![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK2myfsqF1NJlu2EI4tdeMM3sV5g0TnZmS9nTdNU_m_JvQxD5W6-EiV9CB-tokiQm-JdBiPULETCdcBW2yjvpu8VvAp5I9ELEBAm4-is2r3c4txwsi2HK1-n-euPQljHOW05DOSI_AKNTuM-VpOVyvRLmriLXoWpYUzmxcZNXSjwwCTGcnf0Kh6miW/s16000/1%20easter-muffins.jpeg)
Velikonoční svátky a mlsání k sobě neodmyslitelně patří.
Každá země má své typické dobroty, které nesmí na svátečním stole chybět.
Když vezmu „jen" ta sladká jídla, tak v zemích českých a moravských je to určitě mazanec, Jidáše a beránek.
Beránka lze připravit z nejrůznějších druhů těsta, nejen z toho piškotového.
Hot cross buns a fruit cake. To jsou dvě tradiční velikonoční dobroty oblíbené u Australanů. Recepty nejen na ně najdete např zde Velikonoční hodování v aussie stylu nebo Krásné Velikonoce neboli Happy Easter.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO6HSgLnxISYZ3fFZzNN-qeMi4BzXfmIh6NYCN_v7GePEFGN_IyeXQ_0jrF9aOJefG7ClRPtklNPbwPjSC7j9q3_W-vZxe3uJXER7IKNHsJK4cuYPp0kP5sDr3aN6dLEJRDagwsugTDvAxeoLKWNC0xEc9RMXYJXiX6Wcs5VcaQZRTy_Z5x0JZTw6L/s16000/2%20velikonoce.jpeg)
Samozřejmě možností je mnohem více. Sváteční mlsání nemusí být vždy jen to léty a tradicemi ověřené.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTgPtGSLZL38J7zeCS3-JHDzvpwlkaT8vFpF0vqS27JUkucZq02UjJvGzk1TTapQjR0N9a7QIiDQ4-miakNqj3Zu4bJY6lYh-UqKqRvo6nfEoEgdSRFLRdSt_f0o6SBOHtCtfb14feEQ6mr6xR2DfffRhdcdz2iqRA-QlpuSoha_tDuLbkVwAx9rRJ/s16000/3%20aussie-easter.jpeg)
Jedním z velikonočních symbolů je zajíček. A k němu patří krásná křupavá mrkvička. Proč by tedy na velikonočním stole nemohl být třeba carrot cake (viz Zelenina jako lék, aneb několik důvodů, proč jíst mrkvový dort).
Nebo vynikající dortíky z mrkve a jablíček. Vážně dobrota.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgctbjl_IqpVchH5U_rP9SwtcSfyXTfL7_qi_gBHCyVkuE1hq3XTYCFuJOrPBTh8DJE_7-jaAqcnTyDFu8SFyBHodnrFw3tujR3102d5b6JW99u-fQgxuwG2zQQZHLRZroeZkVPtydujO6OyPThY5BjrSmaIP3i3TjMkE-LlgG3s3scpbNUZ7FynAhI/s16000/4%20muffins.jpeg)
Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si formu na muffiny, kterou klasicky vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Samozřejmě můžeme použít formu na beránka či klasickou chlebíčkovou. Z uvedeného množství surovin se mi připravené těsto vešlo do formy na 12 ks muffinů, a ještě do menší chlebíčkové.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMmyqus6BgLFNj4XbQjuaiZ0KP1JXo2tg0GN-jh4SxsmdwYPNHcEYR2MB4vrIZiruDOL6Qizy0a1HiuyP5bOI62nLdd_03Nwe2T89_Azobhzob7x_OIMxgQoz8m7NSBP3bjoqOAC1HODnvb4tCxejaSTqqrXlnDi1DkxIexNnVIfIIYpyXP7AwCJiZ/s16000/5%20carrot-apple-muffins.jpeg)
Olej se smíchá se skořicí a muškátovým oříškem. Může se také cca 3 minuty ohřívat. Koření se tím krásně provoní.
