![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdbm7W5WMVva0phHvs7dajCc5c6U3-qckWDuzZ-AnaCATMEQ_0Y6z0jULEKwyBPVk21rCPZs9CoeJu2UGxflBHWj5OeSxlhmEmOOo1n7Q4NU2T44niu3NgauCLR2f0djcwQdbq5FmU2b7YIMGbNNXDIOVzkxHYgPHY0ljgMHrfsiLGeZYQMUFNi3aXGek/s16000/1%20beer-damper%20(1).jpg)
Pivo, pivečko. Světlé, tmavé. Nápoj oblíbený snad po celém světě.
Tradiční australský damper se připravuje z mouky, nejčastěji samo-kypřící, cukru, másla a mléka. V tom pivním mléko a máslo nahrazuje pivo a někdy i olej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVAoWSSKrky7WRT-TVM2xLQmSd4KFMHflHngJUe0KjW9nkfDH-3xdIMozqyo1BYTsNvf1CFBC_cHtY1xil4I0FcQUtr64LtjSaL-pxeofVrqqGAjOyLQunEBquXkZWGs_GvSOXJR0ycy-AV3RFOUo2ypPVxDv_N7qwHcSKuPe_4JO09ppR-m4c9MQum7A/s16000/3%20beer-dapper%20(1).jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnAUGWDCDMgTBarcFEMOpUmJGLpk4wQnvA77TBxigdi774doP9qkoUurJx3JMyTrzwLslDVxwE9bFz1vEVELohIhR5VaQogqXNhiJ0gRPolOzZknfZ2LdfZdnKOjto--XuuRtNaXbuJ--Arj1pWVQ5Evt2_NY0Zc_INTxNHbbYThYDdobJDfYRd7i79Z0/s16000/4%20aussie-beer-damper%20(1).jpg)
Doporučuji podávat ještě teplý. Namazaný máslem nemá chybu.
Budete překvapeni jemnou a lahodnou chutí, kterou pivo v tomto tradičním chlebu vytvoří.
Recept jsem objevila na stránkách Women´s weekly, kde mimo jiné také stálo: „What could possibly be more Australian than this beer damper?"
Hm, co by mohlo být více australské? Možná Vegemite, ale kdo ví. Beer damper rozhodně k těm tradičním australským pokrmům patří.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5jlL8r5GQGbA4Hr5uSdJ-ZT9Z7Z_3xnlQyaQbNRaXTno0pjRATZrBdPOVTTxrLJrZ54tHm4xtJ1P_4R7TkIxcjxMWO12p98wQwPBaM7WPbpvVJ-Hvg2R7FKCTmqFK6oIEUE9k66boJGwS226E50XzDauarVOwJ-XJtQRM4t_p-DCSAbemszFzV8LqOio/s16000/5%20beer-damper%20(1).jpg)
Máte vychlazené pivko?
Máte upečenou bagetku z piva?
Pokud jste na obě otázky odpověděli „ano", tak už jen dodám: Dobrou chuť a na zdraví!
Je známá věc, že se pivo využívá také pro přípravu nejrůznějších pokrmů.
Receptů na vařená či pečená jídla, ve kterých je pivo důležitou ingrediencí je velké množství. V České republice mezi oblíbené pochoutky určitě patří buřty na černém pivu nebo medové koleno na pivě, …
V Austrálii třeba Beef and beer stew (hovězí na pivu) nebo Mussels with beer (hm, mušle na pivu, to zní zajímavě), …
Jeden vyzkoušený „pivní" recept z Austrálie přikládám. Dnes se obejdeme bez australských, v českých končinách složitěji dostupných ingrediencí jako jsou třeba semínka mimózy nebo dejme tomu strawberry gum apod.
Co ale rozhodně potřebovat budeme je pivo!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYd6JvxM9Y6ZtSYkIy-CcxQYwWrvkPsxQ5rXglydS333bStI2Q4hjYHCwwMBGZoaKnZfEvMyYqYNIhIRz43BPpIQ-3j1GtBu529aRQq1bgkmsXtLVZc1J7tnwK7PXoft6fVwol8_gTJbz0kP9jp6xCUIKrhtf-9FMmPVzfROzIvc8DmOGVWPSRCPZyRSE/s16000/2%20australian-beer%20(1).jpg)
Z piva se dají připravit i sladké dezerty. Sama jsem zatím žádný nezkoušela, ale existuje třeba pivní štrůdl nebo cupcake z černého piva s brusinkami a čokoládou. Sladké pivní mlsání nečekejte. Upečeme si totiž tradiční chleba australského outbacku, tedy beer dumper. Je moc dobrý a na přípravu docela jednoduchý.
