Happy International Koala Day!



Koala. Jeden ze symbolů Austrálie. Ačkoliv se někdy říká „medvídek koala", patří koaly do velké rodiny vačnatců.
 
Koaly žijí pouze v Austrálii. Dnes bohužel patří mezi 10 nejohroženějších druhů.
I to je jeden z důvodů, proč se dne 3. května koná Mezinárodní den divokých koal, tedy International Wild Koala Day.



Lesní požáry a zejména rozbujelé odlesňování vyhubily během posledních let neskutečné množství koal.

Ochránci přírody se snaží i pomocí International Wild Koala Day zvyšovat povědomí o životě koal a o nutnosti ochrany jejich stanovišť. Právě odlesňování je totiž velkou hrozbou pro koalí populaci.

Koaly si rozhodně zaslouží naši ochranu a pomoc. A i když jsou endemitem v Austrálii, snaha o jejich záchranu by měla být celosvětová. Proto Mezinárodní den koal.



V Austrálii se tento den slaví např také tím, že lidé vysazují eukalypty. Aktivit je ale mnohem více. Neméně důležité je i sdílení informací o jedinečnosti koal na sociálních sítích.

Koaly ke svému životu potřebují eukalyptové lesy rozhodně více než peníze. Jak se píše na stránkách Wildkoaladay.com.au, politici sice vyslyšeli výzvy k ochraně koal, ale místo toho, aby zastavili destrukci přírody, snaží se vykoupit penězi.

Developeři a politici. Ani si asi neumíme představit, kolik peněz vydělali ničením lesů a následnou výstavbou. Nebylo by lepší hledat pozemky jinde? Co třeba rehabilitovat staré průmyslové nebo hornické pozemky? Nebo zrenovovat staré budovy, ať už bytové či nebytové?!

Lesy a příroda přece nepatří developerům a politikům, ale je všech. Jenže oni takto bohužel nepřemýšlejí. Peníze jsou pro ně na prvním místě. Vždyť to známe všude. Nemusíme jezdit až do Austrálie, abychom viděli zničenou krajinu. Pole a lesy se mění v silnice, obří sklady či obchodní centra. Většinou vítězí stavba nejvíce nákladná a nejničivější. Lesy, louky a pole ustupují touze po penězích. Vždyť kolik takových prazvláštních staveb vzniklo v České republice. Jako první se mi vybaví obchvat Frýdku-Místku. Ze dvou návrhů byla nakonec vybraná varianta mnohem nákladnější, složitější a bohužel absolutně zcela nešetrná k přírodě.

Životní prostor zvířat (a samozřejmě i rostlin) se díky hamižnosti některých lidí neustále zmenšuje.

Den koal by tedy vlastně mohl být dnem boje za záchranu přírody celé planety. Protože, ať se to chamtivým politikům líbí nebo nelíbí, všichni živí tvorové, včetně člověka, bez záchrany a zachování přírody nepřežijí.

Zpět ale k roztomilému a na první pohled malinko nemotornému hrdinovi dnešního povídání, kterým je KOALA.



Kouzelným koalám jsem několik článků už věnovala. Vždyť psát o Austrálii a nezmínit právě koalu je nemyslitelné.

Koaly žijí v eukalyptových lesích východní a jihovýchodní Austrálie. Živí se pouze listy eukalyptů, a to dokonce jen některých druhů. Koala má velmi vyvinutý čich. Díky němu hravě najde ty pravé a nejlepší listy eukalyptů.

Koala dokáže spořádat půl až jeden kilogram eukalyptových listů za jeden den. Vlastně téměř všechen svůj bdělý čas tráví jídlem. Kdo si teď říká „jeee, ten se má", tak dodám, že koala toho bdělého času za den moc nemá. Spí totiž 18 až 20 hodin denně. Ze své jednotvárné stravy získává jen velmi málo energie. Také jeho metabolismus je pomalý. Koaly téměř nepijí. Veškerou vodu získávají z eukalyptových listů.

Opakování je sice matka moudrosti, ale toto vše, a ještě mnohem více, jsem už zmiňovala v předchozích koalích povídáních (viz. Seznamte se, koala nebo Koala Hospital – Port Macquarie).


International Wild Koala Day může každý oslavit účastí v osvětových kampaních a aktivitách a také zveřejněním všech potřebných informací na sociálních sítích.

Více najdete zde: Wildkoaladay.com.au

Koala je kouzelné zvířátko, jehož šedý hebký kožíšek krásně voní po eukalyptu.
Řekla bych, že vypadá jako plyšová hračka. Jeho milému pohledu asi málokdo odolá. Je to tak?

The Cute and Cuddly Koala!!!

Komentáře