Mezinárodní den (nejen australských) hasičů







Oheň jako zdroj světla a tepla je našim dobrým pomocníkem. Ovšem když se vymkne kontrole, je rázem z pomocníka nebezpečný nepřítel. Potom nezbývá než rychle zavolat na pomoc ty, kteří jej dokáží zkrotit. Tedy hasiče.

Práce hasičů je velmi náročná a nebezpečná a nepředstavitelně záslužná. Patří mezi nejoblíbenější a nejrespektovanější povolání na světě.

Mezinárodní den hasičů je oslavou hrdinských činů všech mužů, ale také žen, kteří při výkonu povolání nasazují své životy. A všichni dobře víme, že kromě požárů hasiči zasahují také u dopravních nehod, při povodních, zachraňují uvízlá zvířata, …

Mezinárodní den hasičů se slaví 4. května, tedy v den svátku svatého Floriana, který je patronem nejen hasičů, ale také kominíků, hrnčířů, pekařů a zedníků.  








Austrálie je kontinent, který patří mezi nejvíce náchylné k přírodním požárům. Bushfires, tedy požáry buše, jsou součástí přirozeného krajinného cyklu. Značné množství australských rostlin by se bez velkého žáru ani nerozsemenilo. Například banksie mají semena uložena v tvrdých dřevnatých tobolkách, které se otevřou pouze při velice vysokých teplotách (viz článek Banksia).

Požáry buše způsobují také jiné faktory jako jsou například nepříznivé povětrnostní podmínky (sucho, silný vítr) a bohužel i lidské zásahy (vandalismus či nedbalost).

Bushfires jsou sice v Austrálii neoddělitelnou součástí přírodního cyklu, ale velmi často se vymknou kontrole a potom je nutný zásah člověka. Proto k Austrálii neodmyslitelně patří ti, kteří s tímto živlem statečně bojují. Hasiči.

Australané jim láskyplně říkají “fireys” (zkráceně firefighters-hasiči).  





Například na celém území státu Nový Jižní Wales (NSW) odpovídá za protipožární a záchranné akce tamní Fire and Rescue NSW (FRNSW) dříve známá jako NSW Fire Brigades (NSWFB). Jde o čtvrtou největší hasičskou službou na světě. Na 335 hasičských stanicí po celém státě NSW slouží více než 6 800 profesionálních hasičů a přibližně 5 700 dobrovolných. FRNSW je nejvytíženější hasičskou službou v Austrálii. Ročně má přibližně 124 000 záchranných výjezdů.




Hasiči jsou skuteční hrdinové. A není divu, že se stávají také hrdiny filmových a televizních příběhů.  

V roce 2021 vznikla televizní minisérie s názvem Fires (Požáry). Seriál připomíná, jak jedno léto navždy změnilo životy mnoha Australanů; od dobrovolných hasičů, kteří museli neskutečně riskovat, přes rodiny, které přišly o domov a své blízké až po ty, kteří museli činit mučivá rozhodnutí, zda zůstat nebo uprchnout. Inspirací k jejímu natočení se staly skutečné příběhy lidí, kteří prožili nebo lépe řečeno přežili katastrofické jaro a léto 2019/20 (více zde Bushfires).

Hasičům se věnoval také australský televizní seriál s podobným názvem: Fire. Ten vysílala televizní stanice Seven Network v letech 1995 až 1996.


Častou činností hasičů je záchrana uvízlého zvířete. Někdy jde o docela kuriózní zásahy.

Jeden příklad za všechny: Posádka Fire and Rescue NSW (FRNSW) v městečku Queanbeyan vyjížděla 22. dubna 2024 k záchraně štěněte. Představte si, že malému psíkovi uvízla hlava v křesle. Ano, čtete dobře. V křesle. V sobotu večer se štěně zamotalo do kovových tyčí křesla. Co teď? Kdo pomůže? Kdo jiný než hasiči. Ti samozřejmě urychleně přijeli a opatrně malého psího darebu vyřízli ze zajetí zákeřného křesla. Po vyproštění z osidel drátů psík naštěstí velmi rychle zapomněl na své nedávné utrpení a jen co se maličko oklepal už běžel prozkoumat jakéže to mají jeho zachránci vybavení.  

   



Náročná práce hasičů musí být vyvážena odpočinkem. Každý relaxuje jinak. Hudebně nadaní členové hasičských sborů dobíjejí baterky při muzicírování. Kapela hasičů NSW se objevuje na nejrůznějších akcích, oslavy Australia Day v Sydney nevyjímaje.

   



Neměla bych zapomenout, že na dlouhý seznam pomoci, kterou hasiči vykonávají, patří charita.

V Austrálii tradičně, už od roku 1993, vycházejí kalendáře s fotografiemi hasičů. Charita Australian Firefighters Calendar díky získaným penězům z jejich prodeje podporuje jak hasiče v nouzi, tak mnohé jiné charitativní projekty (výzkum rakoviny, pomoc zvířatům atd). Kupříkladu výtěžek z kalendáře na rok 2024 poputuje mimo jiné australským charitativním organizacím Byron Bay Wildlife Hospital a Kids with Cancer Foundation.

Focení pro charitativní kalendáře se účastní hasiči z celé Austrálie.

Kalendáře jsou velmi oblíbené a koupit jej a tím přispět na dobrou věc mohou nejen Australané, ale lidé z různých zemí světa včetně České republiky (https://www.australianfirefighterscalendar.com/).

Proč mají kalendáře takový úspěch? Mrkněte na fotku níže!

    


 

Zdatní a sexy hasiči musí celý rok tvrdě trénovat, aby se udrželi ve špičkové fyzické, ale i psychické kondici, kterou potřebují ke svému náročnému povolání, či lépe řešeno poslání.

 

Hasiči státu NSW na svém webu svou činnost krásně shrnuli do několika vět. Myslím, že hovoří nejen za sebe, ale za všechny hasiče kdekoliv na světě. Cituji:

„Our purpose: We are here to protect the irreplaceable. - We educate the community to help prevent incidents from happening and prepare them for action when they do. - We train to get it right. - We’re ready. - Ready for any emergency. - Anytime. Every time. -We respond fast. - We serve with courage, with care and without judgement. -We help anyone, anywhere, anytime. - We are Fire and Rescue NSW and we are PREPARED FOR ANYTHING.“

Tedy: „Našim cílem je: chránit nenahraditelné. - Vzdělávat veřejnost, jednak jak incidentům předcházet a v případě, že nastanou, jak je řešit. -Trénujeme, abychom vše dělali správně. - Jsme připraveni. - Připraveni zachránit, pomoci. – Kdykoli. Vždy. - Reagujeme rychle. - Sloužíme s odvahou, pečlivostí a bez soudu. - Pomáháme komukoliv, kdekoliv, kdykoliv. - Jsme Hasiči a záchranáři NSW a jsme VŽDY PŘIPRAVENI.“

 

 

Je potřeba k tématu „hasiči“ ještě něco dodat?

Vlastně ano. Tři důležitá telefonní čísla:

112 - jednotné tísňové volání v EU

150 - Hasičský záchranný sbor ČR

000 neboli Triple Zero - emergency phone number (národní tísňové telefonní číslo v Austrálii).

Ano, tři nuly, to je číslo, které by měl znát nejen každý Australan, ale také návštěvník Austrálie. Nikdy nevíte, co se může přihodit.

 

 


 

 

Zdroje, které mi pomohly:

https://www.australianfirefighterscalendar.com// a také https://www.fire.nsw.gov.au/

Komentáře