Sydney v čase předvánočním



Zdá se mi to nebo rok opět uběhl jako voda?! A dost možná ještě rychleji! Ať se nám to líbí nebo ne, Vánoce opět klepou na vrátka.
 
Už někdy v polovině listopadu začalo v Sydney velké vánoční zdobení. Přemýšlím, kde a kdy jsem se s vánoční výzdobou setkala nejdříve.

Na sto procent první byly samozřejmě obchody a obchodní centra, a to už někdy v průběhu října.



Když ale pominu shopping centra, tak na první vánočně vyšňořený strom jsem narazila asi na Circular Quay před Customs House. Kdy přesně jej nainstalovali netuším, já jsem jej objevila 16. listopadu.



Dost možná ve stejnou dobu probíhalo zdobení „vánočního stromečku" v QVB. Na rozdíl o předchozích let se ale o výzdobu nepostaral Swarovski (viz Šperky pro vánoční strom). I když to tak úplně pravda není, protože stromu vévodí již klasická a léty ověřená „Swarovski" hvězda.



Vánoční strom inspirovaný prastarou australskou borovicí, tedy Wollemi Pine, tentokrát oblékli do svátečního šatu domorodí umělci. Hlavním tématem je australská příroda v čele s kouzelnou kytičkou, která se jmenuje Flannel Flower. Ručně malovaných květů je 45 a jejími tvůrci jsou Jude Jarrett a Jeffrey Samuels.



Podobně vysokánský strom jako v QVB je dominantou Martin Place. Je ozdoben již tradičními obřími vánočními koulemi, které doplňují květy australských rostlin. Strom i květiny jsou samozřejmě umělé. V letním horkém počasí by od poloviny listopadu do Vánoc zřejmě ve svěží formě nevydržel ani strom ani kytičky.



Neméně originální výzdobu má pasáž v centru Sydney. Mám na mysli Strand Arcade. Je to památkově chráněná obchodní pasáž ve viktoriánském stylu, která se nachází na Pitt Street. Ve vánočním čase ji vždy rozzáří obří stylizované listy, květy a plody eukalyptů.



Motivy australských květin jsou, zdá se, typické pro sydneyskou vánoční výzdobu roku 2023. Ani na The Rocks totiž na vánočním stromku nechybí typičtí zástupci australské flory.



A tak bych mohla procházet Sydney krok za krokem a popisovat jednotlivé vánoční stromky a výzdobu.
Darling Harbour, Coogee Beach, Paddy´s, St Mary´s Cathedral, …



Milovníkům zimních Vánoc zřejmě v australském reálu něco schází. Mám na mysli sníh, mráz a svařák. Mně naopak letní Vánoce naprosto vyhovují. Lépe si tu výzdobu a atmosféru užiju hezky za teplého počasí v záplavě slunečních paprsků než zmrzlá někde u stánku s předraženým svařeným vínem.



Ať v teple nebo v zimě, v Sydney nebo v Praze, k prosinci neodmyslitelně patří vánoční výzdoba, dobroty, sváteční nálada, koledy a tradiční vánoční písničky.

Oh, jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one-horse open sleigh, hey!
Jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one-horse open sleigh
Oh, what fun it is to ride
In one horse open sleigh!


Nebo snad

Zvonky dětských let, rozezvoňte svět,
těm co už jsou dospělí, ať je znova pět!
Zvoňte zlehýnka, stačí chvilinka,
vzpomínka jak rolničky, v srdci zacinká.

Rolničky, rolničky kdopak vám dal hlas?
Kašpárek maličký nebo děda Mráz?
Rolničky, rolničky, co to zvoní v nich?
Maminčiny písničky Vánoce a sníh.


Komentáře