Jak že se ten strom jmenuje? Bottlebrush?!



Ano! Bottlebrush. To je nádherný keř nebo strom plný úžasných většinou jasně červených květů. Když se na tvar květu podíváte, je zřejmé, z čeho název rostliny vychází.

Přesně tak, štětka na mytí láhví. Bottlebrush.



Latinsky se keř jmenuje Callistemon, český název je štětkovec. No ale pro mě je to zkrátka a dobře bottlebrush.

Rostlina se řadí do čeledi myrtovité. Jde o keře a stromy s nevelkými, jednoduchými a střídavými listy. Květy jsou v podlouhlých květenstvích s dlouhými většinou červenými tyčinkami. Květy ale mohou být i žluté, fialové nebo bílé.

Např. v části Sydney zvané Barangaroo vykvetly nejen červené...



... ale právě i ty bílé, které se moc často nevidí.



Rod zahrnuje téměř 40 druhů a je rozšířen v Austrálii.

Většinou se vyskytují v mírnějších oblastech Austrálie, zejména podél východního pobřeží.

Štětkovce se často i v přírodě mezi sebou kříží a jejich určování je dosti obtížné. Mimo botanických druhů se pěstuje i řada okrasných kultivarů a různých hybridů.

Díky svým jedinečným květům se pěstují v klimaticky příhodných oblastech světa jako zajímavé okrasné dřeviny.

Nechybí ani v pražské botanické zahradě.



Do Velké Británie byl druh C. citrinus dovezen Josephem Banksem již v roce 1789.

Květy jsou opylovány zejména ptáky, motýly a včelami.

Při jakémsi průzkumu prý bylo napočítáno celkem 28 druhů ptáků, kteří si na sladkém nektaru tohoto keře rádi pochutnávají.

Ptáci na keře přilétají většinou brzy zrána a zkonzumují většinu nektaru, který se vytváří zejména v noci. Včely a motýli „dosbírají" během dne zbytky nektaru.

Listy mají ve svém jídelníčku pro změnu někteří brouci.

Plody většiny druhů zůstávají na větvích a otevírají se až po několika letech. K otevření tobolek může dojít např. také po požáru vegetace, které jsou v některých oblastech Austrálie časté a periodické. U některých druhů se tobolky otevírají již po roce.

Bottlebrush je mezi australskými rostlinami jedinečným typem stromu. Není divu, že fotografie a obrázky jeho kouzelných květů zdobí nejeden australský suvenýr, od kalendářů přes pohlednice, hrnečky až po záložky do knih.



Latinský název Callistemon pochází ze spojení dvou řeckých slov „callis" znamenajících krásu a „stemon" znamenajících tyčinku, odkazujících na květy rostliny.

Mladé keře mají jemné listy, které často mívají silnou citrusovou vůni.

Květy jsou velmi živé a mají válcovitý tvar. Barvu vytváří vlákno, na jehož konci je žlutý pyl, který tomuto květu dodává na kráse.



Stromy se rozzáří záplavou svých jedinečných květů od listopadu do konce února.

Teplý letní den zalitý sluncem. Neskutečně modré australské nebe. A rozkvetlé bottlebrush trees. Pro mě dokonalá australská letní idylka.

Komentáře