Procházka s jedinečnými výhledy, to je coastal walk z Bondi na Coogee

Chcete ruch velkoměsta? V Sydney to samozřejmě není žádný problém. Centrum města je rušné až-až. Nechce se vám odjet ze Sydney, a přitom toužíte po klidu přírody? Ani to v Sydney není problém. Město je doslova protkáno řadou nádherných národních parků s typickou australskou přírodou.

Chce se vám jen tak lenošit na pláži? V tom případě stačí si vybrat jednu z těch možná sta pláží, kterými město disponuje.


Tou asi nejznámější je Bondi beach. Tady se dá celý den jen tak lenošit v slunečních paprscích nebo si užívat v mořských vlnách.




Pokud jste milovníky chůze, pak se právě Bondi beach může stát startem či cílem jedné procházky plné nevšedních výhledů.


Ostatně proč se lopotit na „mučících strojích“ mezi čtyřmi stěnami posilovny, když mnohem přirozenějším a zdravějším pohybem je chůze na čerstvém vzduchu.

Obyvatelé i návštěvníci Sydney mají velkou výhodu, mohou si pro chůzi či běh vybrat buď některou z mnoha pláží nebo tzv. coastal walk. Jedním možná nejnavštěvovanějším je z Bondi beach na Coogee.


Je to skutečně parádní procházka po pobřeží. Zdraví prospěšná chůze je tady navíc doplněna o bonus v podobě nádherné přírody, kterou si cestou může každý, kdo tuto trasu absolvuje, dosyta užít.


  

Kdybych cestu po pobřeží z Bondi na Coogee měla stručně popsat, asi bych řekla, že nás čeká 6 km ohromujících výhledů, krásné pláže a parky, které nabízejí, jak možnost si zaplavat, tak i místo k odpočinku třeba u dobré kávy v některé z kaváren či restaurací. Nechybí kiosky, hřiště a místa pro pikniky a grilování. Samozřejmostí jsou toalety, za které nic neplatíte.


   


Základním vybavením, které je dobré mít, je vhodná obuv, sluneční brýle, kšiltovka či klobouk a voda. Pokud si vodu zapomenete doma, nic se neděje. V kiosku na každé pláži si ji koupíte. Nebo, když vám tato životadárná tekutina cestou dojde, není problém si ji dočepovat v některém z mnoha „pítek“, která jsou rozmístěna po celé trase.


Náročnost této cesty je, řekla bych, střední. Zahrnuje totiž několik strmějších částí a schodišť. Obavy ale nejsou na místě, protože na celé trase je dost zastávek s posezením a úchvatnými výhledy.


   


Bondi beach, resp. od Bondi Iceberg na Tamarama beach je to zhruba 1,2 km, což se dá lehkou chůzí zdolat asi za 25 minut. Plus bych přidala nějakou tu minutku na krátkou zastávku. Je totiž třeba zdolat strmější schody, ale hlavně je tady čím se kochat.   


   


Myslím, že od roku 1997 se každoročně na přelomu října a listopadu právě zde koná „Sculpture by the Sea“, což je jedna z největších výstav sochařského umění pod širým nebem v Austrálii.  


   


Tamarama beach vede trasa dále na Bronte. Obě pláže jsou od sebe vzdáleny jen asi 700 m. Nenáročná procházková trasa, kterou snadno zvládne každý, nabízí jedinečný výhled na Tichý oceán.


    


Bronte beach je vyhledávaná také surfaři, kteří v McKenzies Point chytají své vlny.


   


Z Bronte na Clovelly to chce podat malinko sportovnější výkon. Na trase je totiž další výšlap po schodech. Trasa je dlouhá 2,2 km a zabere asi 50 minut plus opět nějaká ta chvilka pro krátkou zastávku spojenou s kocháním.


    


Tato část trasy má také jednu řekněme zvláštnost. Vede kolem – nebo i přes – historický Waverley hřbitov.


  


Poslední část trasy vede z Clovelly na Coogee. Je dlouhá 1,8 km a je nepatrně náročnější.

Clovely beach je oblíbená zejména u rodin s dětmi.


   


Potom už zbývá jen zdolat výšlap nahoru po dalších docela strmých schodech. Ale za tu námahu to stojí! Výhledy jsou opět jedinečné.


    


A pro změnu zase sestoupat po schodech dolů, a to už je Gordon Bay.


    


Nakonec ještě krátký výšlap strmějším kopečkem a …

… a hurá! Coogee beach, je tady!


   


Zlaté pláže, parky, kavárny, kiosky, ale také jedinečné výhledy na Tichý oceán, surfaři na vlnách, skály a divoké útesy, historický hřbitov, na přelomu října a listopadu dokonce sochy pod širým nebem. To vše a mnohem více nabízí coastal walk z Bondi na Coogee či opačně.


Miluju tuto trasu. Je to nádherný relax. A když mě cestou doprovází sluníčko hravě zvládnu trasu z Coogee na Bondi a zpět.


Celou cestu je totiž čím se kochat. To je důvod, proč ne vždy volím rychlé tempo. Ráda si veškerou tu nádheru kolem jen tak užívám. Ty výhledy se nikdy neomrzí.


  


 

Komentáře