Aussiealbum 20. – Australian Native Rockery


Sydney Opera House a Royal Botanic Garden. Dvě sydneyské ikony, které k sobě neodmyslitelně patří.
„Be dazzled by a uniquely Australian flower garden".
Tento text jsem si vypůjčila ze stránek Royal Botanic Garden. Její část nazvaná Australian Native Rockery je právě tou oslňující zahradou, která je plná jedinečných australských květin.


Royal Botanic Garden je nádherná volně přístupná botanická zahrada v srdci Sydney. Najdeme zde rostliny ze všech světadílů. Relaxační procházka zahradou je vlastně jakousi pomyslnou cestou kolem světa.

Díky své výjimečné poloze navíc nabízí výhledy, které se nikdy neomrzí (více o zahradě např. Místo, které mně vždy nabije pozitivní energií. Jinými slovy: „Zahrada mého srdce").



Pokud do zahrady vejdeme od Opery, tedy přes tzv Opera House Gate, ocitneme se v říši domácí květeny,



tedy na Australian Native Rockery.



Obdivovat tady můžeme jak budovu Opery, tak zejména roztodivnou australskou floru. Kangaroo Paw, Waratah, Paper Daisy, Gymea Lily, …




Chybět samozřejmě nemůže Banksia. Dřevina, která získala své jméno po přírodovědci siru Josephu Banksovi.



Nebo Grevillea, keř se zajímavými květy.




Australian Native Rockery představuje jen zcela nepatrný zlomek z více než 24 000 známých druhů původních australských rostlin, z nichž mnohé se nevyskytují nikde jinde na světě.



Australian Native Rockery je skvělé místo k vidění a poznávání původních australských rostlin. Ty jsou samozřejmě vysázeny po celé botanické zahradě, nejen zde nebo v National Herbarium of New South Wales či Aboroginal Part.



Takovýto výhled ovšem nabízí jen Australian Native Rockery.



Jen tak si tady posedět na některé z laviček a kochat se tou krásou kolem.



To je balzám na duší.



Toto místo mi nikdy nezevšední.



Vždyť kde jinde, než právě tady je možné být uprostřed jedinečných australských rostlin a jako bonus si moci užívat výhled na nádherný přístav a Operu!

Komentáře