Mezinárodní den čaje



Čaj je nápoj, který připravujeme louhováním lístků rostliny zvané čajovník v horké vodě. Tolik stručná definice nápoje dnes již pro nás zcela běžného. Ostatně čaj je druhým nejvíce rozšířeným nápojem na světě.

Jsou ale země, jako např. Čína a Japonsko, kde je čaj nápojem kulturním a jeho příprava je obřadem. Čajové „rituály" se v různých formách vyskytují po celém světě. Stačí připomenout tradici odpoledních čajů ve Velké Británii.

Čajovník je rostlina na pěstování poměrně nenáročná, která dobře snáší různé klimatické podmínky, vždy ale vyžaduje velké množství vláhy.

Všechny druhy čaje, tedy bílý, zelený, černý, pochází z této rostliny. Z čajovníku. Od sebe je dělí stupeň fermentace.

Čajové lístky se sklízí většinou ručně! Umíte si to představit?! Nekonečná čajová plantáž a sklizeň ručně, tedy buď trháním prsty nebo stříháním! Klobouk dolů! Naštěstí i na mnohé čajové plantáže zavítali mechaničtí pomocníci, takže sklizeň probíhá také speciálními stříhacími stroji, což je využíváno hlavně v Japonsku. Sklízí se vždy tzv „tips" spolu s přilehlými dvěma až pěti lístky. Nejkvalitnější jsou právě „tips" s nejmladšími lístky. Čím větší je obsah „tips", tím kvalitnější čaj.

Čajovník pochází z jihovýchodní Asie. Pěstuje se zejména v Číně, Japonsku, Indii, Indonésii, také ve Vietnamu, na Kavkaze atd.

Čajové plantáže najdeme i v Austrálii, kde je čaj oblíbeným nápojem.



Čaj obsahuje množství vitamínů a minerálů, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Pití čaje tedy přináší řadu benefitů pro naše zdraví. Nejen pro tyto jeho vlastnosti byl na konci roku 2019 vyhlášen 21. květen jako Mezinárodní den čaje. Právě v květnu totiž začíná ve většině pěstitelských zemí sezóna produkce kvalitního čaje.

Jenže je tady jeden háček. Mezinárodní den čaje byl Rezolucí valného shromáždění OSN stanoven na 21. květen. Některé státy jako např. Srí Lanka, Nepál, Vietnam, Keňa, Malajsie, Uganda či Indonésie slaví čajový den 15. prosince.

Cílem obou dnů čaje je upozornit vlády i veřejnost na celosvětový dopad obchodu s čajem na pracovníky a pěstitele a zvýšit povědomí o dlouhé historii a kulturním a ekonomickém významu čaje.

Čaj můžeme oslavit jak v květnu, tak v prosinci. Nebo jindy, klidně každý den. Určitě si to čajovník, jeho pěstitelé, pracovníci v čajovém průmyslu a jedinečný nápoj, jakým čaj bezesporu je, zaslouží. A je jedno zda jde o čaj černý, zelený nebo bílý.



Čaj připravený rituálním způsobem. Určitě krásná záležitost. V uspěchané době ale většina z nás „hodí" sáček s čajem do vody a je uvařeno.

Kdy a proč vznikl nápad oslavit nápoj a vlastně i rostlinku světově velmi oblíbenou už víme. Příběh čaje je zajímavý a zasloužil by si jistě větší prostor. Bylo by zajímavé putovat po stopách jeho historie, navštívit plantáže a třeba si tam i vyzkoušet tu neskutečnou dřinu, podívat se do továren na zpracování čaje, …. A samozřejmě si vychutnat jeho lahodnou a jedinečnou chuť.

Čaji a jeho obliba v Austrálii! Další rozsáhlé téma.

O značce Nerada Tea jsem několikrát psala. Není ale jedinou australskou značkou čaje. Rozhodně musím zmínit společnost Bushells, která vyrábí kávu a čaj už od roku 1883!



Dále mě napadá např. Daintree Tea, Tetley, Billy Tea, T2, …



Čaj. Toto pojmenování nesou kromě pravého čaje, tj. nápoje připraveného z lístků čajovníků, také nejrůznější odvary z bylin apod.

Čaj černý, zelený, bílý, ale také Roibos, mátový, heřmánkový (tedy bylinkový), zázvorový, skořicový, ... Sypaný nebo v sáčcích. Čaj s citronem. Čaj s mlékem. Ledový nebo krásně horký. S ovocem nebo s alkoholem.

Myslím, že něco z tohoto velkého čajového výběru si každý z nás dopřává denně.



Čaj se dá použít také na přípravu alkoholických nápojů třeba pro zlepšení nálady v nevlídné zimě nebo pro osvěžení v letních horkých dnech (připomenu třeba letní heřmánkovou variantu viz. Na depresi lék je víno a heřmánek).

Právě díky inspirativní webové stránce Nerada Tea vím, že se z čaje dají připravit nejen nejrůznější nápoje, ale také upéct množství vynikajících dezertů. K mým oblíbeným patří skvělý Nerada Tea Cake (viz. Nerada Tea Cake). A kolik jde z tohoto jednoduchého a rychlého receptu připravit variant!



Čaj to je jednak vynikající nápoj, ale může být jednou z ingrediencí pro přípravu nejrůznějších dortů nebo třeba sušenek.


Vanilla Roibos cookies / sušenky z čaje Roibos

Na přípravu Roibos cookies potřebujete:
  • 5 pytlíčků čaje Vanilla Roibos Tea
  • 150 g másla
  • ½ hrnku hnědého cukru (kdo má rád sladší mlsání, přidá ještě ½ hrnku bílého cukru)
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička vanilla extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
Nejprve si rozehřejeme malou pánvičku, na kterou vysypeme čajové lístky z 5 připravených sáčků a opražíme je. Je nutné často pánví potřást, aby se čajové lístky nespálily. Jakmile se lístky rozvoní (a věřte, že vůně je omamná) pánev sundáme z ohně. Pražíme asi 2 minuty.

Máslo s cukrem vymícháme do pěny, přidáme celé vejce a vanilový extrakt. Vmícháme mouku a opražené čajové lístky. Vypracujeme těsto, z kterého vyválíme delší válečky, které zabalíme do folie a dáme přibližně na 30 minut do chladna.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C.

Z válečků nakrájíme asi 1 cm silné plátky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme je ještě ozdobit mandlí nebo oříškem. Pečeme asi 12 minut, dokud sušenky nezezlátnou.

A je hotovo.



Mezinárodní den čaje si tedy můžeme zpestřit těmito krásně vonícími čajovými sušenkami, které jsem zařadila také na seznam vánočního cukroví.

Komentáře