Beer Damper tedy pivo nejen jako drink



Pivo, pivečko. Světlé, tmavé. Nápoj oblíbený snad po celém světě.

Je známá věc, že se pivo využívá také pro přípravu nejrůznějších pokrmů.

Receptů na vařená či pečená jídla, ve kterých je pivo důležitou ingrediencí je velké množství. V České republice mezi oblíbené pochoutky určitě patří buřty na černém pivu nebo medové koleno na pivě, …

V Austrálii třeba Beef and beer stew (hovězí na pivu) nebo Mussels with beer (hm, mušle na pivu, to zní zajímavě), …

Jeden vyzkoušený „pivní" recept z Austrálie přikládám. Dnes se obejdeme bez australských, v českých končinách složitěji dostupných ingrediencí jako jsou třeba semínka mimózy nebo dejme tomu strawberry gum apod.

Co ale rozhodně potřebovat budeme je pivo!



Z piva se dají připravit i sladké dezerty. Sama jsem zatím žádný nezkoušela, ale existuje třeba pivní štrůdl nebo cupcake z černého piva s brusinkami a čokoládou. Sladké pivní mlsání nečekejte. Upečeme si totiž tradiční chleba australského outbacku, tedy beer dumper. Je moc dobrý a na přípravu docela jednoduchý.

Beer Damper neboli Bush bread si připravovali převážně lidé ve vnitrozemí Austrálie (outback). Tady totiž neměli možnost kdykoliv si „skočit" pro bochník chleba do obchodu. A tak si ho sami vyrobili s použitím minimálních ingrediencí v táborové peci nebo v rozpálených uhlících ohně.

Tradiční australský damper se připravuje z mouky, nejčastěji samo-kypřící, cukru, másla a mléka. V tom pivním mléko a máslo nahrazuje pivo a někdy i olej.



Beer Damper neboli chleba či bagetka z piva a petržele

Smícháme:
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžičky sody
  • 1 lžičku soli
Dále potřebujeme
  • 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • ¼ hrnku nasekané petrželové natě
  • 1 lžíce moučkového cukru
Promícháme a přidáme k připravené mouce.
Do sypké hmoty uděláme uprostřed důlek, do kterého vlijeme 375 ml piva.
Vypracujeme těsto (svou konzistencí připomíná těsto kynuté) a vytvarujeme ho do bochánku či bagetky a dáme na plech, popřípadě vložíme do chlebíčkové formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 40 až 45 minut. A to je celé.



Doporučuji podávat ještě teplý. Namazaný máslem nemá chybu.
Budete překvapeni jemnou a lahodnou chutí, kterou pivo v tomto tradičním chlebu vytvoří.

Recept jsem objevila na stránkách Women´s weekly, kde mimo jiné také stálo: „What could possibly be more Australian than this beer damper?"

Hm, co by mohlo být více australské? Možná Vegemite, ale kdo ví. Beer damper rozhodně k těm tradičním australským pokrmům patří.



Máte vychlazené pivko?
Máte upečenou bagetku z piva?
Pokud jste na obě otázky odpověděli „ano", tak už jen dodám: Dobrou chuť a na zdraví!

Komentáře