearův sál. Knihovna získala nový název, the Public Library of New South Wales (Veřejná knihovna Nového Jižního Walesu).



Dnešní název the State Library of New South Wales (Státní knihovna Nového Jižního Walesu) má od roku 1975.

Knihovna se nachází na rohu Macquarie Street a Shakespeare Place v centru Sydney. Historická budova svým hlavním vchodem směřuje k protější Royal Botanic Garden.

The State Library of NSW dnes tvoří dvě budovy, historická pískovcová Mitchell Library building a nová Macquarie Street building.



Když vystoupáte schodištěm k hlavnímu vchodu historické budovy, vejdete do nádherně zdobeného tzv. Mitchell vestibule. Mramor, impozantní sloupy, mapa zdobící podlahu, stylizovaný Jižní kříž, vitráže.



Mitchell Library Reading Room. Velkolepý sál plný knih. To se to studuje v takovémto prostředí!

David Scott Mitchell byl sběratel australských knih a mecenáš, který nabídl celou svou australskou sbírku a významnou dotaci vládě NSW. V roce 1910 byla pro tuto sbírku otevřena nová Mitchellova knihovna s čítárnou.



Sir William Dixson Research Library, Shakespeare Room, Friends Room.

Nechybí ani nádherné prostory plné obrazů. Tedy Gallery Room. Mé oblíbené místo.

V roce 1919 dostala knihovna zajímavou nabídku od Sira Williama Dixsona. Tou nabídkou byla jeho sbírku obrazů. Pro tuto jedinečnou kolekci bylo postaveno nové křídlo, které bylo otevřeno v roce 1929.



Na historickou budovu knihovny navazuje budova nová, tzv. Macquarie Street building.



I v této nové moderní budově nechybí vestibul, kde si lze posedět, ale také prohlédnout a nakoupit zajímavé knihy a předměty spojené jak s knihami, tak s Austrálií a knihovnou. Mám na mysli Library Shop.

Knihovna má samozřejmě co nabídnout také malým čtenářům. Police překypují nejlepšími australskými dětskými knížkami, ale i těmi oblíbenými od zámořských autorů. Děti si mohou udělat pohodlí v některém z útulných čtecích koutů a prozkoumávat nové světy.



Četba je osvěžující a blahodárná, ale přece jen někdy je potřeba doplnit energii třeba dobrou kávou. Proto nesmím zapomenout zmínit nezbytnou kavárnu. Ta zdejší se jmenuje Cafe Trim.

Dodám, že Trim je jméno kočičky, která má na parapetu okna Mitchell Library building svou sochu. Vida a už se rodí další téma. Sydney a sochy.

Proč má kočička sochu na tak významném místě, jako je státní knihovna?! Vedle knihovny totiž stojí socha cestovatele Matheva Flinderse. A právě kočička Trim mu byla věrnou společnicí na jeho výpravách. M. Flinders se mimo jiné jako první odvážil vydat do střední části Austrálie.



State Library, to ale samozřejmě není jen nádherná budova. Jde především o krásné a moudré knihy. Kolekce je velká, rozmanitá a mnohdy překvapivá!

Ve sbírkách knihovny je více než šest milionů položek, tedy knih, rukopisů, map, fotografií, novin, časopisů, obrazů nebo architektonických plánů. A každý den přibývají nové materiály.

Když bych se zastavila u novin a časopisů, tak knihovna umožňuje přístup až k 6 000 nejrůznějším současným novinám a časopisům, a to odkudkoliv a v 60 jazycích. Zájemci si ale také mohou pročíst historické noviny třeba i z roku 1803.

Nevím, která kniha ve sbírkách je tou nejstarší. Ale jak The State Library uvádí, tak nejstarším předmětem, který se nachází v jejich sbírkách je hliněná tabulka o rozměru 65 x 48 mm se sumerským nápisem, který se týká boha/krále Zvena a její stáří se odhaduje kolem roku 2000 př. n. l. Knihovně ji v roce 1940 daroval P. J. Yared.

Jak The State Library of NSW říká na svých stránkách, téměř milion čtenářů a návštěvníků každoročně projde dveřmi knihovny, aby se v těchto inspirativních prostorách setkávali, aby poznávali, přemýšleli a pracovali. Návštěvníci využívají knižní sbírky, prozkoumávají galerie a užívají si také zajímavé kulturní a vzdělávací programy. Mnoho dalších zájemců navštěvuje knihovnu prostřednictvím internetu.

The State Library také spolupracuje s domorodými komunitami na obohacení sbírek o jejich znalosti, události a příběhy.

The State Library of NSW je ikonou kultury v Sydney. Hlavní náplní je samozřejmě půjčování knih. Knihovny ale dnes, jak známo, u této základní činnosti nezůstávají. Pořádají nejrůznější akce. Tato sydneyská knihovna není výjimkou. Můžeme zde tedy také navštívit zajímavou výstavu či si poslechnout poutavou přednášku nebo si užít film.



Milovníci knih dokáží trávit v knihkupectví nebo knihovně hodiny a hodiny. Knihy vyzařují jakousi zvláštní magickou energii. A ta jejich vůně! Není nad klasickou, tedy papírovou knihu, kterou lze listovat. To je vážně něco!

Španělský spisovatel Carlos Ruiz Zafón řekl: „Každá kniha má duši. Duši toho, kdo ji psal, a duši těch, kdo ji četli a snili s ní."

Státní knihovna Nového Jižního Walesu je sdílený prostor, kde jsou všichni vítáni.

The State Library is a shared space where everyone is welcome



Na závěr tohoto knižního a knihovnického povídání přidám ještě moudrá slova Karla Čapka:

„Kniha je nejmocnější zbraní národa. Národ, který si váží knih, váží si zároveň své duchovní nezávislosti a neztratí ji, dokud bude mít svou literaturu."

Komentáře