Červená řepa je zdravá dobrota. Využití má velké, a to jak při přípravě slaných, tak i sladkých pokrmů. Ostatně moučníky ze zeleniny nejsou ničím neobvyklým.
Červená
řepa a čokoláda! To je jedinečná kombinace, které se vůbec nemusíte bát.
Není to poprvé, co přináším recept na moučník
připravený právě z červené řepy (více zde Kakao, červená řepa a podmáslí = vynikající muffins).
Kdo miluje brownies a tvarohové moučníky ten si přijde
na své. Obojí najde v tomto
Red Velvet and cream cheese brownies
Je to vlastně dezert 2 v 1:
Brownies a „cheesecake“ z čokolády a červené řepy
Co je k výrobě této dobroty potřeba?
250 g uvařené a najemno nastrouhané červené řepy
100 g hořké čokolády
60 g másla
110 g cukru (asi půl hrnku) plus ještě navíc asi ¼
hrnku
1 lžička vanilla extractu
3 celá vejce
100 g pol. mouky
půl lžičky sody na pečení
2 lžíce kakaa
250 g tvarohu
Troubu předehřejeme na 160o C. Formu
velkou cca 16 x 26 cm vyložíme papírem na pečení.
Rozpustíme čokoládu s máslem.
Přidáme cukr a po vychladnutí postupně vmícháme 2 vajíčka.
Dále mouku smíchanou se sodou a kakao. Nakonec nastrouhanou řepu.
V druhé míse si připravíme tvaroh, cukr a 1
vejce.
Do formy dáme polovinu čokoládového těsta, na něj část
tvarohového, a ještě jednou opakujeme.
Pečeme asi 40 minut.
Při přípravě je samozřejmě možné dát jen jednu vrstvu čokoládového těsto a na něj tvaroh. Na chuť dezertu to, jak budeme postupovat při vrstvení, nemá žádný vliv.
Tip: Pokud nemáte po ruce dárek třeba k svátku, proč nepotěšit někoho z přátel či rodiny (speciálně pokud jde o milovníka čokolády) dárkem jedlým, doma připraveným a krásně čokoládovým?!
Od roku 2000 se 13. září slaví Mezinárodní
den čokolády, tedy dobroty, kterou má rád snad každý.
Jestli k tomu, abyste mohli mlsat bez výčitek, potřebujete nějakou záminku, tak právě třinácté září je ideální den, kdy si v klidu můžete dát třeba tuto hořkou a náramně dobrou čokoládu.😉
Nebo čokoládo-tvarohový dezert.
Co je čokoláda?
Plod, ve kterém se kakaové boby nacházejí, je
ovoce. A jak víme, ovoce je zdravé! Samozřejmě není čokoláda jako čokoláda. Mám
na mysli tu kvalitní hořkou s vysokým podílem kakaa, která je i podle
odborníků zdravá. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů a vlákniny a pozitivně
působí na srdce a krevní tlak.
O prospěšnosti červené řepy na naše zdraví
je asi zbytečné psát. Jen stručně připomenu, že posiluje imunitu, je to
antioxidant, aktivuje tvorbu červených krvinek, má pozitivní vliv na zrak, …
A tvaroh? Ten je mimo jiné zdrojem velkého
množství vitamínů a minerálních látek.
Proto obavy stranou. Toto je zdravé mlsání. A mooooc dobré. 😊
Komentáře
Okomentovat