Velikonoční mlsání jako od zajíčka. Samozřejmě toho velikonočního.


Velikonoční svátky a mlsání k sobě neodmyslitelně patří.

Každá země má své typické dobroty, které nesmí na svátečním stole chybět.

Když vezmu „jen" ta sladká jídla, tak v zemích českých a moravských je to určitě mazanec, Jidáše a beránek.

Beránka lze připravit z nejrůznějších druhů těsta, nejen z toho piškotového.

Hot cross buns a fruit cake. To jsou dvě tradiční velikonoční dobroty oblíbené u Australanů. Recepty nejen na ně najdete např zde Velikonoční hodování v aussie stylu nebo Krásné Velikonoce neboli Happy Easter.


Samozřejmě možností je mnohem více. Sváteční mlsání nemusí být vždy jen to léty a tradicemi ověřené.



Jedním z velikonočních symbolů je zajíček. A k němu patří krásná křupavá mrkvička. Proč by tedy na velikonočním stole nemohl být třeba carrot cake (viz Zelenina jako lék, aneb několik důvodů, proč jíst mrkvový dort).

Nebo vynikající dortíky z mrkve a jablíček. Vážně dobrota.



Mrkvovo jablíčkové dortíky

  • 2/3 hrnku oleje
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mouky
  • 1 lžička sody
  • 2/3 hrnku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 a 1/3 hrnku nastrouhané mrkve
  • ½ hrnku nastrouhaných jablek

Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si formu na muffiny, kterou klasicky vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Samozřejmě můžeme použít formu na beránka či klasickou chlebíčkovou. Z uvedeného množství surovin se mi připravené těsto vešlo do formy na 12 ks muffinů, a ještě do menší chlebíčkové.



Olej se smíchá se skořicí a muškátovým oříškem. Může se také cca 3 minuty ohřívat. Koření se tím krásně provoní.

Vajíčka a cukr vyšleháme, potom přidáme olej s kořením. Dále vmícháme mouku se sodou, nasekané ořechy, a nakonec mrkev a jablíčka.

Připravené těsto vložíme do připravené formy a pečeme asi 30 minut.

Upečený dezert ozdobíme tvarohem. Lžička skořice se prohřeje s lžící javorového sirupu a vmíchá se do tvarohu.



Dortíček/muffin, chlebíček, dort, bábovka, … Vždy chutná skvěle.
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Konzumace je ale možná ještě rychlejší.
 


A je jedno, zda si tento dezert připravíte jen tak kdykoliv během roku nebo v době velikonočních svátků.

Komentáře