Vajíčka a cukr vyšleháme, potom přidáme olej s kořením. Dále vmícháme mouku se sodou, nasekané ořechy, a nakonec mrkev a jablíčka.
Připravené těsto vložíme do připravené formy a pečeme asi 30 minut.
Upečený dezert ozdobíme tvarohem. Lžička skořice se prohřeje s lžící javorového sirupu a vmíchá se do tvarohu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTFqOyuIpO16-qsOC8agAOd4RGqDpz7JzeIT9dHuUdQF7jJNaj2jPXaQItVHVn_8wrsRJWhvP8Vvsqz4qUn5N-Koc3hB1BeIoiE1h5g7SVe9qT-FvmsFx5QiiNHzxxTbzBPJt5XR9JqGcvePFGHwjNaVY1D2LyIHaGRnFRw8_bbP8hLzvgfSKTV2lg/s16000/6%20muffin-apple-carrot.jpeg)
Dortíček/muffin, chlebíček, dort, bábovka, … Vždy chutná skvěle.
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Konzumace je ale možná ještě rychlejší.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgctbjl_IqpVchH5U_rP9SwtcSfyXTfL7_qi_gBHCyVkuE1hq3XTYCFuJOrPBTh8DJE_7-jaAqcnTyDFu8SFyBHodnrFw3tujR3102d5b6JW99u-fQgxuwG2zQQZHLRZroeZkVPtydujO6OyPThY5BjrSmaIP3i3TjMkE-LlgG3s3scpbNUZ7FynAhI/s16000/4%20muffins.jpeg)
Mrkvovo jablíčkové dortíky
- 2/3 hrnku oleje
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ¾ hrnku hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mouky
- 1 lžička sody
- 2/3 hrnku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 a 1/3 hrnku nastrouhané mrkve
- ½ hrnku nastrouhaných jablek
Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si formu na muffiny, kterou klasicky vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Samozřejmě můžeme použít formu na beránka či klasickou chlebíčkovou. Z uvedeného množství surovin se mi připravené těsto vešlo do formy na 12 ks muffinů, a ještě do menší chlebíčkové.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMmyqus6BgLFNj4XbQjuaiZ0KP1JXo2tg0GN-jh4SxsmdwYPNHcEYR2MB4vrIZiruDOL6Qizy0a1HiuyP5bOI62nLdd_03Nwe2T89_Azobhzob7x_OIMxgQoz8m7NSBP3bjoqOAC1HODnvb4tCxejaSTqqrXlnDi1DkxIexNnVIfIIYpyXP7AwCJiZ/s16000/5%20carrot-apple-muffins.jpeg)
Olej se smíchá se skořicí a muškátovým oříškem. Může se také cca 3 minuty ohřívat. Koření se tím krásně provoní.
Vajíčka a cukr vyšleháme, potom přidáme olej s kořením. Dále vmícháme mouku se sodou, nasekané ořechy, a nakonec mrkev a jablíčka.
Připravené těsto vložíme do připravené formy a pečeme asi 30 minut.
Upečený dezert ozdobíme tvarohem. Lžička skořice se prohřeje s lžící javorového sirupu a vmíchá se do tvarohu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTFqOyuIpO16-qsOC8agAOd4RGqDpz7JzeIT9dHuUdQF7jJNaj2jPXaQItVHVn_8wrsRJWhvP8Vvsqz4qUn5N-Koc3hB1BeIoiE1h5g7SVe9qT-FvmsFx5QiiNHzxxTbzBPJt5XR9JqGcvePFGHwjNaVY1D2LyIHaGRnFRw8_bbP8hLzvgfSKTV2lg/s16000/6%20muffin-apple-carrot.jpeg)
Dortíček/muffin, chlebíček, dort, bábovka, … Vždy chutná skvěle.
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Konzumace je ale možná ještě rychlejší.
Komentáře
Okomentovat