Pláž téměř utajená, to je Little Bay Beach


Sydney je pulsující velkoměsto. Současně je to ale město plné zeleně. Velkým bonusem pro Sydney je to, že leží na pobřeží, a je tedy také městem nádherných pláží.

Snad žádný turistický průvodce nezapomene zmínit tu asi neslavnější z nich, Bondi beach. Proč je to právě Bondi se mi zatím nepodařilo zjistit. Možná proto, že právě zde byl v roce 1906 založen Bondi Surf Life Saving Club, což je jeden z prvních záchranářských klubů na světě. Kdo ví.

Pláže a Sydney to je kapitola sama pro sebe. Údajně je jich kolem stovky!

Troufám si říct, že každá je jiná a něčím jedinečná.


Kdybych jen namátkou vybrala dvě z nich, tak např. Coogee beach, to je jemný písek a rozhodně hodně řas. Název Coogee je odvozen od aboriginského slova „koojak“, což znamená zápach nebo vůní, to podle toho, jak kdo vnímá aroma vyplavených mořských řas na pláž.
    


Pro Maroubra beach, která od Coogee není příliš vzdálená, je charakteristický hodně silný vítr. Slovo „Maroubra“ pochází z aboridžinského slova, které znamená „jako hrom“. Jde o docela výstižné pojmenování, protože vlny, které narážejí na skály, vydávají zvuk podobný hromobití. Díky vlnám patří Maroubra mezi jednu z nejpopulárnějších surfařských lokalit v Sydney.



Sydney samozřejmě nemá jen tyto dvě pláže. Jak jsem již zmínila, bude jich kolem sta: Bondi, Manly, Maroubra, Coogee, … nebo např. Little Bay Beach.



Little Bay Beach je pláž vzdálená od centra asi jen 14 km. Leží jižně od Maroubry, zastrčená mezi Botany Bay National Park La Perouse a Malabar Beach.



V turistických průvodcích a na mnoha webových stránkách je Little Bay Beach popisována jako jeden z neobjevených klenotů Sydney nebo jako „tajná pláž“.

Je důvodem takovéhoto označení to, že je velmi obtížné najít někde poblíž místo k zaparkování? Nebo snad to, že přístup na pláž vede po strmém dřevěném schodišti? Nevím.


















Na rozdíl třeba od zmíněných Coogee nebo Maroubra beach není tato malá kouzelná pláž ani součástí žádného coastal walk. Trasa by to byla vskutku nádherná, jenže … Jenže si nádherné okolí Little Bay Beach zabrali golfisti.  



Takovýmito, řekněme, nevýhodami se ale rozhodně nenechte odradit.

Little Bay Beach svým zlatým pískem a průzračnou vodou připomíná středomořskou zátoku.

Pláž je dobře chráněna před velkými vlnami, takže je ideální pro plavání a šnorchlování. Rozhodně to ale není surfovací pláž a není ani hlídaná záchranáři.



Kromě šnorchlování je také skvělým místem pro rybaření. Rybolov je velmi populární, ale díky skalnatému pobřeží je také velmi nebezpečný.

Dnes patří Little Bay Beach k nejčistším plážím v Sydney.

To dokazuje nejen průzračná voda, ale také množství nejrůznějších mořských živočichů.



Těch kouzelných mušliček všude! Žádné prázdné ulity, ale živí tvorové. 

Nadšeně jsme sledovali v „jezírkách“ na skalách ten úžasně rozmanitý mořský svět. I bez potápění jen v tom malém provedení to je neskutečná krása.



A těch krabů všude kolem! Jenže ulovit některého z nich foťákem se mi bohužel nepovedlo. Všichni totiž uháněli do úkrytu jen co zahlédli kohokoliv z říše lidí.

A ani se nedivím. Skály totiž obsadili lovci vyzbrojeni gumovými rukavicemi, kleštičkami a kbelíky. A lovili a lovili …😱




Jak se blížil podvečer, začaly se docela nebezpečně zvedat vlny. Ale kobylkám se podobající lovci nehleděli na nic, jen naháněli ty nebohé kraby. Vlny nevlny.  



Little Bay Beach je, jak ostatně její jméno napovídá, malá a klidná pláž obklopená nádhernými skálami, která rozhodně stojí za návštěvu. 


Komentáře