Vánoční pečení s vůní Austrálie aneb dobrota zvaná Macadamia Wattleseed shortbread



Akácie, tedy hezky „australsky" Wattle, je úžasná rostlina s nádhernými květy. Její semínka mají velké využití v kuchyni, a navíc jsou zdravá.
 


Semena wattle (wattleseed) jsou považována za australský Bush Tucker. Bushfood nebo také Bush Tucker je anglické označení pro tradiční stravu domorodých obyvatel Austrálie, kterou tvoří místní plody, semena a jiné jedlé částí rostlin, hub a živočichů. Tyto produkty jsou součástí jejich tradiční kuchyně a jsou také využívány v tradičním lékařství.

Wattleseed mají vysokou nutriční hodnotu s vysokým obsahem vápníku, zinku, železa a draslíku. Jsou vynikající pro diabetiky. Některé druhy Wattle pomáhají při léčbě revmatismu, nachlazení a bolestí včetně bolesti hlavy či zubů.

Wattleseed (semínka akácie) lze použít při přípravě spousty báječných jídel (chléb, palačinky, zmrzlina, …)!

Ostatně není to poprvé, co jsem je při pečení také využila (viz např. Wattleseed biscuits – pečeníčko pečení silně návykové dobroty).



Vyzkoušela jsem nejen tyto vynikající slané sušenky.

Neméně dobré a podobně návykové jsou máslové sušenky. Je to vlastně australská obměna shortbread (máslových sušenek), ve kterých jsou kromě tradičních ingrediencí ještě makadamové oříšky, a právě semínka akácie.


Macadamia Wattleseed shortbread

Co pro výrobu této dobroty musíte mít doma?
  • 250 g másla
  • 75 g cukru
  • 1 lžička vanilla extract
  • 3 lžičky wattleseed tedy semínek mimózy
  • 1 hrnek drobně nasekaných makadamových ořechů (lze použít i např lískové nebo pekanové ořechy)
  • 260 g hladké mouky
  • cukr na ozdobení
Troubu předehřejeme na 160 °C.

Máslo, cukr a vanilla extract vyšleháme do pěny. Přidáme semínka mimózy, oříšky a nakonec mouku. Vypracujeme těsto, které dáme asi na půl hodiny do chladna odpočinout.

Z připraveného těsta tvarujeme kuličky, které poklademe na plech a pečeme asi 20 minut.

Upečené ještě teplé obalíme v cukru.



Hmm, a to je vůně. Semínka totiž neskutečně až omamně voní nejen při pečení ale už i při vypracovávání těsta.

Tuto dobrotu jsem zařadila na seznam vánočního cukroví. A rozhodně mezi vanilkovými rohlíčky, lineckým pečivem a jinými tradičními dobrotami s vůní Vánoc nezapadly.



Začátek prosince je ve znamení adventu a také příprav vánočního pečiva. Přeji všem jen krásný, a hlavně pohodový předvánoční čas.

Komentáře