Banksia



Za tímto stručným možná až strohým nadpisem je ukryto velmi rozsáhlé téma. Banksia totiž není pouze zajímavá dřevina s jedinečnými květy. Je také zdrojem jak inspirace, tak materiálu pro umělce či výrobce suvenýrů. Jenže to není zdaleka všechno. Využití má také v kosmetice a alternativní medicíně. Mimo to se Banksia objevuje v názvu jednoho australského designového studia. Myslím si, že tím můj výčet není zdaleka vyčerpán.
 


Rostlina:

Banksie jsou stálezelené nízko rostoucí keře nebo stromy vysoké až 25 m. Mnohdy o jejich vzhledu rozhoduje biotop, kde daný druh roste. To znamená, že někde může jako strom dorůst třeba do 10 m a na jiném místě je to nízký keř.

Jde o další velký rod, který zahrnuje více než 170 druhů! Většina z nich roste v mírném podnebním pásu.

V Austrálii jsou dvě hlavní oblasti rozšíření, ve kterých rostou zcela odlišné druhy. Převážnou většinu z nich najdeme v Západní Austrálii. Druhá oblast s menším počtem druhů, zato známějších a rozšířenějších (např. Banksia integrifolia a Banksia spinulosa) se nachází na východě země.

Květy banksií jsou nejčastěji žluté, krémové, červené, růžové nebo hnědé. Mnoho z nich kvete během podzimu a zimy.

Drobné květy jsou sestaveny do vzpřímených hroznových květenství válcovitého, kulovitého nebo konického tvaru, jejichž délka se pohybuje od 5 až do 40 cm.


Foto z knihy Austrálie, země a život

Díky tomu, že květy banksie produkují spoustu nektaru, jsou důležitým zdrojem potravy pro nejrůznější druhy zvířat, včetně ptáků, netopýrů, vačic a řady bezobratlých.

Přestože jsou v květenství sta a tisíce květů, jen z málokterého se vyvine zralý plod.

Plody banksií jsou tvrdé a dřevité a svým vzhledem připomínají šišky.

Plody chrání semena před zvířaty a také před ohněm. U mnoha druhů se plody neotevřou, dokud nevyhoří nebo úplně nevyschnou.

Banksie si časem vytvořily dvě strategie, jak přežít požáry, k nimž v Austrálií dochází odedávna. Část banksií při požáru zahyne. Mají však po okolí rozptýlené tobolky se semeny, která po ohni rychle vyklíčí a nové rostliny zaujmou místa těch spálených. Nesmí ale k požárům docházet častěji, než nové rostliny vytvoří semena. Jiné druhy zase mají hrubou, ohni odolnou kůru a po požáru velmi rychle regenerují.



Banksia brownii je pojmenována po slavném botanikovi Robertu Brownovi (1773-1858), který doprovázel Matthewa Flinderse do Austrálie. Tento druh se vyskytuje jen na několika místech Západní Austrálie.

Některé druhy, například Banksia ericifolia a Banksia menziesii, jsou známé pro své velkolepé květinové hlavy, které produkují velký objem nektaru a lákají mnoho ptáků a drobných savců.

Nebudu tady ale encyklopedicky vyjmenovávat všech více než 170 druhů. Aby jich nebylo málo, tak dokonce byla vyšlechtěna řada nových kultivarů.


(Banksia Giant Candles, The Teasel Banksia a Scarlet Banksia)

Jedná se o původní australskou rostlinu, která zde existuje více než 40 milionů let.

Pro Evropany byly banksie objeveny až výpravou kapitána Cooka v roce 1770. Jejím členem byl také anglický přírodovědec a botanik Sir Joseph Banks (1743-1820), po němž rostlina nese své jméno. V letech 1768-1771 se zúčastnil zmíněné první výpravy Jamese Cooka. Když se vrátil do Anglie, rostliny a zvířata, které popsal, způsobily senzaci. Dodnes jsou některé sušené a lisované exempláře, které nasbíral Banks uloženy v Národním herbáři NSW. Pojmenování po svém objeviteli nese přibližně 80 druhů rostlin.

