Halloween a téměř čarodějné pečeníčko-pečení



Dezert z hrušek, ostružin/borůvek a oříšků. To zní dobře. Jak ale tato dobrota souvisí se svátkem zvaným Halloween?
 
Vlastně vůbec nijak, jen zapracovala náhoda.

Představte si, že se blíží konec října, počasí nic moc a vás honí mlsná. Je tu jeden zajímavý a na přípravu nenáročný moučník. Ověřených návodů na nejrůznější dezerty je doma sice dost, jenže vy nutně, ale opravdu nutně musíte péct zrovna podle toho jednoho jediného a zatím nevyzkoušeného. Má to ale jeden háček. Chybí ostružiny! Co teď? Malá improvizace. Čáry máry. Ostružiny se mění v borůvky.

Přiznám se, že když jsem připravovala těsto, malinko mě vyděsila barva, která se objevila poté, co jsem do něj borůvky přidala. Díky všem ingrediencím sice krásně vonělo, ale jeho barva byla, mírně řečeno, zajímavá. Hodně zajímavá. Vyčarovaly ji jednak borůvky, které jsou dokonalé barvivo. A také to, že jsem je před přidáním do těsta trošku neobalila v mouce. A hlavně borůvky se do těsta musí přidat až těsně před vložením do trouby. Jinak natropí „barevnou neplechu".

Zkrátka chybička se vloudila. Postupovala jsem podle návodu, který používá ostružiny.

Jaká náhoda! 31.10. je přece Halloween! Tento nezdravě až možná jedovatě vypadající dezert je vlastně zcela namístě. Možná nezapracovala náhoda, ale kouzla a čáry.



Byla by škoda, nechat se odradit nezvyklou barvou dezertu. Ostatně existuje šmoulí zmrzlina, a ta má barvu mnohem jedovatější a jak ji děti milují.

Vyzkoušejte a dáte mi za pravdu, že v žádném případě nejde o pečení se strašidelným výsledkem.

Muffins/chlebíček s ostružinami (borůvkami), hruškami a pekanovými ořechy

  • 2 hrnky mouky (polohrubé nebo hladké)
  • 1 a ½ lžičky sody bikarbony
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 a půl středně velké hrušky, kterou nakrájíme na kostičky
  • ½ hrnku mražených nebo čerstvých ostružin (borůvek)
  • ¾ hrnku nasekaných nebo mletých pekanových oříšků
  • 2 celá vajíčka
  • ¾ hrnku mléka
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • asi 2 lžičky strouhané citronové kůry

Ingredience máme připraveny, halloweenská pekařská alchymie může začít.
  1. Do mísy si připravíme sypké ingredience, tedy mouku, sodu, cukr, skořici.
  2. V další misce smícháme na kostičky nakrájené hrušky, oříšky a ostružiny/borůvky (pokud použijeme borůvky a nechceme, aby výsledný dezert byl jedovatě modrý, přidáme je do těsta až nakonec).
  3. V extra míse smícháme vajíčko, mléko, rozpuštěné máslo, šťávu a kůru z citronu.
  4. Promícháme s připravenými sypkými ingrediencemi. Nakonec přidáme ovoce s oříšky.
  5. Těstem plníme muffinkovou nebo chlebíčkovou formu.
  6. Muffinky se pečou asi 25 minut, chlebíček zhruba 40 minut.


Čáry, máry, je upečeno. Šedomodrá barva těsta se v troubě proměnila v takovou téměř jedovatou modrou. Čímž vznikl ideální dezert pro Halloweenskou party.

Jak známo Halloween je keltský svátek, který svou historií sahá až do doby před naším letopočtem. Den 31. říjen byl hranicí mezi dvěma hlavními periodami, létem a zimou. Keltové tento den vnímali jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, košťata, duchové, černé kočky, kostlivci, oheň, …



Tento dezert původně není určen pro strašidelný halloweenský den. Tím se vlastně stal jen kouzlem náhody vzniklé drobnou chybou při přípravě. Vsadím se, že kdybych takto „jedovatě" modré muffinky chtěla vytvořit záměrně, nepovedlo by se mi to.



„Zajímavá" barva nic neubrala na výtečné chuti. A troška legrace při pečení také neuškodí.

Dodám, že tahle ovocná dobrota chutná nejlépe ještě teplá. Ze své lahodnosti samozřejmě nic neztrácí ani po vychladnutí a třeba ještě s bonusovým dozdobením tvarohovým krémem a ovocem.



Možná díky použitému ovoci (hruška, ostružiny/borůvky, citron), je to ideální mlsání pro konec léta a pošmourné podzimní dny.

Dobrou chuť!

Komentáře