Bilby, nejen ten velikonoční



Symboly Velikonoc jsou beránek, kuřátka a vajíčka. Nesmím zapomenout na velikonočního zajíčka. Ten už ale má v Austrálii za sebe náhradu v podobě Easter Bilby.
 
Australská čokoládovna Haigh´s Chocolates už tradičně v období velikonočních svátků přichází se svými lahodnými čokoládovými Easter Bilbies.

Jak vlastně tato nová tradice vznikla? A proč bilby?

O tomto zvířátku a jeho čokoládové figurce jsem se již zmiňovala (jen velmi stručně) v jednom z předchozích velikonočních článků viz Krásné Velikonoce neboli Happy Easter.

Začnu tedy hezky popořádku. Kdo to je BILBY?


Foto z knihy First field guide to australian mammals, Steve Parish

Bilby je velmi roztomilý maličký vačnatec, který žije v Austrálii. Kdysi se zde vyskytoval ve velkém množství. Bohužel během posledních desítek let se jejich počet velmi snížil a dnes patří k ohroženým živočichům.

Kdysi byl rozšířen ve všech suchých oblastech Austrálie s výjimkou severu. Dnes už žije jen v několika oddělených populacích v Severním Teritoriu a Západní Austrálii a na velmi malém území jihozápadního Queenslandu.

Mapa ukazuje, kde bilby žil před příchodem Evropanů (světle zelená), kde nežil nikdy (tmavě zelená) a kde žije, resp. přežívá, v dnešní době. Jak je na mapě vidět, těch míst, kde se nyní vyskytuje, už mnoho není.
 

Zdroj: Dpaw.wa.gov.au/plants-and-animals

Macrotis je rod vačnatců známých jako bilbies (česky Bandikut králičí). Jeho velikost je 30 až 55 cm. Samotný ocásek má 20 až 29 cm. Toto zvířátko obvykle váží kolem 0,8 až 2,5 kg. Sameček může vážit dvakrát tolik, co samička. Srst má šedou, ocásek je černobílý.

Typickým znakem bilbyho je špičatý čenich a velké uši. Během spánku si právě svými oušky zakrývá oči.

Jméno, jak i napovídá text na druhé fotografii, znamená hare-eared large-eared animal. Ušatý zajíc, ušák, ušáček (říká se přece „zajíček ušáček").

Bilby je tedy takové malé roztomilé ušaté zvířátko.



Samička je březí 2 týdny. Narodí se většinou dvě mláďata, která jsou první tři měsíce slepá. Mláďata se ukrývají v bezpečí matčina vaku po dobu asi 11 měsíců.

Bilby žije v noře. Nory hloubí pomocí svých silných předních nohou, na jejichž špičce je jediný silný dráp. Na tak malé zvířátko (50 cm i s ocáskem) jsou jeho nory hluboké a dlouhé. Jejich délka přesahuje tři metry a bývají téměř dva metry hluboké. Podle legendy údajně bilby hrabe takovým tempem, že je rychlejší než muž pracující s lopatou. Zkrátka „trysko bilby".

Foto z knihy Austrálie, země a život, autor: David Bergamini

Bilby díky svému „kopání" a převracení půdy má důležitou ekologickou roli. Je jakýmsi inženýrem ekosystémů ve vyprahlých částech kontinentu.

Svou noru bilby opouští pouze v noci. To, když vyráží za potravou.

Co patří do jídelníčku tohoto malého roztomilého zvířátka? Je to především hmyz, nejrůznější semena a plody. Nepohrdne ale ani houbami.

Bilby se dožívá asi 3 let.

Kromě velkých uší a špičatého čenichu se bilby vyznačuje také dlouhýma zadníma nohama. Když skáče, tak malinko připomíná králíka. A protože v Austrálii jsou králíci považováni za škůdce, nahradil roli velikonočního maskota právě bilby.

Foto: Králík divoký (JJ Harrison, jjharrison.com.au), Bilby (Aridrecovery.org.au)

V roce 1991 vytvořila the Foundation for Rabbit Free Australia (RFA) poprvé velikonočního bilby jako symbol ochrany původní fauny a flóry. Cílem bylo upozornit veřejnost na škody, které na australském životním prostředí způsobili přemnožení králíci.

A tak se bilby stal symbolem boje za záchranu jak jeho, tak i mnoha dalších malých australských zvířat, jejichž biotop byl negativně ovlivněn právě nepůvodními divokými králíky.

Nápad na výrobu čokoládového velikonočního Bilbyho (Haigh's Easter Bilby) přišel asi před 30 lety. Správce rezervace Bundaleer oslovil vedení čokoládovny Haigh´s, zda by mohli vytvořit čokoládovou figurku bilby, která by nahradila velikonočního zajíčka a pomohla zviditelnit snahy RFA o záchranu malých ohrožených vačnatců.

Zdroj: Facebook.com/haighs

Čokoládový Velikonoční Bilby měl upozornit na problém způsobený invazí králíků, která ničí domorodé živočichy včetně roztomilého malého vačnatého živočicha. Ten je na pokraji vyhynutí v důsledku poškození jejich přirozeného prostředí zčásti právě divokými králíky.

První čokoládoví Easter Bilbies, které v Haigh´s vytvořili v roce 1993, se okamžitě stali hitem zákazníků. Čokoládovna postupně do roku 1995 vyřadila čokoládové zajíčky a stala se tak zcela „rabbit free". Od té doby bylo vyrobeno přes milion figurek tohoto nového velikonočního maskota, tedy Easter Bilby.

Haigh's každoročně věnuje část výtěžku z prodeje čokoládových velikonočních Bilbies nadaci RFA. Čokoládovna a zejména milovníci a konzumenti jejich výrobků tím pomáhají nadaci RFA v ochraně australského životního prostředí.

Vida, jak je mlsání čokolády důležité!

Nejen pro nás, její milovníky. Čokoláda je totiž zdraví prospěšná. Je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na světě. Výzkum ukázal, že kvalitní hořká čokoláda (tedy ta, která obsahuje min. 70 % kakaové sušiny) může skutečně zlepšit naše zdraví a má působivé nutriční hodnoty.

A v Austrálii se mlsáním velikonočních figurek Easter Bilby navíc každý milovník čokolády podílí na záchraně ohrožených australských živočichů. No není to paráda?!


Úvodní foto: Haighschocolates.com.au, Reptilepark.com.au

Komentáře