Legenda australského filmu David Gulpilil


David Gulpilil byl australský domorodý herec a tanečník, známý z mnoha filmů, a to nejen australské provenience.
 
Narodil se 1. července roku 1953 v srdci Arnhemské země (Arnhem Land) v Severním teritoriu. Pocházel z klanu Mandhalpingu původních obyvatel Austrálie Yolŋu.



Patří k celosvětově známým hvězdám stříbrného plátna. Myslím, že jej zaznamenali i ti, kteří na filmy kouknou jenom občas v televizi. Vždyť kdo by neznal film o chlápkovi, který si říká Crocodile Dundee?! Hlavní role se skvěle zhostil Paul Hogan. Ve filmu nezapomenutelně zazářil také David Gulpilil.



Pro film jej objevil britský filmový režisér a kameraman Nicolas Roeg. Viděl Davida při tanečním vystoupení a zcela ho uchvátil.

Rozhodl se obsadit tehdy neznámého aboriginského chlapce do hlavní role ve filmu Walkabout (Cesta). Film měl premiéru v roce 1971 a odstartoval jeho hvězdnou kariéru.



Výčet filmů, ve kterých David Gulpilil hrál je opravdu velmi dlouhý. Jen těch hraných bude určitě kolem dvaceti.

Prvním je tedy Walkabout z roku 1971. Tím posledním hraným je, myslím, Storm Boy (Chlapec a pelikán) z roku 2019.



Mimochodem, David Gulpilil hrál jak v této verzi, tak i v té první, která byla natočena v roce 1976.



Celá jeho filmografie je samozřejmě k dispozici na wikipedii nebo nejrůznějších filmových webech. Vyberu proto jenom několik asi nejznámějších filmů. Kromě zmíněných Walkabout, Crocodile Dundee a Storm Boy, kupříkladu Rabbit-Proof Fence, Goldstone, Proposition nebo Charlieho země.



Musím připomenout také můj oblíbený film Australia.



David Gulpilil se objevil i v několika seriálech, např. The Leftovers (Pozůstalí).

Jeho filmografie zahrnuje jak filmy hrané, tak i dokumentární. V této kategorii vyniká film Another Country (viz. Jiná země. Film Another Country vs kniha Dark Emu).

David Gulpilil hrál ve stěžejních dílech australské kinematografie.

Posledním filmem, který natočil je dokument z roku 2021, který má výstižný název: Jmenuji se Gulpilil.

Film režisérka Molly Reynolds natáčela několik let před hercovou smrtí. Bylo to vlastně v době, kdy už byl vážně nemocný. Molly se ve filmu snažila pokrýt celý umělcův život. Tedy nejen hereckou kariéru, ale také vztahy, závislost na alkoholu i boj se zákeřnou nemocí.

Lovec, stopař, ceremoniální tanečník, scénárista a herec. Jeho život byl bouřlivý a plný zvratů. O tom všem David Gulpilil otevřeně hovoří právě v tomto dokumentu.

Lékaři mu, bohužel, začátkem roku 2017 diagnostikovali rakovinu plic a dávali mu pouhých šest měsíců života.

Zákeřné nemoci David Gulpilil nakonec podlehl 29. listopadu 2021.

Zprávu o jeho úmrtí oznámil premiér Jižní Austrálie Steven Marshall, který mimo jiné řekl, že David Gulpilil Ridjimiraril Dalaithngu byl ikonický a jedinečný umělec, který tvořil historii australského filmu a na plátně reprezentoval původní obyvatele.

 Foto z filmu Charlie´s Country

Komentáře