Pivo, pivečko. Světlé, tmavé. Nápoj oblíbený snad po celém světě.
Tradiční australský damper se připravuje z mouky, nejčastěji samo-kypřící, cukru, másla a mléka. V tom pivním mléko a máslo nahrazuje pivo a někdy i olej.
Doporučuji podávat ještě teplý. Namazaný máslem nemá chybu.
Budete překvapeni jemnou a lahodnou chutí, kterou pivo v tomto tradičním chlebu vytvoří.
Recept jsem objevila na stránkách Women´s weekly, kde mimo jiné také stálo: „What could possibly be more Australian than this beer damper?"
Hm, co by mohlo být více australské? Možná Vegemite, ale kdo ví. Beer damper rozhodně k těm tradičním australským pokrmům patří.
Máte vychlazené pivko?
Máte upečenou bagetku z piva?
Pokud jste na obě otázky odpověděli „ano", tak už jen dodám: Dobrou chuť a na zdraví!
Je známá věc, že se pivo využívá také pro přípravu nejrůznějších pokrmů.
Receptů na vařená či pečená jídla, ve kterých je pivo důležitou ingrediencí je velké množství. V České republice mezi oblíbené pochoutky určitě patří buřty na černém pivu nebo medové koleno na pivě, …
V Austrálii třeba Beef and beer stew (hovězí na pivu) nebo Mussels with beer (hm, mušle na pivu, to zní zajímavě), …
Jeden vyzkoušený „pivní" recept z Austrálie přikládám. Dnes se obejdeme bez australských, v českých končinách složitěji dostupných ingrediencí jako jsou třeba semínka mimózy nebo dejme tomu strawberry gum apod.
Co ale rozhodně potřebovat budeme je pivo!
Z piva se dají připravit i sladké dezerty. Sama jsem zatím žádný nezkoušela, ale existuje třeba pivní štrůdl nebo cupcake z černého piva s brusinkami a čokoládou. Sladké pivní mlsání nečekejte. Upečeme si totiž tradiční chleba australského outbacku, tedy beer dumper. Je moc dobrý a na přípravu docela jednoduchý.
Receptů na vařená či pečená jídla, ve kterých je pivo důležitou ingrediencí je velké množství. V České republice mezi oblíbené pochoutky určitě patří buřty na černém pivu nebo medové koleno na pivě, …
V Austrálii třeba Beef and beer stew (hovězí na pivu) nebo Mussels with beer (hm, mušle na pivu, to zní zajímavě), …
Jeden vyzkoušený „pivní" recept z Austrálie přikládám. Dnes se obejdeme bez australských, v českých končinách složitěji dostupných ingrediencí jako jsou třeba semínka mimózy nebo dejme tomu strawberry gum apod.
Co ale rozhodně potřebovat budeme je pivo!
Z piva se dají připravit i sladké dezerty. Sama jsem zatím žádný nezkoušela, ale existuje třeba pivní štrůdl nebo cupcake z černého piva s brusinkami a čokoládou. Sladké pivní mlsání nečekejte. Upečeme si totiž tradiční chleba australského outbacku, tedy beer dumper. Je moc dobrý a na přípravu docela jednoduchý.
Beer Damper neboli Bush bread si připravovali převážně lidé ve vnitrozemí Austrálie (outback). Tady totiž neměli možnost kdykoliv si „skočit" pro bochník chleba do obchodu. A tak si ho sami vyrobili s použitím minimálních ingrediencí v táborové peci nebo v rozpálených uhlících ohně.
Tradiční australský damper se připravuje z mouky, nejčastěji samo-kypřící, cukru, másla a mléka. V tom pivním mléko a máslo nahrazuje pivo a někdy i olej.
Beer Damper neboli chleba či bagetka z piva a petržele
Smícháme:- 3 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžičky sody
- 1 lžičku soli
- 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu
- ¼ hrnku nasekané petrželové natě
- 1 lžíce moučkového cukru
Do sypké hmoty uděláme uprostřed důlek, do kterého vlijeme 375 ml piva.
Vypracujeme těsto (svou konzistencí připomíná těsto kynuté) a vytvarujeme ho do bochánku či bagetky a dáme na plech, popřípadě vložíme do chlebíčkové formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 40 až 45 minut. A to je celé.
Vypracujeme těsto (svou konzistencí připomíná těsto kynuté) a vytvarujeme ho do bochánku či bagetky a dáme na plech, popřípadě vložíme do chlebíčkové formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 40 až 45 minut. A to je celé.
Doporučuji podávat ještě teplý. Namazaný máslem nemá chybu.
Budete překvapeni jemnou a lahodnou chutí, kterou pivo v tomto tradičním chlebu vytvoří.
Recept jsem objevila na stránkách Women´s weekly, kde mimo jiné také stálo: „What could possibly be more Australian than this beer damper?"
Hm, co by mohlo být více australské? Možná Vegemite, ale kdo ví. Beer damper rozhodně k těm tradičním australským pokrmům patří.
Máte vychlazené pivko?
Máte upečenou bagetku z piva?
Pokud jste na obě otázky odpověděli „ano", tak už jen dodám: Dobrou chuť a na zdraví!
Komentáře
Okomentovat