Fruit cake nebo snad raději carrot cake? Nejlepší varianta je 2 v 1!!!



Máte, podobně jako já, rádi fruit cake? Ale milujete i carrot cake? Kterou dobrůtku zvolit? Kterou tentokrát připravit třeba pro víkendové mlsání? Bude to skvělý dezert plný ovoce nebo raději lahodný mrkvový?

Co takhle 2 v 1?! No ano! Proč nespojit obě dobroty v jeden naprosto dokonalý

creamy cheese fruit cake?!


ovocný dort s čerstvým sýrem či tvarohem

100 gramů měkkého smetanového sýra nebo tučného tvarohu

50 gramů změklého másla

1/2 hrnku (110 g) krupicového cukru

2 lžíce zlatého sirupu

2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry

2 vejce

1 hrnek (110 g) hrubě nastrouhané mrkve

3/4 hrnku (180 g) nasekané směsi sušeného nebo kandovaného ovoce

1 a 1/3 hrnku polohrubé mouky

1 lžička sody na pečení

1/3 hrnku (80 ml) pomerančové šťávy

špetka soli

Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C horkovzduch). Vymažte formu na bábovku (či jinou proč ne třeba chlebíčkovou?!).

Ve velké míse elektrickým mixérem šlehejte smetanový sýr nebo tvaroh, máslo, cukr, sirup a pomerančovou kůru, dokud směs nebude lehká a nadýchaná. Postupně zašlehejte vejce. Vmíchejte mrkev, ovoce, prosátou mouku a šťávu. Směs rozetřete do formy.

Pečte asi 50 minut. Nechte asi 15 minut vychladnout, než jej vyklopíte.

Já jsem při přípravě tohoto lahodného a šťavnatého dezertu použila na kousky nakrájený čerstvý pomeranč a k tomu jsem přidala ovoce sušené, konkrétně mango, hrušky a zázvor. Zvolit lze samozřejmě ovoce sušené nebo kandované (meruňky, třešně, fíky, …). Co kdo má rád. 


Dorty ve tvaru kruhu (v bábovkové formě) často praskají kvůli omezenému prostoru ve formě; nevadí – na chuti to nic nemění. A úplně stejně dokonale chutná upečený i v chlebíčkové nebo klasické dortové formě. 😉 

A už je jen na vás, zda jej budete podávat jen tak nebo se zmrzlinou či jogurtem a ovocem.


Nebo snad raději dva plátky spojené nějakou dobrou třeba pomerančovou marmeládou? Dokonalý odpolední moučník! Nebo - ideální snídaně!


Věřte, že všechny varianty chutnají dokonale. 👍

Dobrou chuť! 



Komentáře