Dobrota z kokosu a jogurtu nejen pro čas Velikonoc

 

K tradičním českým velikonočním pokrmům patří bezesporu mazanec a beránek. V Austrálii jsou hlavní sváteční dobrotou zase Hot Cross Buns.

Jak to bývá, receptů na všechny tyto pochoutky je mnoho a každá rodina má ten svůj oblíbený.

Stejně jak může být beránek z piškotového nebo kupříkladu ořechového těsta mohou být i Hot Cross Buns ty klasické kynuté nebo v podobě muffins z piškotového těsta apod.

 

Jste milovníky dezertů s neodolatelnou chutí a vůní kokosu? Pak tady mám jeden naprosto dokonalý recept právě pro vás. Příprava navíc vůbec nezabere mnoho času.

   


 

Kokosová bábovka/dortík z jogurtu a špaldové mouky

Co je na tento dezert potřeba?

 

2 vejce

¾ hrnku oleje

1 hrnek jogurtu řeckého stylu

2 lžíce citronové šťávy

½ hrnku cukru, může se přidat i trochu medu

1 hrnek kokosu

1 a ¾ hrnku špaldové mouky (můžeme použít i polohrubou pšeničnou mouku)

3 lžičky sody

špetka soli

 

Troubu předehřejeme na 150o C. 

V míse smícháme celá vejce, olej, jogurt, citronovou šťávu a cukr. Přidáme kokos, a nakonec mouku se sodou a špetkou soli.

Těsto vložíme do připravené formy (buď vyložené pečícím papírem, nebo dobře vymazané a vysypané moukou nebo např. kokosem) a pečeme cca 40 až 45 minut.




  

Hotový dort je možné ozdobit polevou.  

Příprava těsta je dokonale jednoduchá a rychlá. A navíc se dá použít jako základ pro další dezerty. Třeba i ty velikonoční.

   




Špaldová mouka je zdravější, ale když zrovna ve spíži není, tak se nic neděje. Docela dobře ji zastoupí klasická mouka pšeničná.

  


 

Pokud těsto dáme do menších formiček a dozdobíme ovocem, máme skvělé ovocné koláčky. V tomto případě samozřejmě doba pečení není tak dlouhá jako třeba u bábovky.





    

Jednou jsem doma objevila dokonale ukryté višně naložené v rumu. Napadlo mě využít je právě v tomto variabilním receptu. A tak jsem malinko opilé a samozřejmě vypeckované višně přidala do těsta.

Takto skvěle „obohacené“ těsto jsem pro změnu nalila na plech. Po upečení a vychladnutí jsem jednu polovinu namazala krásně nakyslou marmeládou a zaklopila druhou částí.

Je všeobecně známo, že višně se mají moc rády s čokoládou. A tak jsem dezert ještě potřela rozpuštěnou čokoládou.

Krásně vláčný dezert se na jazyku jen rozplýval.




   

Je to zkrátka ideální recept nejen pro sváteční mlsání a je jedno, jakou podobu výsledný dezert bude mít. Chutná totiž stejně skvěle jako dort, chlebíček, bábovka, koláč nebo řezy a je jedno, zda si jej dáte na jaře, v létě, v zimě či o Velikonocích.





    

Dobrou chuť!

A krásné Velikonoce. 

Komentáře