Zrcadlo, zrcadlo, řekni, který mrkvový dezert je nejlepší


Mrkev nabízí nepřeberné množství využití přípravy jak slaných, tak sladkých pokrmů. Samozřejmě syrová a krásně křupavá, hmmm, to je dobrota!

Když se spojí chuť oříšků, slaďoučké mrkve a ananasu, vznikne další ze skvělých a báječně chutnajících dezertů.



Zrcadlo, zrcadlo, nezávidím ti rozhodování, která z těch dobrůtek je tou nejlepší! Vždyť na mrkvové dorty a dezerty je takové množství receptů. Jeden lepší než druhý. Snad všechny mi chutnají (např. Velikonoční mlsání jako od zajíčka. Samozřejmě toho velikonočního).


Často přidávanou ingrediencí do mrkvových dortů je ananas. Většinou se využívá konzervovaný.

Předpokládá se, že první ananasy přivezli do Austrálie němečtí misionáři v roce 1838.

První australská komerční výsadba ananasů byla založena v Nundahu (dnes předměstí Brisbane) na počátku 40. let 19. století.

Pěstování se rozšířilo do Wavell Heights, Zillmere (dodnes zde najdeme ulici pojmenovanou po ananasu, tedy Pineapple St) a odtud dále na sever. V Queenslandu se dnes ananas komerčně pěstuje od Brisbane po Cooktown a v menším rozsahu také v severní části Nového Jižního Walesu a v Severním Teritoriu.

Queensland jako hlavní producent ananasu v Austrálii se pyšní také obří „sochou" tohoto vynikajícího tropického ovoce.

Big Pineapple (Obří ananas) je turistickou atrakcí, kterou najdeme u ananasové plantáže na Nambour Connection Road, ve Woombye, na Sunshine Coast. Byl postaven v roce 1971 a dnes je památkově chráněnou turistickou atrakcí. Jedná se vlastně o dvoupatrovou budovu vysokou 16 metrů, která je postavena z laminátu. Uvnitř je výstava, která je věnována ananasům a historii jejich pěstování. Nechybí prodejna tematických suvenýrů.


Ananas vs Pineapple. Čeština, ale také francouzština, norština nebo řečtina pojmenovávají toto ovoce jako „ananas", což pochází z původního slova jihoamerických indiánů. V angličtině je to ale pineapple. Prý je to proto, že evropským kolonizátorům ovoce připomínalo šišku borovice (borovice je anglicky pine). A tak zřejmě vzniklo slovo pineapple, tedy doslovně přeloženo borovicové jablíčko.



Ananas je jediným jedlým členem čeledi bromeliovitých, která obsahuje asi 2 500 známých druhů. Všechny, kromě jednoho, pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky.

Ananas je velmi chutné a zdravé ovoce. Z velké části jej tvoří voda, obsahuje ale množství účinných látek jako vitamíny skupin A, B nebo C, dále minerální látky jako železo, vápník či draslík a enzym bromelin. Ten odbourává bílkoviny a díky tomu pomáhá trávení. Konzumace ananasu se proto doporučuje při trávicích potížích. Bromelin chrání střeva a má protizánětlivé účinky. Pravidelný přísun bromelinu je důležitý při prevenci proti různým srdečním onemocněním. Jeho protirakovinné účinky bylo vědecky prokázány.

Ananas je dokonalá přírodní lékárna, nezdá se vám?

Jako většina ovoce, nejlépe chutná v syrovém stavu. V létě je krásně vychlazený ananas dokonalým a zdravým osvěžením.

Ananas ale můžeme využít při přípravě jak sladkých, tak i slaných jídel. Skvěle chutná pečený, grilovaný a také sušený.

Ananas, tentokrát kompotovaný, bude jednou z důležitých ingrediencí pro přípravu další mrkvové dobrůtky.

Dnešní dortík nebo chlebíček, v původním receptu řezy, jak chcete, má zvláštní název. Hummingbird Cake nebo Slice.



Hummingbird cake je původně banánovo-ananasový melanžový dort. Dnes již má samozřejmě mnoho obměn (viz tato mrkvová varianta). Často se podává se smetanovou polevou, Vznikl na Jamajce, kde se nazývá „doctor bird cake". Jeho pojmenování vzniklo podle ostrovního národního ptáka, kolibříka (anglicky Hummingbird), místně známého jako „pták doktor". Kolibřík miluje sladký nektar z květů. A tento dort je také plný sladkého „nektaru" z ananasu a banánů. V našem receptu z Austrálie banány nahradila mrkev, která je také slaďoučká.

Ani nevím, zda má tento dezert nějaké české pojmenování. Pátrat nebudu, protože je nejvyšší čas pustit se do pečení.



Hummingbird Slice/Loaf

Název říká řezy, ale podle vybrané formy to může být také dort nebo chlebíček. Já jsem zvolila formu chlebíčkovou.

Na těsto si připravte:
  • 150 g másla
  • 2/3 hrnku hnědého cukru (stačí méně, protože ananas i mrkev jsou sladké samy o sobě)
  • ¾ hrnku nasekaných pekanových nebo jiných oříšků
  • 1 větší nastrouhaná mrkev
  • 225 gramová plechovka ananasu
  • 1 a 1/3 hrnku mouky
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • ½ hrnku podmáslí
  • 2 celá vejce
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme ořechy, nastrouhanou mrkev a nakrájený ananas.
Dále postupně vmícháme mouku, sodu, sůl, podmáslí a vajíčka.
Připravené těsto vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut.
Po upečení dáme vychladit a mezitím si připravíme polevu.



Poleva:
  • 160 g mascarpone nebo tvarohu
  • 20 g másla
  • ½ hrnku cukru
Všechny ingredience smícháme a potřeme vychladlý moučník.
Hotovo.



Tropický dezert plný mrkve, ananasu a ořechů s tvarohovou polevou! Kdy jindy si takovouto dobrůtku vychutnat než právě v horkých letních dnech. Krásně vychlazený chutná vážně božsky.

A zrcadlu (resp tácu) nezávidím rozhodování, který mrkvový dezert je ten nejlepší. Řekla bych, že každý, který je upečený s láskou.

Co dodat?
Dobrou chuť a krásné letní dny!

Komentáře