Kdo má v uzlíčku klokaní pacičku … Kangaroo Paw.



Kdo by neznal klokany! Jsou asi těmi nejznámějšími australskými živočichy. Ale věděli jste, že existuje rostlina, která se jmenuje Kangaroo Paw (klokaní packa)?
 
Opravuji tedy název dnešního příspěvku.

Kdo má v „květníčku" klokaní pacičku, ten se neztratí, smůla na něj neplatí.

Rostlina Kangaroo Paw nemá s klokany ale samozřejmě nic společného. Tedy až na to, že rostlina i zvíře jsou původem z Austrálie.



Kangaroo Paw česky klokanka nebo též rozvitec (Anigozanthos) je krásně kvetoucí rostlinka se zajímavě uspořádanými květy, které připomínají přední packu klokana.

Jako první popsal tuto rostlinu v roce 1792 Jacques-Julien Houtou de La Billardière, přírodovědec a botanik.

Domorodci v místním jazyce Nyoongar Kangaroo Paw nazývají Nollamara nebo také Kurulbrang nebo Yonga Marra.

Kořenové hlízy Kangaroo Paw tvořily důležitou součást tradiční nyoongarské stravy. Hlízy totiž obsahují docela velké množství škrobu.

Rostlina má také velký význam v domorodém léčitelství.

Ale nejen to. Květ Kangaroo Paw je bohatý na kyselinu ferulovou a kyselinu linolovou, která je dobrým zdrojem mastných Omega-6 kyselin. Proto je tato rostlina využívána v kosmetice. Výtažek Kangaroo Paw pomáhá efektivně regenerovat pleť.



Kangaroo Paw má ploché a asi 3 cm široké nebo spíše úzké listy. Ty mohou dosahovat délky 1 m. Ze středu jejich trsu vyrůstá jedna nebo až deset jednoduchých nebo rozvětvených lodyh s květy.

Květy Kangaroo Paw tvoří vějířovité shluky na dlouhých stoncích.

Květy bývají nejčastěji červené, růžové nebo žluté. Jsou pokryty velmi hustým, měkkým chmýřím, takže vypadají jako sametové.

Kangaroo Paw kvete převážně na jaře a v létě (v Austrálii tedy přibližně od listopadu do února).



V květech jsou okolo třídílného semeníku žlázky produkující množství nektaru. Jsou opylovány jak hmyzem, tak zejména tzv. medosavými ptáky. Ptáčci se při sání nektaru otřou hlavou o prašníky, pyl se jim nalepí na peří, a tak jej předají blizně jiného květu. A nejedná se jen o malé ptáčky. Stonek rostliny je dostatečně robustní, aby unesl i ty větší, klidně i o velikosti kosa.



Plodem Kangaroo Paw je třídílná tobolka s drobnými šedými, hnědými nebo černými bezkřídlými nebo okřídlenými semeny.

Nevím, zda i v evropských podmínkám lze rostlinku snadno množit. Údajně ano, a to semeny vysetými v březnu až květnu do vlhkého propustného substrátu či písku, ve kterém vyklíčí za 15 až 40 dnů. Možná vyzkouším.

Některé zdroje uvádějí, že je dobré před výsevem pokrýt záhon asi deseticentimetrovou vrstvou listí a větviček a následně tento materiál zapálit.

Po odkvětu lze rostlinu rozmnožit i rozdělením trsů nebo rozřezáním oddenku na části. Podmínkou je, aby na každé části byl vyvinutý pupen.



Díky svým pozoruhodným rysům, sametovému stonku, neobvyklému tvaru květu a zářivým barvám, je Kangaroo Paw populární a velmi žádaná zahradní květina po celém světě.
 
Je také velmi oblíbenou rostlinou k řezu. Floristé ji rádi využívají právě pro její dlouhé stonky a atraktivní sametové květy, které ve váze vydrží dva až čtyři týdny. Je ideální pro čerstvé ale i sušené květinové vazby. Pěstuje se ve specializovaných zahradnictvích nejen v Austrálii.



Dnes zdobí mnohé botanické zahrady jak doma v Austrálii, tak po celém světě. Najdeme ji také např v botanické zahradě Univerzity Karlovy v Praze Na Slupi.



Domovem Kangaroo Paw je Západní Austrálie a je zdejším endemitem. Ve volné přírodě ji najdeme právě zde divoce rostoucí podél silnic, v eukalyptových lesích, podél břehů řek, kolem bažin a mělkých vod. Tedy téměř všude, kde může zakořenit.

Kangaroo Paw se stala oficiálním květinovým emblémem Západní Austrálie.



Když to stručně shrnu, tak Kangaroo Paw je další z řady jedinečných australských endemitů.
  • Existuje 11 druhů a 13 uznávaných poddruhů.
  • Je to krásná a zajímavá vytrvalá rostlina s netypickým květem. Sametové pestré květy ale nemají vůni.
  • Květy sice nevoní ale zato mohou dráždit lidskou pokožku.
  • Rostlina je odolná vůči ohni a suchu a toleruje velký teplotní rozsah v rozmezí od 0° až do 40 °C.


Květiny, byliny nebo stromy tradičně symbolizují pocity, nálady nebo myšlenky. Každá květina má svůj zvláštní význam.

Kangaroo Paw je díky svému neotřelému vzhledu symbolem jedinečnosti a individuality. V květinových vazbách se často kombinuje s jinými rostlinami, které oslavují lásku nebo přátelství!


Komentáře