Dlužím český název. Ten je tentokrát téměř totožný, tedy banksie. Nebyla by to ale čeština, aby neměla ještě jiné a velmi specifické jméno. Nevím proč, ale zřídka se banksii říká také paučkovec.

Některé druhy banksií se pěstují na plantážích v Západní a Jižní Austrálii, ale také na Havaji a v Izraeli a sklízejí se jako řezané květiny do kytic, ve kterých vydrží dlouho čerstvé.

Připomenu, že banksia je oficiálním květinovým emblémem Sydney (viz Did you know? – Věděli jste? – 17. díl).


Foto z knihy A Walk in Old Sydney, Michael Tatlow

Suvenýry a ozdobné či umělecké předměty:

Ačkoliv je banksia sama o sobě uměleckým dílem, ostatně jako celá příroda, stala se součástí mnoha z nich. Takto ji spolu s jinými australskými květinami zachytila na svém obraze nazvaném „Native Flowers of NSW" australská malířka a grafička Margaret Preston (1875-1963).



Dřevo nebo suché „šišky" banksie jsou oblíbeným materiálem pro výrobu nejrůznějších originálních předmětů jako jsou kupříkladu podložky pod hrnečky, magnetky, zátky na láhve, …...



Když se detailně podíváte na to, co vytvořila umělkyně největší, tedy příroda, tak se až tají dech. Vždyť i zdánlivě obyčejná „šiška“ banksie je krásná. Uznejte, že v případě banksie je Matka Příroda všem umělcům a výrobcům hodně nápomocná.



Kosmetika:

Na poli kosmetiky představuje banksia výborný zdroj látek s antioxidačním působením. Často je součástí anti-age produktů a výrobků určených pro suchou či popraskanou a k poškození náchylnou pokožku. Zlepšuje její pevnost a pružnost a činí ji odolnou proti škodlivým vlivům. Chrání kožní buňky před předčasným stárnutím. Podporuje vyrovnanou hydrataci pleti a zabraňuje jejímu vysoušení, změkčuje ji a zjemňuje. Mírní viditelnost vrásek a podporuje přirozenou tvorbu kolagenu.

Banksia se stala součástí mnoha kosmetických výrobků, od krémů až po tělové a vlasové šampony.



Alternativní medicína:

Banksia je často součástí nejrůznějších tinktur, interiérových parfémů, …. Kupříkladu tinktura z Banksia Serrata se přidává do australské obdoby Bachových esencí. Je vhodná pro lidi, kteří jsou v jádru zodpovědní a pracovití, ale zklamaní, frustrovaní, sklíčení, mají tendence ke stagnaci, jsou unavení životem a mají problém se vyrovnat s překážkami. Hodí se pro lidi flegmatické, uzavřené do sebe, s nedostatkem vitality a motivace. Používá se také po mozkové mrtvici, při nervovém zhroucení nebo vyhoření. U žen může pozitivně ovlivnit negativní pocity při klimakteriu. Banksia Serrata dodává energii a nadšení. 



K velkému tématu s názvem Banksia se určitě zase někdy vrátím. Co ale rozhodně ještě musím zmínit je Banksia Blue Studio.

Založily jej dvě úžasné dámy, Suzanne Bobsien & Lisa McDonald. Inspirace nacházejí v jedinečné přírodě Austrálie. V jejich tvorbě se snoubí umění a design se sílou a krásou přírody. Musím přiznat, že já bych si jen velmi těžko vybírala. Líbí se mi totiž vše, co nabízejí. Posuďte sami Banksiabluestudio.com.au



V úvodu jsem psala, že Banksia je rozsáhlé téma. Dalo by se říct, že je to nevyčerpatelný zdroj informací a námět klidně na minisérii, kde by se jednotlivé díly mohly jmenovat:

Banksia: Zajímavá rostlina. B: Inspirace pro malíře. B: Výrobky a umělecké předměty. B: Kosmetika. B: Alternativní medicína. Banksia Blue Studio.

Určitě by nemělo chybět: Banksia a původní obyvatelé Austrálie. Využití banksie v kuchyni.

Na co jsem ještě zapomněla?



Banksia je každopádně zajímavá dřevina s nádhernými květy. Symbolizuje regeneraci, znovuzrození a objevování.

Komentáře