Kakao, červená řepa a podmáslí = vynikající muffins


Že je to zvláštní kombinace, červená řepa a dezert? Že nemáte řepu rádi! Ne, nebojte. Vyzkoušejte a uvidíte, jaká dobrota vznikne.

Červená řepa je v Austrálii velmi oblíbená. Během 50. a 60. let 20. století se stala základní součástí australské stravy.

Červená řepa je neuvěřitelně všestranná zelenina. Pečená, vařená nebo syrová jen očištěná, a tence nakrájená např. na sendviči.

Dalšími u Australanů oblíbenými způsoby využití červené řepy jsou:
  • dipy, např. beetroot and walnut dip, zkrátka vynikající dip z řepy a vlašských ořechů
  • polévky (typické jsou ruské a polské polévky, jako např. boršč, na kterých si také Australané rádi pochutnají)
  • v rizotu nebo těstovinách. Už teď se mi sbíhají sliny.
  • saláty, např spojení červené řepy s kozím sýrem je dokonalé
Mohla bych pokračovat ještě docela dlouhým seznamem.
Zemitá sladkost, kterou řepa poskytuje pokrmu, je ideální pro saláty nebo právě pro přípravu dezertů.



Červená řepa se stala jakýmsi neoficiálním symbolem „Australianism" (v češtině známe výraz češství, a tak Australianism bych přeložila jako „Australství").

Zdravotní přínos této nenápadné zeleniny je skutečně velký. Řepa je tzv. super potravinou podobně jako například borůvky, a to díky vysokému množství antioxidantů. Řepa je také velkým zdrojem železa, vlákniny, vitamínu A, C a řady vitamínů skupiny B.

Jestli jste, stejně jako já, milovníky červené řepy, jistě si oblíbíte i tento skvělý a na přípravu neskutečně snadný moučník.


Muffins z červené řepy a podmáslí

Na Muffins z červené řepy a podmáslí je potřeba:
  • 2 větší uvařené a nastrouhané červené řepy (asi 500 g)
  • 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/3 hrnku kakaa
  • ½ hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku podmáslí
  • 1/3 hrnku oleje
Smícháme všechny sypké ingredience. Přidáme uvařenou a nastrouhanou červenou řepu, vajíčka, a nakonec vmícháme olej a podmáslí. Dobře vše promícháme. Potom už jen naplníme muffinovou formu a šup do trouby. Pečeme asi tak 35 až 40 minut.

A je hotovo.
Jak si tyto bábovičky dozdobíte záleží jen na vás.
Třeba s vanilkovým krémem a rozvařeným ovocem.



Nebo k snídani s jogurtem a jablíčkovým pyré?



Fantazii a chuti se meze nekladou.



Mlsání z červené řepy je vážně dobrá volba!

Komentáře

  1. Je to výtečné! Neměla jsem úplně ingredience, tak jsem musela přidat kakaové máslo a i to se povedlo. Kdo by byl řekl, že kombinace červené řepy a kakaa se dá udělat takovej skvost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že vám muffinky z řepy chutnaly. A kakaovým máslem jste jejich chuť určitě jen zdokonalila. S kakaovým máslem se , podle mě, povede všechno. A vůbec s čokoládou je na světě líp!.

      Vymazat

Okomentovat