Jahody + jogurt = vynikající dortík





Léto! Léto miluju. Vždyť je to nádherná doba dlouhých dnů a sluníčka. Vše kvete a voní. A také dozrává mnoho zdravých dobrot včetně skvěle chutnajících jahůdek.

Představovat jahody je ale naprosto zbytečné. Kdo by je neměl rád?!

 

Jahody jsou velmi oblíbeným ovocem také Down Under, tedy v Austrálii. Pěstují se na mnoha místech kontinentu. A troufám si říct, že si na nich pochutnávají naprosto všude, i v těch nejzapadlejších končinách.  



Jahody rozhodně patří mezi nejoblíbenější ovoce.

Jsou zdravým letním mlsáním. Samozřejmě nejúžasnější jsou čerstvé. Mňam.

Ale taková jahodová zmrzlina také není k zahození. Kdo by v letním slunečném dni odolal?! Nebo koláč s jahodami či bublanina?!

 

V letním čase by to chtělo něco dobrého, ale snadného na přípravu.

Co třeba

jogurtový dortík s jahodami



neboli

Melt and mix strawberry yoghurt cake

2 ½ hrnku mouky

1 lžička sody na pečení

250 g jahod (nebo jiného ovoce, např maliny, rybíz, angrešt, borůvky)

2/3 hrnku hnědého cukru

1 lžička vanilového extraktu

2 celá vejce

1 hrnek (280 g) bílého jogurtu řeckého typu

125 g másla

½ hrnku plátků mandlí

1 hrnek jogurtu navíc na servírovaní

 

Troubu předehřejeme na 180o C.

Připravíme si formu na dort, koláč nebo chlebíček.

Mouku dáme do mísy, přidáme sodu na pečení, nakrájené jahody, cukr, vanilový extrakt, vejce, jogurt a rozpuštěné vychladlé máslo. Vytvoříme těsto, které vložíme do připravené formy a posypeme plátky mandlí.

Pečeme asi 50 minut. Protože každá trouba peče jinak, s odhalením, zda je hotovo, pomůže tradiční špejle.  

Necháme asi 10 minut vychladnout a potom dezert vyklopíme z formy.  




Podávat můžeme jen tak, nebo s jogurtem a macerovanými jahodami:

Macerované jahody

250 g jahod nakrájených na kousky

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce moučkového cukru

Vše promícháme a necháme minimálně 20 minut vychladit. A je to!



Vyzkoušela jsem také verzi z pohankové mouky s borůvkami. Vznikl stejně vynikající nadýchaný dezert.



Tento recept jsem si oblíbila. Příprava je vážně snadná.

Samozřejmě použít lze i jiné ovoce (borůvky, maliny, ..,). A podle situace nebo nálady také nejrůznější formy (dortovou, koláčovou, na chlebíček, …).



Náhodou jsem objevila básničku na jahodové téma.

Čerstvých jahod máme mnoho,
něco na zub bude z toho
a ostatní zmrazit dáme,
to si v zimě pochutnáme!

Krásné letní dny a dobrou chuť!


Komentáře