Receptů na vařená či pečená jídla, ve kterých je pivo důležitou ingrediencí je velké množství. V České republice mezi oblíbené pochoutky určitě patří buřty na černém pivu nebo medové koleno na pivě, …
V Austrálii třeba Beef and beer stew (hovězí na pivu) nebo Mussels with beer (hm, mušle na pivu, to zní zajímavě), …
Jeden vyzkoušený „pivní" recept z Austrálie přikládám. Dnes se obejdeme bez australských, v českých končinách složitěji dostupných ingrediencí jako jsou třeba semínka mimózy nebo dejme tomu strawberry gum apod.
Co ale rozhodně potřebovat budeme je pivo!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYd6JvxM9Y6ZtSYkIy-CcxQYwWrvkPsxQ5rXglydS333bStI2Q4hjYHCwwMBGZoaKnZfEvMyYqYNIhIRz43BPpIQ-3j1GtBu529aRQq1bgkmsXtLVZc1J7tnwK7PXoft6fVwol8_gTJbz0kP9jp6xCUIKrhtf-9FMmPVzfROzIvc8DmOGVWPSRCPZyRSE/s16000/2%20australian-beer%20(1).jpg)
Z piva se dají připravit i sladké dezerty. Sama jsem zatím žádný nezkoušela, ale existuje třeba pivní štrůdl nebo cupcake z černého piva s brusinkami a čokoládou. Sladké pivní mlsání nečekejte. Upečeme si totiž tradiční chleba australského outbacku, tedy beer dumper. Je moc dobrý a na přípravu docela jednoduchý.
Beer Damper neboli Bush bread si připravovali převážně lidé ve vnitrozemí Austrálie (outback). Tady totiž neměli možnost kdykoliv si „skočit" pro bochník chleba do obchodu. A tak si ho sami vyrobili s použitím minimálních ingrediencí v táborové peci nebo v rozpálených uhlících ohně.
Tradiční australský damper se připravuje z mouky, nejčastěji samo-kypřící, cukru, másla a mléka. V tom pivním mléko a máslo nahrazuje pivo a někdy i olej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVAoWSSKrky7WRT-TVM2xLQmSd4KFMHflHngJUe0KjW9nkfDH-3xdIMozqyo1BYTsNvf1CFBC_cHtY1xil4I0FcQUtr64LtjSaL-pxeofVrqqGAjOyLQunEBquXkZWGs_GvSOXJR0ycy-AV3RFOUo2ypPVxDv_N7qwHcSKuPe_4JO09ppR-m4c9MQum7A/s16000/3%20beer-dapper%20(1).jpg)
Beer Damper neboli chleba či bagetka z piva a petržele
Smícháme:- 3 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžičky sody
- 1 lžičku soli
- 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu
- ¼ hrnku nasekané petrželové natě
- 1 lžíce moučkového cukru
Do sypké hmoty uděláme uprostřed důlek, do kterého vlijeme 375 ml piva.
Vypracujeme těsto (svou konzistencí připomíná těsto kynuté) a vytvarujeme ho do bochánku či bagetky a dáme na plech, popřípadě vložíme do chlebíčkové formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 40 až 45 minut. A to je celé.
Vypracujeme těsto (svou konzistencí připomíná těsto kynuté) a vytvarujeme ho do bochánku či bagetky a dáme na plech, popřípadě vložíme do chlebíčkové formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 40 až 45 minut. A to je celé.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnAUGWDCDMgTBarcFEMOpUmJGLpk4wQnvA77TBxigdi774doP9qkoUurJx3JMyTrzwLslDVxwE9bFz1vEVELohIhR5VaQogqXNhiJ0gRPolOzZknfZ2LdfZdnKOjto--XuuRtNaXbuJ--Arj1pWVQ5Evt2_NY0Zc_INTxNHbbYThYDdobJDfYRd7i79Z0/s16000/4%20aussie-beer-damper%20(1).jpg)
Doporučuji podávat ještě teplý. Namazaný máslem nemá chybu.
Budete překvapeni jemnou a lahodnou chutí, kterou pivo v tomto tradičním chlebu vytvoří.
Recept jsem objevila na stránkách Women´s weekly, kde mimo jiné také stálo: „What could possibly be more Australian than this beer damper?"
Hm, co by mohlo být více australské? Možná Vegemite, ale kdo ví. Beer damper rozhodně k těm tradičním australským pokrmům patří.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5jlL8r5GQGbA4Hr5uSdJ-ZT9Z7Z_3xnlQyaQbNRaXTno0pjRATZrBdPOVTTxrLJrZ54tHm4xtJ1P_4R7TkIxcjxMWO12p98wQwPBaM7WPbpvVJ-Hvg2R7FKCTmqFK6oIEUE9k66boJGwS226E50XzDauarVOwJ-XJtQRM4t_p-DCSAbemszFzV8LqOio/s16000/5%20beer-damper%20(1).jpg)
Máte vychlazené pivko?
Máte upečenou bagetku z piva?
Pokud jste na obě otázky odpověděli „ano", tak už jen dodám: Dobrou chuť a na zdraví!
Komentáře
Okomentovat