Máte, podobně jako já, rádi
fruit cake? Ale milujete i carrot cake? Kterou dobrůtku zvolit? Kterou
tentokrát připravit třeba pro víkendové mlsání? Bude to skvělý dezert plný ovoce
nebo raději lahodný mrkvový?
Co takhle 2 v 1?! No
ano! Proč nespojit obě dobroty v jeden naprosto dokonalý
creamy cheese fruit cake?!
ovocný
dort s čerstvým sýrem či tvarohem
100 gramů měkkého
smetanového sýra nebo tučného tvarohu
50 gramů změklého másla
1/2 hrnku (110 g)
krupicového cukru
2 lžíce zlatého sirupu
2 lžičky jemně nastrouhané
pomerančové kůry
2 vejce
1 hrnek (110 g) hrubě
nastrouhané mrkve
3/4 hrnku (180 g) nasekané
směsi sušeného nebo kandovaného ovoce
1 a 1/3 hrnku polohrubé
mouky
1 lžička sody na pečení
1/3 hrnku (80 ml)
pomerančové šťávy
špetka soli
Předehřejte troubu na 180 °C
(160 °C horkovzduch). Vymažte formu na bábovku (či jinou proč ne třeba
chlebíčkovou?!).
Ve velké míse elektrickým
mixérem šlehejte smetanový sýr nebo tvaroh, máslo, cukr, sirup a pomerančovou kůru,
dokud směs nebude lehká a nadýchaná. Postupně zašlehejte vejce. Vmíchejte
mrkev, ovoce, prosátou mouku a šťávu. Směs rozetřete do formy.
Pečte asi 50 minut. Nechte
asi 15 minut vychladnout, než jej vyklopíte.
Já jsem při přípravě tohoto lahodného a šťavnatého dezertu použila na kousky nakrájený čerstvý pomeranč a k tomu jsem přidala ovoce sušené, konkrétně mango, hrušky a zázvor. Zvolit lze samozřejmě ovoce sušené nebo kandované (meruňky, třešně, fíky, …). Co kdo má rád.
Dorty ve tvaru kruhu (v
bábovkové formě) často praskají kvůli omezenému prostoru ve formě; nevadí – na chuti to nic nemění. A úplně stejně dokonale chutná upečený i v chlebíčkové
nebo klasické dortové formě. 😉
A už je jen na vás, zda jej budete podávat jen tak nebo se zmrzlinou či jogurtem a ovocem.
Nebo snad raději dva plátky spojené nějakou dobrou třeba pomerančovou marmeládou? Dokonalý odpolední moučník! Nebo - ideální snídaně!
Věřte, že všechny varianty chutnají dokonale. 👍
Dobrou chuť!






Komentáře
Okomentovat