Malá historie světa pohlednic a Sydney Harbour v proměnách času






Posíláte ještě pohlednice?

V českých zemích také vzhledem k ceně poštovného asi bohužel už málokdo. Přiznávám, že i já už jen velmi výjimečně.

Zeptám se tedy jinak.

Dostávali jste nebo dostáváte rádi pohlednice?

Za mne zní odpověď: ano! Pohlednice nebo dopis ve schránce byla a je vždy radost a vítaná změna od všech těch složenek a podobných ne vždy příjemných věcí.

 

Kdo a kdy vlastně přišel jako první s nápadem vytisknout pohlednici?

Našla jsem informaci, že za prvního vydavatele pohlednice je údajně považován francouzský rytec Desmainsons. Právě on měl v roce 1777 vytvořit první pohlednici vůbec. 

První reklamní pohlednice se objevila v roce 1872 ve Velké Británii. Fotografie nově postavené Eiffelovy věže v roce 1889 a 1890 odstartovaly mohutné vydávání a samozřejmě i posílání pohlednic.

Kromě pohlednic s fotografiemi měst a přírodních krás byly a zatím stále jsou také ty, které posíláme jako přání k narozeninám, svátkům, Vánocům, Velikonocům, …. V Austrálii také k ANZAC Day apod.

  

 


 

Proč o tom všem píšu? Není to totiž tak dávno, kdy jsem jen tak mrkla na nabídku pohlednic v Sydney. Řekla bych, že už snad ani nejsou vydávány nové pohlednice. Ty, které jsem zahlídla na pultech, jsem z velké části znala, protože jsem je dostávala nebo posílala už před hezkou řádkou let.

Není to ale škoda?

Vím, řeknete, že dnes už nikdo pohledy neposílá a všichni si vše sami fotografujeme na mobil. Tak k čemu pohlednice. Jenže pohlednice je i docela dobrým historickým materiálem. A samozřejmě také objektem sběratelů. 

 

K pohlednici neodmyslitelně patří poštovní známka. První známky byly vydány v Anglii v roce 1840. V tomtéž roce je odesilatel nalepil na ručně malovanou pohlednici, kterou poslal poštou.

 

  


 

Pamatujete: „Krásný pozdrav z dovolené posílá …“?

Řekněte, není to paráda, když z poštovní schránky vykoukne krásná barevná pohlednice s pozdravem od někoho, kdo si na vás vzpomněl a dal si tu práci a ručně napsal třeba i jen velmi krátký text?! Mně takový nález vždy udělá radost.

 

   


 

Pohlednici, která je na další fotografii, jsem dostala v roce 2008. Takže takto nějak Sydney Harbour vypadal dejme tomu v době kolem roku 2005-2008.

   



 

Napadlo mě zkusit zašátrat v mém malém soukromém fotoarchivu a najít fotky s podobným výhledem na sydneyský přístav.

Zde je několik mých objevů, na kterých je pohled na Sydney Harbour z alespoň malinko podobného místa. Fotografie jsem pořídila v rozmezí let 2015 až 2023:

 

2015:

    


 

2017:

  


 

2018:

    


 

2019:

  


 

2023:

    


 

Je vidět, jak se během těchto pár let město změnilo. Výškové budovy v centru Sydney bohužel rostou jako houby po dešti.

Naštěstí Sydney Opera House zůstává stejně krásnou a neměnnou dominantou města.

 

Pro zajímavost ještě srovnání, jak vypadal Sydney Harbour v roce 1970 (tedy tři roky před slavnostním otevřením Opery) a 2023:

 

1970 a 2023:

 


 

Komentáře